Θανάσης Κοντογεώργης: Ποιος είναι ο Καλαβρυτινός νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

26.06.2023 / 18:43
fa 4

Στο νέο σχήμα βρίσκονται τρεις Αχαιοί, οι οποίοι κέρδισαν την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για τη βουλευτή Αχαΐας, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης τον Μάιο, Χριστίνα Αλεξοπούλου που πήρε τη θέση της υφυπουργού Υποδομών, του καλαβρυτινού υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη και του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη ο οποίος ανήκει στη χορεία των στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και προσέλκυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη τετραετία, όπως οι Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερρακάκης κ.ο.κ.

Μέχρι πρότινος είχε τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και πλέον εκτός από αυτό το καθήκον θα έχει στις αρμοδιότητές του και την συνδρομή στο έργο των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Σταύρου Παπασταύρου.

O Θανάσης Κοντογεώργης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019, με κύριες αρμοδιότητες τον προγραμματισμό και συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για την υλοποίηση των κεντρικών πολιτικών της κυβέρνησης, των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, ειδικότερων εθνικών σχεδίων για θέματα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, του ευρωπαϊκού προγράμματος Ενισχυμένης Εποπτείας, καθώς και την ετήσια προετοιμασία του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.

Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού αποτελεί, μεταξύ άλλων, την εθνική συντονιστική αρχή για την τεχνική βοήθεια που παρέχεται στη χώρα από τη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, καθώς και για την υλοποίηση και παρακολούθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έχει επίσης την ευθύνη κατάρτισης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι και το 2014, παρέχοντας υποστήριξη στο γραφείο Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς και στην κατάρτιση πλήθους νομοσχεδίων, μεταξύ άλλων, για τη φορολογική και λογιστική νομοθεσία, τις επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ (Master in Public Policy-Harvard Kennedy School of Government). Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και ιδρυτής-δικηγόρος της ΚΤΑ Legal, με πολυετή πείρα στην εκπροσώπηση επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα