Θεοδωρίδου: Άμεση η προστασία κατά της «Όμικρον» με τρεις δόσεις του εμβολίου», τι ειπώθηκε για την Πάτρα

03.01.2022 / 18:39
themistokleoys-theodoridoy-arthro

Πριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό.

Η ενημέρωση έγινε στο υπουργείο, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Η ταχεία επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας.

Αυτό δήλωσε, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την Όμικρον, είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 90% πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η συμπωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες, ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η Όμικρον, όπως είπε, πιθανόν να συμβάλει στη θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.

Αναφέρθηκε επίσης, στη συνλοίμωξη κορωνοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

«Οι συνλοιμώξεις μπορούν να συμβούν επιβαρύνοντας τα άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι. Και αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου αναφορικά με τη μόλυνση από Δέλτα και Όμικρον.

Επίσης, επανέλαβε πως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή, με τις παρενέργειες να είναι οι συνηθισμένες.

«Το 2022 είναι το τρίτο έτος της πανδημίας και για αυτό το κάθε κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», τόνισε στη συνέχεια.

Θεμιστοκλέους: Υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των παιδιών στον εμβολιασμό

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας πως το 67,3% είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων στον γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής των παιδιών στην εμβολιαστική διαδικασία.

Ζαούτης: Το 70% των κρουσμάτων είναι με τη μετάλλαξη Όμικρον

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε πως, περίπου, το 70% των κρουσμάτων είναι με τη μετάλλαξη Όμικρον, εξετάζοντας 5 Περιφέρειες (Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλία).”

Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα