Πάτρα: 1.774 παραβάσεις για σταθμεύσεις- Τελειώνει η «αναρχία»;

25.02.2024 / 20:00
κυκλοφοριακό

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και κυρίως για τις παράνομες σταθμεύσεις που αποτελούν και τον μεγάλο βραχνά της πόλης, είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Η Τροχαία σε συνεργασία με την Άμεση Δράση και τις περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, όλες τις ώρες της ημέρας, βρίσκεται στους δρόμους της Πάτρας, τόσο στο κέντρο, όσο και στις συνοικίες, με στόχο να μειωθεί αυτή η κυκλοφοριακή αναρχία που κυριαρχούσε τους προηγούμενους μήνες και είχε φτάσει στο… αμήν δεκάδες πατρινούς οδηγούς, επαγγελματίες και μη.

Όπως έχει φανεί, στις προτεραιότητες του νέου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγου Ανδρέα Τσαπικούνη είναι η τροχονομική αστυνόμευση και με βάση αυτήν την κατεύθυνση έγινε και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

Το βάρος των ελέγχων, όπως είναι φυσικό πέφτει στις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, ξεκινώντας από τις 10 το πρωί και φτάνοντας τις μεσημεριανές ώρες όταν κλείνουν τα μαγαζιά και ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων επιστρέφει από την δουλειά του στο σπίτι, συνεχίζοντας και τις απογευματινές ώρες έως στο βράδυ, όπου και εκεί υπάρχει σημαντικό πρόβλημα κυρίως στο ιστορικό κέντρο και στις εμπορικές οδούς.

Βελτιώνεται η κατάσταση

Τα αποτελέσματα από αυτούς τους συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους είναι θετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανέναν πρόβλημα με το κυκλοφοριακό. Μέρα με τη μέρα όμως η κατάσταση βελτιώνεται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συνεχίζει να βελτιώνεται εφόσον συνεχιστούν οι έλεγχοι και η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Ν» από την Αστυνομική Διεύθυνση, η ΕΛ.ΑΣ. σε αυτές τις δύο πρώτες εβδομάδες που έχει ξεκινήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού έχει βεβαιώσει 1.774 συνολικά παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τις σταθμεύσεις.

Αφαίρεση και πινακίδων

Παράνομες σταθμεύσεις σε δρόμους, σε πεζόδρομους, σε πλατείες, σε θέσεις ΑμεΑ και δεκάδες ακόμα περιπτώσεις που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους της Πάτρας. Πέρα από τις βεβαιώσεις αυτές οι έλεγχοι που έγιναν, έφεραν την αφαίρεση συνολικά 291 πινακίδων για θέσεις στάθμευσης.

Στο ίδιο πλαίσιο και το ίδιο χρονικό διάστημα αφαιρέθηκαν από τους ελέγχους της Αστυνομίας 56 πινακίδες κυκλοφορίας για ΑμεΑ και 115 πινακίδες για παραβάσεις κινήσεως. (Ο «Ν» παρουσιάζει στους παρακάτω πίνακες αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε αυτές τις δύο εβδομάδες).

Μπαίνει στη συνείδηση

Το σημαντικό όμως μέσα από τους ελέγχους αυτούς δεν είναι τόσο οι αριθμοί και οι παραβάσεις που έχουν καταγραφεί. Το σημαντικό είναι ότι με τους ελέγχους αυτούς γίνεται η αρχή για να μπει στη συνείδηση του μέσου πατρινού ότι σε αυτή την πόλη δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς να έχει τις ανάλογες επιπτώσεις.

Γιατί είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που αυτή η νοοτροπία επικρατούσε στο θέμα των σταθμεύσεων και κατ’ επέκταση του κυκλοφοριακού.

Ανάγκη ενίσχυσης

Έστω και αν αυτό, όπως είναι επόμενο , κοστίζει σε δυνάμεις στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. που είναι αναγκασμένη να αναλώνεται σε αυτό το ζήτημα.

Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι πέρα από το κυκλοφοριακό στους δρόμους υπάρχει και η παραβατικότητα (σε διάφορες μορφές και σε διαφορετικά μέτωπα) στις γειτονιές και στις συνοικίες της, σε μία πόλη που αποδεδειγμένα έχει ανάγκη από ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα