Παρασκευή, 30.09.2022, 6:43 μμ

Θ. Μωραϊτης:”Ευχαριστώ τη Σοφία για τη θαρραλέα μαρτυρία της”

24.01.2021 / 9:09
μωρ_συν_2

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

[email protected]

«Ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων είναι πρώτη προτεραιότητα», απαντά σε ερώτηση του «Νεολόγου», σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού, του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Θεωρεί επιπροσθέτως πως, η Κυβέρνηση αφήνει με επιλογή της την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έξω από κάθε σχεδιασμό, ενώ υποστηρίζει ότι, η κατάσταση στην οικονομία της χώρας είναι εκτός ελέγχου. Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν χωρούν παιχνίδια με το εμβόλιο».

Πως κρίνετε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση από την κυβέρνηση του εμβολιασμού των Ελλήνων;  Τι προτείνετε;

Η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει μια ελπίδα σε απόλυτο φιάσκο. Με τους «VIP» εμβολιασμούς των επιτελικών στελεχών της, με το πανηγύρι για τoυς 8.000 εμβολιασμούς τη μέρα, με έλλειψη προσωπικού κι αναλώσιμων στα Νοσοκομεία. Οι προτάσεις μας ήταν εξ αρχής σαφείς: Πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο του εμβολιασμού, τόσο η ΠΦΥ, όσο και οι επαγγελματίες υγείας, που υπηρετούν στις δομές της – τις ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Ταυτόχρονα, η άρση της προστασίας της πατέντας είναι η μόνη λύση που, σε αυτήν τη φάση, θα δώσει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού των διαθέσιμων δόσεων. Η αυξημένη ζήτηση εμβολίων παγκοσμίως, έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις.

Το εγχείρημα των εμβολίων πρέπει να πετύχει. Άλλα παιχνίδια σε αυτό δε χωράνε.

Η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας είναι αποτελεσματική; Ποιες είναι οι ενστάσεις σας;

Η κατάσταση στη οικονομία είναι εκτός ελέγχου με υπογραφή της Κυβέρνησης. Έφερε νέο αρνητικό ρεκόρ εκτόξευσης του δημόσιου χρέους, στα  370,76 δισ. ευρώ και 22,6 δισ. ευρώ έλλειμμα στον Προϋπολογισμό 2020. Την ίδια ώρα η «μαύρη τρύπα» 8,5 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, φέρνει δυσοίωνες προβλέψεις για τους συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει ρίξει στον γκρεμό την πραγματική οικονομία με τις καταστροφικές πολιτικές και τα πειράματά της. Αδιαφορεί για την αγωνία και την ασφάλεια εμπόρων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών κι εργαζομένων.

Μία στις δύο επιχειρήσεις στην εστίαση, σύμφωνα με τις προβλέψεις των φορέων, είναι μπροστά στο λουκέτο, και 300.000 εργαζόμενοι μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας. Το 56% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα δηλώνει ότι είδε το εισόδημά του να μειώνεται. 200.000 επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου βρίσκονται σε κίνδυνο. 160.000 εργαζόμενοι του κλάδου στην κόψη του ξυραφιού. Η επαναλειτουργία της αγοράς δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτήν την τεράστια απώλεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εμείς παρουσιάσαμε ένα σύνολο κοστολογημένων και ρεαλιστικών προτάσεων. Τώρα, έστω στο «και πέντε», να λάβει τα μέτρα που πρέπει: Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη- επιστρεπτέα, να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Να προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και σε κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία. Να αποσύρει το Νέο Πτωχευτικό.

Οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου είναι καταιγιστικές. Τι προβλέπει το σχέδιο δράσεων σας για αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων και για την προτροπή αθλητών και αθλητριών να μιλούν; Πως σχολιάζετε τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας;

Θέλω να ευχαριστήσω τη Σοφία για τη θαρραλέα δημόσια μαρτυρία της, όπως κάναμε ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή. Η βία, ο βιασμός, η κακοποίηση δεν είναι ανεκτά σε μια ανοιχτή κοινωνία δικαιωμάτων και η μάχη αυτή για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία είναι διαρκής και αταλάντευτη.

Οι μέρες, όμως, αποκαλύπτουν μια τεράστια υποκρισία. Γίνεται συστηματική και επικοινωνιακή απόπειρα να συνδεθεί το νομοσχέδιο Αθλητισμού με την εξυγίανση στο χώρο και την προστασία των αθλητών μας.  Η αλήθεια όμως είναι ότι το ν/σ αυτό αποτέλεσε επιτομή της προσπάθειας επιβολής κομματικού ελέγχου, στο πυρήνα του αθλητικού κινήματος. Είναι μια ξεκάθαρη παρέμβαση κατάργησης δημοκρατικών τομών όπως, η διαφάνεια, η αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση και η ενίσχυση του αθλητικού κινήματος με νέα πρόσωπα.

Η ΝΔ το 2019  καταψήφισε το ν. 4603/19 που μιλούσε δημοκρατία, θητείες στα ΔΣ, σεβασμό των δικαιωμάτων, απλή αναλογική και μειωμένη σταυροδοσία, ποσόστωση φύλου, απολογισμούς και αντικειμενική αξιολόγηση, ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης του αθλητισμού και όχι πελατειακές σχέσεις. Τότε ήταν στο πλευρό των διοικήσεων που τώρα καταγγέλλει. Μάλιστα ο κ. Αυγενάκης, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του κατήργησε την ποσόστωση φύλου.

Εμείς θέλουμε να σπάσει το απόστημα, με παρεμβάσεις που σέβονται τους αθλητές, όχι τους θώκους.

Η Δυτική Ελλάδα κάνει εδώ και χρόνια πρωταθλητισμό στην ανεργία, μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Η λύση για αποσυμπίεση της συνθήκης βρίσκεται στις κεντρικές επιλογές ή σε οργανωμένο τοπικό πλάνο;

Οι Περιφέρειες δεν είναι εντολοδόχοι του Κεντρικού κράτους. Το κράτος – λάφυρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη καλό θα ήταν να το καταλάβει πριν να είναι αργά για την ελληνική περιφέρεια που μαραζώνει.

Οι κεντρικές επιλογές καθορίζουν το μέλλον της χώρας. Αλλά 18 μήνες τώρα οι επιλογές αυτές γκρεμίζουν κεκτημένα δεκαετιών. Οξύνουν την αδικία και αφανίζουν την ελπίδα ανέργων και νέων.

Οι περιφερειακές διοικήσεις έχουν ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας και υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε τόπου. Αρκεί να μην παρακάμπτονται προκλητικά από το κεντρικό κράτος.  Δυστυχώς η Κυβέρνηση αφήνει με επιλογή της την Περιφέρεια έξω από κάθε σχεδιασμό.

Επιζητάτε τον διάλογο και τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ; Ακόμη και σύμπραξη δυνάμεων, προεκλογικά ή και μετεκλογικά;

Ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων είναι πρώτη προτεραιότητα. Έτσι θα προχωρήσει η σύνθεση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα εκφράσει με ειλικρίνεια τις δυνάμεις της κοινωνίας που ασφυκτιούν υπό το κράτος της δεξιάς επικυριαρχίας.

Παρθενογενέσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η αξία και η ουσία μιας γενναίας σύγκλισης στη βάση προγραμματικών προοδευτικών αιτημάτων.

(από την εφημέριδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα