Παναγιώτης Χατζής: Η Ελλάδα με τους Άραβες και η Τουρκία με τους Πακιστανούς

20.02.2021 / 13:48
φα 35

Η Τουρκία ξεκίνησε τις μανούβρες και τις διορθωτικές κινήσεις στην διπλωματία της.

Στην καρδιά του χειμώνα αναπτύσσεται μια διπλωματική κινητικότητα .

Ο Φεβρουάριος διαμορφώνεται για να είναι ένας μήνας στον οποίο μπορούμε να περιμένουμε να δούμε μερικές σημαντικές περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ελλάδα διοργάνωσε ένα «Φόρουμ Φιλίας» με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν ,της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης των χωρών του Αραβικού Κόλπου κόσμου.

Η σύναξη στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών των παραπάνω Αραβικών χωρών πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που συντελούνται σημαντικές εξελίξεις στην Ασιατική ήπειρο.

Η Άγκυρα δεν βλέπει με καθόλου καλό «μάτι» την διπλωματική κινητικότητα της Ελλάδας με τις Αραβικές χώρες καθώς πιστεύει ότι το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι βοηθούν οικονομικά την Αθήνα για να εξοπλιστεί και να στραφεί εις βάρος της Τουρκίας.

Το πρακτορείο «Ανατολού», στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 μετέδιδε ότι, η Ελλάδα πούλησε στις διεθνείς αγορές ομόλογα αξίας 2.9 δισεκατομμύρια δολάρια (2.5 δισεκατομμύρια ευρώ) και εν συνεχεία σχολίαζε ότι δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ποιες είναι οι διευθύνσεις των αγοραστών των συγκεκριμένων ομολόγων δεδομένου ότι – σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» – τα εξοπλιστικά προγράμματα της Αιγύπτου της Ελλάδας και της Κύπρου χρηματοδοτούνται έμμεσα από την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Και ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν ,της Αιγύπτου και της Κύπρου βρίσκονται στην Αθήνα , οι μεγάλες δυνάμεις της Ασιατικής Ηπείρου, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν προετοιμάζονται εντός Φεβρουαρίου για κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό. Παρόμοια άσκηση πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν γυμνάσια μεταξύ της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων και αλληλεπιδράσεων, πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αραβικό Κόλπο. Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας επισκέφτηκε στο Κουβέιτ, το Ομάν και το Κατάρ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των πολιτικών δεσμών της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου προσβλέποντας στην οικονομική συνεργασία , στήριξη και ενίσχυση της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας.

Ο Τσαβούσογλου πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του, από το Ιράκ, τη Βουλγαρία και την Τυνησία.

Η πρώτη στάση στην περιοδεία Τσαβούσογλου στον Κόλπο ήταν το Κουβέιτ, το οποίο υπήρξε σημαντικός εταίρος της Τουρκίας στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Κουβέιτ και το Κατάρ, και συναντήθηκε με τον νέο εμίρη

Από το Κουβέιτ, ο Τσαβούσογλου μετέβη στο Ομάν και το Κατάρ. Η

 Στην Άγκυρα υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ του Κατάρ και άλλων κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) θα έχει θετική επίδραση στις σχέσεις της Τουρκίας με αυτά τα κράτη. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι

έτοιμη να βελτιώσει τη συνεργασία με τα έθνη του Κόλπου, στηριζόμενη στη στρατηγική της συνεργασία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Με την περιοδεία στον Κόλπο του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας η Άγκυρα φαίνεται να αναζητά περιφερειακή υποστήριξη για την τουρκική οικονομία και για την ενίσχυση του τουρισμού στην μετακορονοϊού εποχή.

Η Τουρκία φαίνεται να δείχνει ότι οι σχέσεις της με τον Κόλπο αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Απομένει να δούμε εάν η προσέγγιση της Τουρκίας με τα τρία κράτη του Κόλπου που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα, αποφέρει καρπούς μακροπρόθεσμα.

Είναι δύσκολο, αυτή την στιγμή να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τα κράτη του Κόλπου, καθώς θα εξαρτηθούν από εξελίξεις που είναι ακόμη αβέβαιες. Για παράδειγμα:

– Πως θα κινηθεί ο συριακός πόλεμος;

– Θα συνεχιστεί η αστάθεια στο Ιράκ, τη Λιβύη και τον Λίβανο;

– Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Υεμένη;

– Πως θα εξελιχθεί ο ρόλος των παγκόσμιων παραγόντων (Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ) τα επόμενα χρόνια;

Οι απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι άγνωστες.

Η εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα για την Τουρκία και άλλα κράτη της περιοχής.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων, απομένει να δούμε αν η προσέγγιση της Τουρκίας στα τρία κράτη του Κόλπου που επισκέφτηκε ο Τσαβούσογλου μακροπρόθεσμα αποφέρει καρπούς.

(από τη στήλη editorial στην εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα