Ταξίδι σε μνήμες και θύμησες! Ο Πατρινός ηθοποιός Βασίλης Κόκκαλης μας μιλάει για την παράσταση «Ελευθερία. Ο ύμνος των Ελλήνων»

24.06.2021 / 9:15
kokkalis

Συνέντευξη στην Ελεάνα Μαγδαληνού

Mην την παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων» σε σκηνοθεσία και σύλληψη του Χρήστου Στρέπκου ξεκινάει τις εκδηλώσεις του το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας σήμερα και αύριο 24 και 25 Ιουνίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Λίγο πριν την πρεμιέρα, ο πατρινός ηθοποιός Βασίλης Κόκκαλης και ένας εκ των πρωταγωνιστών μίλησε με πολύ ενθουσιασμό για την ενδιαφέρουσα αυτή παράσταση που μάλιστα θα παρουσιαστεί και με ελεύθερη – για το κοινό – είσοδο.

Πότε ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για την «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων» και τι θα δούμε επί σκηνής;

Ξεκινήσαμε την 1η Απριλίου, εν μέσω πανδημίας. Η παράσταση στηρίζεται σε τρία κείμενα. «Ύμνος στην Ελευθερία» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου. Ηταν ένα πολύ γοητευτικό αλλά και δύσκολο ταξίδι. Η δυσκολία ήταν ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μη θεατρικά κείμενα, να τα αποκωδικοποιήσουμε και να βρούμε τον τρόπο να τα παρουσιάσουμε θεατρικά. Επί σκηνής δεν γίνεται μια τυπική αναπαράσταση, αλλά το κοινό, θα δει αναβίωση σε μορφή αρχαίας τραγωδίας, θα δει πέντε Κορυφαίους ερμηνευτές Αρχαίου Δράματος.

Δηλαδή, υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι ή όχι;

Όχι, οι ρόλοι δεν είναι συγκεκριμένοι. Όλα αυτά τα γνωστά γεγονότα που τα έχουμε διδαχτεί και στο σχολείο, παρουσιάζονται επί σκηνής, μέσα από τα βιώματα των απλών ανθρώπων. Μέσα από γενικές μορφές, του Ελληνόπουλου, του Σουλιώτη κ.ο.κ. Μέσα από τα μάτια τους βλέπουμε τον εγκλεισμό τους, τις κακουχίες τους, την αγωνία τους, το πάθος τους, την θλίψη τους, την ευρηματικότητά τους στις επιθέσεις, αλλά και τις στιγμές χαράς, γιατί υπήρχαν και τέτοιες στιγμές.

Πολύτιμοι «συνοδοιπόροι» σε αυτό το ταξίδι σας στο παρελθόν, σε αυτά τα διαχρονικά και αγαπημένα κείμενα, ποιοι ήταν;

Μελετήσαμε πολύ και είχαμε πάντα την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας Χρήστου Στρέπκου, αλλά την πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου και προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρου Βάη. Ήταν όλοι οι άνθρωποι εκεί συνέχεια: Ο Κέννυ ΜακΛέλλαν με τα υπέροχα σκηνικά – κοστούμια, η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου που «υπογράφει» τη χορογραφία και μας καθοδήγησε στην κίνηση, ο Φοίβος Μαρκιανός που «υπογράφει» τη μουσική, η οποία, είναι και ζωντανή επί σκηνής, ο Νίκος Σωτηρόπουλος για τον σχεδιασμό των φωτισμών και ο Κώστας Ματθαίου για την κατασκευή του σκηνικού.

Αν δεν κάνω λάθος, την παράσταση έχουν δει ήδη κάποια παιδιά. Ποια ήταν η αντίδρασή τους;

Όπως γνωρίζετε, το «Αρμα Θέσπιδος» δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό και παρουσιάζει σχεδόν όλες του τις παραστάσεις και σε πολλά σχολεία. Τα πρώτα δείγματα που πήραμε γι’ αυτή την παράσταση «Ελευθερία, ο Υμνος των Ελλήνων» ήταν άκρως ελπιδοφόρα και μας γέμισαν πολύ χαρά. Τα παιδάκια παρακολούθησαν την παράσταση καθηλωμένα, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μήνυμα της Εξόδου του Μεσολογγίου;

Μια φράση που με έχει στοιχειώσει από αυτή την παράσταση είναι η εξής: «Μάγεμα η φύση κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη». Η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι ένα παγκόσμιο γεγονός θάρρους και αγάπης για την Πατρίδα που μας αφορά όλους και βρίσκεται στο DNA μας, άσχετα αν το ξεχνάμε καμιά φορά.

Εκτός από την Πάτρα και το Διεθνές Φεστιβάλ, η παράσταση θα παρουσιαστεί και αλλού;

Ναι, βεβαίως. Όπως όλες οι παραγωγές μας. Το «Άρμα Θέσπιδος» επισκέπτεται γειτονιές, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία κ.ά. Η παράσταση «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων» θα περιοδεύσει σε  φεστιβάλ, πόλεις και χωριά στην Δυτική Ελλάδα, δίνοντας την δυνατότητα σε όσο περισσότερο κοινό γίνεται, να δει θεατρικά μέσα σε 1 ώρα και ένα τέταρτο, τα γεγονότα της τότε εποχής και την κορύφωση του δράματος με την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Οι παραγωγές σας άλλοτε παρουσιάζονται σε ανοικτούς και άλλοτε σε κλειστούς χώρους. Πόσο εύκολο είναι αυτό από άποψη μεταφοράς σκηνικού;

Είμαστε τυχεροί σε αυτό. Επειδή ακριβώς, άλλοτε παρουσιάζουμε τις παραστάσεις σε ανοικτό και άλλοτε σε κλειστό χώρο, πιο μικρό ή πιο μεγάλο, έχουμε μια ειδική κατασκευή, μια σκηνή – ακορντεόν θα έλεγα που προσαρμόζεται ανάλογα και στήνουμε και ξεστήνουμε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.

  • Στην παράσταση επί σκηνής, εκτός τον Βασίλη Κόκκαλη, συμμετέχουν ακόμη οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Κουκιάς, Φοίβος Μαρκιανός, Βασίλης Τριχάς, Λένα Νάτση. Η παράσταση «Ελευθερία, ο Ύμνος των Ελλήνων» έχει την στήριξη και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα