Μπισκότα, κέικ, πατατάκια και σακχαρούχα αναψυκτικά είναι πλέον παντού διαθέσιμα. Τα στοιχεία, όμως, που αποδεικνύουν πόσο βλαβερή είναι η συχνή κατανάλωσή τους όλο και πληθαίνουν, με νεότερη μελέτη να επισημαίνει τις επικίνδυνες επιδράσεις τους.
Τα νεότερα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο The BMJ εμπλουτίζουν την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία και υποδεικνύουν ότι η υψηλότερη έκθεση σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο 32 βλαβερών για την υγεία αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των σοβαρών καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων, των ψυχικών διαταραχών και του πρόωρου θανάτου.
Συνεπώς, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα για τα πολλά συστήματα του οργανισμού από τις διατροφές πλούσιες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τονίζοντας την ανάγκη για επείγοντα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε αυτά τα προϊόντα και στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που συνδέονται με την κακή υγεία.
Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα συσκευασμένα σνακ, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά. Συνήθως υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και περιέχουν χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, αρωματικές ουσίες και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, λίπος και αλάτι, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.