Θεοδώριανα: Ένα φυσικό… θαύμα στα Τζουμέρκα

28.01.2023 / 9:01
kattaraktes_tzoymerka

Στο χωριό Θεοδώριανα, στα Τζουμέρκα, συναντάται ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Ο λόγος για τους «δίδυμους» καταρράκτες της Σούδας, ένα εκπληκτικό θέαμα που μόνο συναρπάζει τους επισκέπτες της περιοχής. Αν και πρόκειται για έναν όχι και τόσο δημοφιλή προορισμό, αξίζει να τον ανακαλύψει κανείς για να θαυμάσει από κοντά το μεγαλείο της φύσης που τον χαρακτηρίζει και που σε καμία περίπτωση δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Σε μια πλαγιά των Τζουμέρκων, λοιπόν, και σε απόσταση 80 χλμ. από την πόλη της Άρτας, τα Θεοδώριανα είναι από τα λιγότερο γνωστά χωριά των ανατολικών Τζουμέρκων, που εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη της περιοχής. Αν και δεν πρόκειται για έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής, το χωριό ξεχωρίζει για τους δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες του, που το καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό στην καρδιά της φύσης.
Για να προσεγγίσει κανείς τα Θεοδώριανα θα πάρει το δρόμο από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο και διασχίζοντας μια διαδρομή ανάμεσα σε βουνοκορφές -περνά από μια συγκλονιστική διαδρομή με τους πύργους των Τζουμέρκων από πάνω και τον κάμπο από κάτω σε έναν μοναδικό συνδυασμό- θα φτάσει στο χωριό.
Σε υψόμετρο 960 μέτρων, διαθέτει μια όμορφη και γραφική πλατεία με έναν αιωνόβιο γεροπλάτανο να αποτελεί και το σημείο αναφοράς της. Το χωριό αποκαλείται από πολλούς και ως «πρωτεύουσα του νερού», και όχι άδικα, λόγω των δεκάδων πηγών που αναβλύζουν εκεί και γύρω του.


Οι «δίδυμοι» καταρράκτες


Για να φτάσει κανείς στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Σούδας κάνει μια πεζοπορική διαδρομή περίπου 20 λεπτών αλλά το θέαμα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Οι διπλοί καταρράκτες σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα και το σκηνικό εκεί είναι μαγευτικό, ενώ οι επισκέπτες της περιοχής μπορεί να δουν να τρέχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το τοπίο που αντικρίζει κανείς εδώ πραγματικά ονειρικό με τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα να «σκάνε» από ύψος 25 μέτρων, αφού προηγουμένως έχουν χωριστεί στα δύο, δημιουργώντας δύο εξίσου εντυπωσιακούς καταρράκτες και ένα θέαμα πραγματικά μοναδικό. Εκτός όμως από τους καταρράκτες της Σούδας στα Θεοδώριανα βρίσκει κανείς κι άλλους αρκετά εντυπωσιακούς, ενώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κάνει πεζοπορικές διαδρομές για να τους γνωρίσει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα