ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Το 2022 βρήκε έναν στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Φυσικά, ακόμη και όσοι δεν συγκαταλέγονται στα ποσοστά αυτά του πολύ φτωχού πληθυσμού, αντιμετωπίζουν πολλές οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δραστηριότητες αναψυχής, που χαρακτηρίζονται ως είδος «πολυτελείας». Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσοι ανήκουν στην άνωθεν κατηγορία, υποστηρίζονται από το 2019 από Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Μάλιστα, εντός αυτών των ετών έχουν βοηθηθεί από τις δράσεις του, περίπου 150.000 συνάνθρωποί μας. Και ενώ οι περισσότεροι στο πρώτο άκουσμα νομίζουν ότι μιλάμε αποκλειστικά για ενίσχυση μέσω της διανομής τροφίμων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά ακόμη, όπως αθλητικές και νομικές παροχές.
Περί τίνος πρόκειται
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) αποτελείται από δράσεις συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων καθώς και Βασικής Υλικής Συνδρομής. Στην Ελλάδα εξειδικεύεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠI) και η περίοδος εφαρμογής του διαρκεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους. Οι δικαιούχοι συμπολίτες μας επιλέχθηκαν βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων. Πέραν όμως αυτής της κάλυψης των τόσο βασικών αναγκών, περιλαμβάνει και συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.
«Όχι απλώς αξιοπρεπής επιβίωση…»
«Διαμορφώσαμε μία ολιστική προσέγγιση που δεν στέκει μόνο στην παροχή τροφίμων. Μέσα από τα Συνοδευτικά Μέτρα, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε ένα πλέγμα δράσεων που δεν αποσκοπεί απλώς στην αξιοπρεπή επιβίωση, αλλά στην αξιοπρεπή και κατά το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι» έχει δηλώσει παλιότερα ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς περιλαμβάνει το πλέγμα δράσεων του ΤΕΒΑ: Δυνατότητα συμμετοχής σε μουσικά, θεατρικά και βιωματικά εργαστήρια, αλλά και σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης, για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, νομικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους δικηγόρους για όσους έχουν σοβαρές υποθέσεις και εκκρεμότητες, ενημέρωση για θέματα πρώτων βοηθειών, αυτοεξέτασης, θέματα υγείας βρέφους και παιδιού, αλλά και εκπαίδευση φροντιστών για θέματα εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων μελών της οικογένειάς τους.
Οι αριθμοί «μιλούν»
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2023 οι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ στη Δυτική Ελλάδα ήταν 44.614 άτομα όλων των ηλικιών: 16.372 πολίτες στην Αιτωλοακαρνανία, 15.900 στην Αχαΐα και 12.342 στην Ηλεία. Πρόκειται για το 6,6% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας. Επικεντρώνοντας στην Αχαΐα, όπου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα περίπου 8 εκ. ευρώ, από τους 15.900 ωφελούμενους, οι 8.255 είναι γυναίκες και οι 7.645 άνδρες, οι 444 είναι άτομα ΑμεΑ και 1.365 άνω των 65 ετών. Συνολικά την τελευταία πενταετία, έχουν ωφεληθεί από αυτό περίπου 82.000 συνάνθρωποί μας, ενώ έχουν αποσταλεί περισσότερα από 150.000 προσωπικά γραπτά μηνύματα στα κινητά των δικαιούχων.
Η αναγνώριση
Αναγνώριση της οργανωμένης αυτής προσπάθειας και της σωστής διαχείρισης του προγράμματος προς όφελος όλων όσων έχουν ανάγκη, έγινε όχι μία, αλλά δύο φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη αναφορά στα συνοδευτικά μέτρα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε δύο ετήσιους καταλόγους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Το ΤΕΒΑ είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα. Ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, γιατί μιλά απευθείας στο πορτοφόλι των νοικοκυριών, που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα διαβίωσης. Το ΤΕΒΑ είναι το μόνο μέσο που έχουμε εμείς ως Περιφέρεια για την ανακούφιση των νοικοκυριών που είναι σε αυτή τη δύσκολη θέση και σε αυτή τη μάχη που δίνουμε ενάντια στην ανεργία, τις πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος και το ελάχιστο εισόδημα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προσπαθεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες» δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Νεολόγο» ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.
Με απόλυτη διακριτικότητα
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην ενέργεια «Γνωριμία με τον Αθλητισμό», χάρη στην οποία από την 1η Ιουλίου 2020, 190 παιδιά οικογενειών, ωφελούμενων του ΤΕΒΑ Π.Ε. Αχαΐας, μπορούν να εγγράφονται στο άθλημα που τους ενδιαφέρει χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αυτό φυσικά επετεύχθη χάρη στη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με αθλητικά σωματεία και, τους συλλόγους. Όλα αυτά με απόλυτη διακριτικότητα και εχεμύθεια, ώστε κανείς να μην γνωρίζει ποια παιδιά ωφελούνται από το πρόγραμμα αυτό και να προκαλούνται έτσι τυχόν κοινωνικές διακρίσεις.
Εξίσου διακριτικά επιτυγχάνεται και η διανομή τροφίμων με τη μέθοδο «Drive Through», η οποία εφαρμόζεται ήδη στους επτά δήμους της Π.Ε. Ηλείας και αναμένεται να επεκταθεί και στους υπόλοιπους, χάρη στην ευκολία και αμεσότητα που προσφέρει. Πρόκειται για μια μέθοδο που επιτρέπει στους δικαιούχους να προμηθεύονται τα απαραίτητα χωρίς καν να εξέλθουν από το όχημά τους. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους και εκείνοι προσέρχονται στους προβλεπόμενους χώρους με τα αυτοκίνητά τους. Χωρίς να αποβιβάζονται από αυτά, φορτώνονται τα τρόφιμα στα οχήματά τους και αποχωρούν. Έτσι, η συνολική διαδικασία κρατά ελάχιστα και οι δικαιούχοι δεν ταλαιπωρούνται καθόλου.
Με όπλο την τεχνολογία
Τέλος, όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα pdeteba.gr, ενώ λαμβάνουν και εξατομικευμένα SMS. Ακόμη, υπάρχει και η ειδική εφαρμογή mypdeteba όπου παρέχει επίσης εξατομικευμένη πληροφόρηση σε κάθε ωφελούμενο αναφορικά με πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η διανομή τροφίμων, αλλά και το ποια συνοδευτικά μέτρα τον αφορούν.
(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος»)