Θάνατος εγκύου: Λέγανε «δεν έχει διαθέσιμο ασθενοφόρο», καταγγέλλει ο θείος της 19χρονης

08.06.2023 / 12:26
fa 28

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τη 19χρονη έγκυο που πέθανε στη Νέα Μάκρη, όπως και το έμβρυο που κυοφορούσε και θα γεννούσε σε λίγες ημέρες.

 Ο θείος της, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, κατήγγειλε ολιγωρία του ΕΚΑΒ, καθώς όπως είπε παρά τις πολυάριθμες επικοινωνίες με το συντονιστικό κέντρο του, το ασθενοφόρο έφθασε στο σπίτι της 19χρονης μετά από ώρες, ενώ αντί για κάποιο νοσοκομείο διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, με την οικογένεια της να υποστηρίζει ότι το ασθενοφόρο είχε «ξεμείνει» από οξυγόνο.

Ακόμη, η οικογένεια αναφέρει πως η 19χρονη έφθασε εν ζωή στο Κέντρο Υγείας, είχε σφυγμό αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει καλά, λόγω προβλήματος στην αναπνοή της, όπως είπε ο θείος της, που κατηγορεί τους γιατρούς ότι δεν προσπάθησαν καν να σώσουν έστω το έμβρυο που κυοφορούσε η κοπέλα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, αφού είπε ότι γίνονται έρευνες και ΕΔΕ για το περιστατικό και τα πραγματικά δεδομένα ανέφερε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις διασωστών, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες αποχωρήσεις και λόγω συνταξιοδότησης.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν μόνο μερικές δεκάδες ασθενοφόρα για να καλύπτουν τις ανάγκες σε όλη την Αττική των εκατομμυρίων κατοίκων και επισκεπτών, σημειώνοντας ότι για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση ένα ασθενοφόρο απαιτούνται τουλάχιστον 10 διασώστες προς κάλυψη των βαρδιών, των ρεπό κτλ.

Από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ δόθηκε εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με το περιστατικό, τους χρόνους ανταπόκρισης αλλά και την αξιολόγηση των δύο τηλεφωνημάτων που έγιναν από τους συγγενείς της εγκύου.

Το Υπουργείο Υγείας διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Παράλληλα, αναμένει τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος παρήγγειλε την διενέργεια έρευνας για τη διαχείριση του περιστατικού και τη μη έγκαιρη διακομιδή της εγκύου στο νοσοκομείο.

real. gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα