Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας: Σε αδιέξοδο οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου

28.04.2023 / 17:27
DSC00288-1

Επίσκεψη του υποψηφίου βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών

Αποδέκτης του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι σταφιδοπαραγωγοί έγινε ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και ο Δ/ντης Μιλτιάδης Σταυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων είναι αντιμέτωποι κυριολεκτικά με μια μεγάλη κρίση και βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, διότι τα αποθέματα της κορινθιακής σταφίδας, από το 2020, μετακυλίονται από έτος σε έτος. Κι αυτό καθώς η αγορά αδυνατεί μέσα σε μια εμπορική περίοδο να απορροφήσει την εσοδεία του τελευταίου έτους, όπως και τα αδιάθετα αποθέματα του προηγούμενου.

Αυτή είναι η αποκλειστική αιτία για την δραστική συρρίκνωση των τιμών διάθεσης της σταφίδας στις διεθνείς αγορές και συνακόλουθα της τιμής κτήσης του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, ερωτήσεις και επερωτήσεις, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

αρκέστηκε στην απορρόφηση των ελεγμένων αποθεμάτων της σταφίδας εσοδείας του 2020 από επιχειρήσεις του 

ιδιωτικού τομέα, με παράλληλη αποκατάσταση ενός μέρους της ζημίας των επιχειρήσεων που κατείχαν.

Ωστόσο, απορροφήθηκαν μόλις 2.500 περίπου τόνοι, ενώ το υπουργείο αθέτησε την κυβερνητική του υπόσχεση για την καταβολή του ποσού του ενός ευρώ ανά κιλό προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που διέθεσαν τις ποσότητες των αποθεμάτων τους στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, αν και διατέθηκαν σημαντικά κονδύλια, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, το 2022 και το 2023, οι παραγωγοί  

έλαβαν ετησίως μόλις 12 λεπτά, περίπου, ανά κιλό.

Παράλληλα, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, που κατέχει μερίδιο περίπου 50 % στη συγκέντρωση, μεταποίηση και εξαγωγή της σταφίδας, οι 9.000 τόνοι αποθεμάτων που υπήρχαν το 2021 έχουν πλέον περιοριστεί στους 5.000 τόνους. Είναι αυτοί που μετακυλίονται από έτος σε έτος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στη διεθνή αγορά έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει κάτω από το ήμισυ των τιμών πριν από την πανδημία.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν σαφέστατα ότι όσο θα υπάρχουν τα αποθέματα κάθε προηγούμενου έτους, η σταφίδα θα παραμένει στα αζήτητα, και επομένως η τιμή της θα συνεχίζει να καταρρέει.

Από την πλευρά του, ο Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους σταφιδοπαραγωγούς, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κυβέρνηση, θα στηρίξει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα, όπως έπραξε και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η κρίση στην κορινθιακή σταφίδα ξεκίνησε το 2020, επί ημερών κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και κατέληξε στο σημερινό αδιέξοδο. 

Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας: Σε αδιέξοδο οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα