Τέλος η επέκταση του market pass – Μετατίθεται η καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους

14.09.2023 / 7:07
ka 29

Εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω του τεράστιου κόστους στην οικονομία από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Και, όπως ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, από το συνολικό ποσό, τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών.

Προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί η ενίσχυση για την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους (Δεκέμβριο ή Ιανουάριο), καθώς και η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, δήλωσε πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της κάρτας αγορών (market pass), λόγω του κόστους από τον «Ντάνιελ».

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «η οικονομία μας έχει ισχυροποιηθεί σε σχέση με το 2019, άλλωστε έχουμε και τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, αλλά δεν είμαστε ούτε Ελβετία, ούτε Σουηδία. Ούτε υπάρχουν μαγικές γομολάστιχες για να διαγραφούν μονομιάς οι επιπτώσεις μίας τέτοιας φυσικής καταστροφής. Πρέπει να ισορροπήσουμε και θα ισορροπήσουμε, μεταξύ της αναγκαίας κοινωνικής ευαισθησίας, υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην Θεσσαλία και τις άλλες πληγείσες περιοχές και στην ανάγκη να έχουμε μία σοβαρή οικονομική πολιτική που να αντέχει στον χρόνο. Έτσι θα προχωρήσουμε και αυτό θα έχει αντανάκλαση στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και όλων ημών των υπολοίπων. Μας κρίνουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτές και στείλουμε το μήνυμα πως χαλαρώνουμε και πάμε σε εσφαλμένες πρακτικές του παρελθόντος θα ξανακυλήσουμε και τις τόσες θυσίες και την πρόοδο τον τελευταίο καιρό, θα ήταν διπλά και τριπλά κρίμα για όλους να πάμε προς τα πίσω. Σε σχέση με τους συνταξιούχους, θα δοθεί το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, δεν ξέρω αν θα είναι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Η αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης επίσης θα δοθεί. Εκείνο που πιστεύω, με βάση τους μέχρι τώρα λογαριασμούς ότι δεν θα μπορέσουμε να το επεκτείνουμε για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, είναι το Market Pass».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι, με την επιδότηση στην αντλία. Τέλος, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα