Θ. Κανελλόπουλος: Πολιτική Υποκρισία η αντιπαράθεση για το νέο Ακαδημαϊκό χάρτη στην Δυτική Ελλάδα

11.07.2022 / 12:45
fa 25

Με την υπογραφή και δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, για τον νέο Ακαδημαϊκά Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών, γινόμαστε μάρτυρες μια έντονης πολιτικής αντιπαραθέσεις.  

Μια αντιπαράθεση που οφείλεται στην μεταφορά και των κλείσιμο των Πανεπιστημιακών σχολών από την Ηλεία, το Αγρίνιο και το Αίγιο. 

Παρακολουθώ λοιπόν ως ενεργός πολίτης την κομματική αντιδικία, ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων και αυτοδιοικητικών παραγόντων, σε μια προσπάθεια να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δεν ομιλείς δυστυχώς κανείς για το Αυτοδιοίκητο και την Ανεξαρτησία των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις αποφάσεις που λαμβάνουν.

Άραγε γιατί; Μήπως τελικά θα πρέπει να μην υποκρινόμαστε στο λαό, για αποφάσεις που λαμβάνονται μακριά από τους πολιτικούς προϊσταμένους, με άλλα κριτήρια και λογικές.

Ναι κάποτε η επιλογή των εκάστοτε πρύτανη ή προέδρου του ΤΕΙ, είχε ουσιαστική συμβολή και ο εκάστοτε κομματικός μηχανισμός. Σήμερα αυτό δεν ισχύει.

Κάποτε η κυβέρνηση, οι σπουδαστικές παρατάξεις και τα πολιτικά κόμματα, διαμόρφωναν τους συσχετισμούς εκλογής των διοικήσεων στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Διαμορφώνοντας ακόμη και τις αποφάσεις για ίδρυση νέων τμημάτων, τον τόπο εγκατάστασής τους κ.α.   

Σήμερα αυτό δεν υφίσταται πάντα. Παρακολουθώ την «πολεμική» των ανακοινώσεων εναντίον της κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Καμία αναφορά όμως για τον πολιτικό τους σύντροφο και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας. Άραγε γιατί; Μήπως η πολίτικη συντροφικότητα τους το απαγορεύει;

Μήπως είναι υποκριτική η κάθε αντίδραση με πολιτικά κίνητρα και όχι ακαδημαϊκά; Κύριοι επικριτές των αποφάσεων του Πρυτανικού Συμβουλίου, Θα μπορούσα να επικαλεστώ δημόσια ότι π.χ. ο συγκεκριμένος πρύτανης υπονομεύει το σημερινό έργο της Κυβέρνησης.

Θα ήταν αλήθεια; Και βέβαια όχι. Με ποια κριτήρια θα τον κρίνω.

Με Ακαδημαϊκά κριτήρια ή την κομματική και πολιτική ένταξή του, όπως δημόσια έχει δηλώσει και είναι σύντροφος του πρώην Περιφερειάρχη κ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ. Πολιτικά θα επιθυμούσα τη κατάργηση του Αυτοδιοίκητου στις αποφάσεις των πανεπιστημίων, αφού χρηματοδοτούνται κατ’ έτος από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Να αποφασίζει δηλαδή η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τα πάντα. Θα είναι προς όφελος της Τριτοβάθμιας Παιδείας μια τέτοια πολιτική απόφαση;

Νομίζω πως όχι. Μην πυροβολείτε λοιπόν την Κυβέρνηση για την μεταφορά των τμημάτων στην Πάτρα, από την Ηλεία, το Αγρίνιο και το Αίγιο. Άλλωστε π.χ. το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διατηρεί τμήματα σε άλλες πόλεις και Περιφερειακές Ενότητες.

Δεν τα καταργεί. Άρα δεν είναι Κυβερνητική επιλογή η μεταφορά τμημάτων, καθώς και ο βαθμός της ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα. Να μιλήσουμε ουσιαστικά για την Παιδεία και τα προβλήματά της, όχι υποκριτικά με σκοπιμότητες. Να μιλήσουμε για την οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής στην Δυτική Ελλάδα, μακριά από την λογική του διαχρονικού παρασιτισμού.    

Κανελλόπουλος Θεόδωρος

Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ,

πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών Αιγίου,

Συνδικαλιστής ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα