TOY AΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Έχοντας αποφασίσει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και να προσπαθήσει να διαδώσει την ιδέα και την τέχνη του Καραγκιόζη, όσο πιο μακριά γίνεται, πέρα από τα στενά σύνορα της Αχαΐας, αλλά και της χώρας, ο Χρήστος Καλπουζάνης, συνεχίζει για τέταρτη χρονιά την περιοδεία του στο εξωτερικό.
Μαζί με τον στενό του συνεργάτη Μιχάλη Καταραχιά βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο προσκεκλημένος στο φεστιβάλ των Ελλήνων της ομογένειας, στο Βάχιγκεν της Στουτγκάρδης στην Γερμανία για να παίξει εκεί τον Καραγκιόζη και να μοιράσει χαμόγελα στα παιδιά, ενώ αυτή την Παρασκευή πετάει για Ισπανία και συγκεκριμένα για Βαλένθια, συμμετέχοντας και εκπροσωπώντας την Πάτρα στο πολιτιστικό φεστιβάλ «Οι Φάροι της Μεσογείου».
Όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στον «Κ» στην Στουτγκάρδη ανέβασε δύο παραστάσεις του Μίμαρου που θεωρείται ο πατριάρχης του Θεάτρου Σκιών και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της νεότερης λαϊκής μας παράδοσης.
Οι παραστάσεις που έπαιξε στο τριήμερο φεστιβάλ της ελληνικής ομογένειας ήταν «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» και το «Μαγεμένο δέντρο» που σύμφωνα με τους ειδικούς του Θεάτρου Σκιών και τους μελετητές της λαϊκής αυτής τέχνης, θεωρούνται δύο έργα ορόσημο για την εξέλιξη του Καραγκιόζη και τον Μίμαρο.
Η αγάπη της ελληνικής ομογένειας
Το σημαντικό για τον πατρινό Καραγκιοζοπαίκτη Χρήστο Καλπουζάνη και τον συνεργάτη του Μιχάλη Καταραχιά είναι ότι το κοινό της ομογένειας, αλλά και οι θεατές που παρακολούθησαν τις παραστάσεις τους, έδειξαν να χαίρονται τον Καραγκιόζη και αγκάλιασαν και τα δύο έργα, τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι.
Το ιδιαίτερο στοιχείο που θα πρέπει να τονίσουμε από το ταξίδι τους στην Γερμανία είναι η αγάπη που δείχνει η ελληνική ομογένεια για κάθε στοιχείο που σχετίζεται με την χώρα καταγωγής τους και ειδικότερα για κάθε στοιχείο που παραπέμπει στην λαϊκή παράδοση και στον λαϊκό πολιτισμό, όπως είναι η τέχνη του Καραγκιόζη, που εκτός των άλλων είναι άμεσα συνδεδεμένη και με σημαντικές ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, την εποχή που διαμορφωνόταν η αστική τάξη και προσπαθούσε να βρει τα πατήματα της.
Πέρα από τις δυο παραστάσεις που παίχτηκαν στη Στουτγκάρδη εξίσου σημαντικό είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα μικρά παιδιά στο εργαστήρι που ακολούθησε την επομένη για το πώς σχεδιάζεται και φτιάχνεται μια φιγούρα του Θεάτρου Σκιών. Ο Καραγκιόζης έτσι όπως φάνηκε μέσα από την παρουσία του Χρήστου Καλπουζάνη και του συνεργάτη του Μιχάλη Καταραχιά, έχει όχι μόνο «παρών» στην ελληνική ομογένεια της Γερμανίας, αλλά και μέλλον.
Η Οδύσσεια ΄22 πάει Βαλένθια
Όσον αφορά το ταξίδι της πατρινής ομάδας του Θεάτρου Σκιών στην Βαλένθια και στην Ισπανία, πρόκειται για τη συνέχεια των εμφανίσεων που είχαν γίνει τα περασμένα καλοκαίρια σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε ένα φεστιβάλ («Οι Φάροι της Μεσογείου») που έχει καθαρά έναν συνεκτικό ρόλο ο οποίος δεν είναι άλλος από το να ενώσει τα κοινά στοιχεία της κουλτούρας των πολιτισμών που βρέχονται από τα νερά αυτής της θάλασσας.
Ο Χρήστος Καλπουζάνης και μαζί του η Πάτρα είχαν παρουσία τόσο στην Απουλία της Ιταλίας, όσο και στην Τυνησία τα προηγούμενα έτη μέσω αυτού του φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Ελλάδα.
Η πατρινή ομάδα θα ανεβάσει στην Βαλένθια το έργο «Οδύσσεια’ 22» που αποτελεί μια δική της δημιουργία και σύλληψη – έχει ξαναπαιχτεί και έχει αγαπηθεί τόσο από το πατρινό κοινό, όσο και στο εξωτερικό – έχοντας μαζί της στα animation την Εύα Βλαχάκη η οποία έχει κάνει και αυτή από την πλευρά της μια εξαιρετική δουλειά.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τα ταξίδια δεν τελειώνουν για τον Χρήστο Καλπουζάνη και τους συνεργάτες του αφού αμέσως μετά την Ισπανία, ετοιμάζουν βαλίτσες και φεύγουν Καστοριά, παίρνοντας μέρος στο φεστιβάλ Γράμμου, σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βόρειας Ελλάδας.
Τα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα
Ο Καραγκιόζης, λοιπόν, έχοντας ως βάση του την Πάτρα (μια πόλη που ως γνωστόν είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη του Θεάτρου Σκιών κρατώντας ζωντανή μια σπουδαία παράδοση), ταξιδεύει και εξελίσσεται, γνωρίζει και συνδέεται με νέες κουλτούρες, νέους ανθρώπους, χάρις στην… τρέλα και στην αγάπη που του έχουν ο Χρήστος Καλπουζάνης και οι συνεργάτες του.
«Δύο από τους στόχους και τα όνειρα της ζωής που είχα μικρός, έχουν γίνει πλέον πραγματικότητα και είμαι ευγνώμων για αυτό» τονίζει ο Χρήστος Καλπουζάνης στον «Κ». «Το ένα ήταν να κάνω την αγάπη που είχα για το Καραγκιόζη και το Θέατρο Σκιών επάγγελμα. Είναι σπουδαίο να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα και δεν έχω μετανιώσει ποτέ για αυτό.
Το δεύτερο όνειρο ήταν να διαδώσω την ιδέα του Καραγκιόζη όσο πιο μακριά γίνεται, ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο και όχι μένοντας σε μία βάση, γυρίζοντας απλά και μόνο στα μέρη μας.
Θέλω από την πλευρά μου να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που μου δίνει δύναμη και ειδικότερα την γυναίκα μου, την Ελένη, που όλα αυτά τα χρόνια είναι κοντά μου, με καταλαβαίνει και μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω πραγματικότητα αυτά τα όνειρα που είχα».
Όσο για το αύριο και το μέλλον; Όταν ένας στόχος επιτυγχάνεται, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο πατρινός Καραγκιοζοπαίκτης «πάμε για άλλα». Άλλωστε τα όνειρα δεν πεθαίνουν. Είναι σκιές που παίρνουν ζωή ανάλογα με τη θέληση και το πάθος που έχουμε για αυτά. Κάτι σαν το Θέατρο Σκιών ένα πράγμα…



