Τελειώνει ο χρόνος για την ενεργοποίηση IRIS και POS

18.06.2024 / 7:55
pos-tameiaki-xeri.jpg-1

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση των συστημάτων πληρωμών IRIS από τους επαγγελματίες.

Οι επαγγελματίες θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το σύστημα IRIS έως τις 30 Ιουνίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα τους επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ από την 1η Ιουλίου. Οι υπόχρεοι, δε, που δεν προχωρήσουν σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Εκπνέει η προθεσμία και για τη διασύνδεση ταμειακών με τα POS
Στο τέλος του μήνα, εκπνέει και η προθεσμία για τους επαγγελματίες που υποχρεούνται να προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS. Από αυτό εξαιρούνται όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Δηλαδή, τις επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα.

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους και δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις υποκατηγορίες που προαναφέρθηκαν, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων, εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. μη ολοκλήρωση προγραμματισμένου ραντεβού χωρίς δική τους υπαιτιότητα).

Τα πρόστιμα που προβλέπονται ανέρχονται σε:

10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα