Για το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ
Την ώρα που το κόστος χρήματος έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απευθύνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνειά του, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Tα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες.
Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν, σε συνδυασμό με το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δις. ευρώ μέσω του REPowerEU, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ιδιώτες για τη χώρα μας αυξάνουν το ποσό του δανειακού προγράμματος στα 17,73 δις. ευρώ.
Τα δάνεια του Ταμείου έχουν γίνει ανάρπαστα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι αυτό είναι απολύτως λογικό, καθότι δανείζονται με πολύ μικρότερο επιτόκιο από αυτό που θα έβρισκαν – υπό τις παρούσες συνθήκες – σε ένα εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Χαμηλό επιτόκιο – κάλυψη έως του 50% της επένδυσης
Εξαιτίας του χαμηλότερου επιτοκίου με το οποίο δανείζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μικρότερες επιχειρήσεις σχεδόν εξισώνουν το μέσο κόστος δανεισμού τους με αυτό των μεγάλων επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Στην πράξη είναι σύνηθες να καλύπτουν από 40% το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες και να συνεισφέρει με 20% ο επενδυτής.
Ο δανειολήπτης επωφελείται επιπλέον από τη γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να περιοριστεί και στους τρεις μήνες. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στους 13 μήνες από την πρώτη συμβασιοποίηση, τον Ιούνιο 2022, έχουν ήδη εγκριθεί 197 επενδύσεις και έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες 197 δανειακές συμβάσεις με προϋπολογισμό 7,15 δις. ευρώ. Από αυτά:
- 2,87 δις. ευρώ θα προέλθουν από δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- 2,5 δις ευρώ από τα κεφάλαια των τραπεζών και
- 1,78 δις € από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,88% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων είναι τα 13 έτη. Από τις 197 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί οι 87 (44%) αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 954 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 418,12 εκατ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.