Καύσωνας σε… συνέχειες : Θα «λιώσει» η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα έως στα τέλη Αυγούστου

16.07.2023 / 9:09
kafsnas3

TOY ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στον αστερισμό του καύσωνα ζει και κινείται από το Σάββατο η Πάτρα και το σύνολο των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, με τον υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Μετά από πολλά χρόνια για πάνω από ένα μήνα το θερμόμετρο θα διατηρηθεί σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία σταθερά κοντά και πάνω από τους 40 βαθμούς.

Το κύμα ζέστης θα αρχίσει να χτυπά την Πάτρα από σήμερα Παρασκευή με την θερμοκρασία ακόμα και στην παράκτια ζώνη να φτάνει τους 39 βαθμούς Κελσίου. Ο εφιάλτης θα ξεκινήσει επίσημα από το επόμενο εικοσιτετρώρο με τον υδράργυρο να αναμένεται πως θα δείξει στα παράλια της Αχαϊκής πρωτεύουσας 41 βαθμούς και στο εσωτερικό της Αχαΐας θερμοκρασίες που θα κυμανθούν από 42 έως και 43 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα στην περιοχή του Αγρινίου η θερμοκρασία προβλέπεται πως κυμανθεί από 43 έως και 44 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηλείας αύριο Σάββατο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Νεολόγο» των Πατρών ο προγνώστης – μετεωρολόγος Νίκος θεοδοσόπουλος, στο εσωτερικό της Αιγιάλειας για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου, τα μετεωρολογικά στοιχεία παραπέμπουν σε θερμοκρασίες οι οποίες θα φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Από την προσεχή Κυριακή 16 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 20 Ιουλίου η Πάτρα και η υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα θα παραμείνουν στο κόκκινο με την ατμόσφαιρα να επιβαρύνεται από βόρειους ανέμους οι οποίοι θα έχουν για χαρακτηριστικό το λίβα.

Η θερμοκρασία όλες αυτές τις ημέρες στην πόλη της Πάτρας δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα στην περιοχή του Αγρινίου θα παραμένει σταθερά στους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και στον Πύργο στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Πιο ψηλά πάλι από 20 Ιουλίου

Από τις 20 Ιουλίου σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοδοσόπουλο αναμένεται στην περιοχή να έχουμε περεταίρω αύξηση της θερμοκρασίας με το επόμενο τριήμερο (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) το θερμόμετρο στην Αχαΐα να σκαρφαλώνει εκ νέου στους 42 βαθμούς Κελσίου και στην Αιτωλοακαρνανία να φτάνει και να ξεπερνά για μία ακόμα φορά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Εφιάλτης εως 21 Αυγούστου

Ο υδράργυρος θα δοκιμάσει τις αντοχές των κατοίκων της Πάτρας και της υπόλοιπης Δυτικής Ελλάδας έως και τις 21 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που εξασφάλισε για την περιοχή ο «Νεολόγος» των Πατρών ο μέσος όρος θερμοκρασιών ανά εβδομάδα θα διαμορφωθεί ως εξής:

Από την Παρασκευή 14 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου η μέση θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα θα κυμανθεί από 42 έως 43 βαθμούς Κελσίου. Από 17 Ιουλίου έως και 24 Ιουλίου ο υδράργυρος στη μέση τιμή για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται πως θα κυμαίνεται από 41, 42 και 43 βαθμούς. Αντίστοιχα από 24 έως 31 Ιουλίου ο μέσος όρος θα κυμανθεί για τους τρεις νομούς της περιφέρειας από 38 έως 40 βαθμούς.

Από την 1 έως και τις 7 Αυγούστου ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή «πτώση» έως και δύο βαθμούς και θα «πέσει» στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Τα σαραντάρια όπως αποκάλυψε στο «Ν» ο κ. Θεοδοσόπουλος θα επιστρέψουν πάλι από τις 7 Αυγούστου με την θερμοκρασία έως και τις 15 Αυγούστου να φτάνει και να παραμένει όλη την εβδομάδα στους 41 βαθμούς. Το διάστημα από 15 έως και 21 Αυγούστου η μέση θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται πως θα κυμανθεί μεταξύ 39 και 40 βαθμών Κελσίου.

Καύσωνας Σεπτέμβρη – Οκτώβρη

Δυσάρεστα είναι τα νέα για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε ότι αφορά την πρόβλεψη για το πρώτο μισό του Φθινοπώρου. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδοσόπουλος «Τον Σεπτέμβριο και το πρώτο μισό του Οκτωβρίου αναμένεται να καταγραφούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, γεγονός που θα παραπέμπει σε επιμήκυνση του καλοκαιριού στο Φθινόπωρο.

Το διάστημα αυτό αναμένεται το θερμόμετρο πολλές φορές να φτάσει ακόμα και τους 37 βαθμούς Κελσίου.»

Καύσωνας σε... συνέχειες : Θα «λιώσει» η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα έως στα τέλη Αυγούστου 3
Καύσωνας σε... συνέχειες : Θα «λιώσει» η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα έως στα τέλη Αυγούστου 4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα