Τα σκυλιά της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. που σώζουν ζωές

03.12.2023 / 14:00
dav

Tης Ελένης Παρασκευοπούλου

Σε κάθε καταστροφή, εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή κινδυνεύει και η ελπίδα εξανεμίζεται, ένα αξιοσημείωτο σύνολο ηρώων με τέσσερα πόδια καταφθάνει για να προσφέρει τη σωτηρία. Πρόκειται για τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), που διακρίνονται για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν στη σωτηρία των ανθρώπων. Τα ειδικά αυτά σκυλιά, εκπαιδευμένα με μεγάλη προσοχή, αναδεικνύονται σε ανεκτίμητους συνεργάτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η εκπαίδευσή τους επικεντρώνεται στον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων κάτω από συντρίμμια, ανοίγοντας έναν νέο δρόμο στις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας. Στις στιγμές που ο χρόνος είναι κρίσιμος, τα σκυλιά της Ε.Μ.Α.Κ. αναλαμβάνουν τον ρόλο των πρώτων ανταποκριτών.

Με το εκπληκτικό τους αίσθημα μυρωδιάς και την εκπαιδευμένη ικανότητα να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη μυρωδιά, εντοπίζουν αυτό το μέρος που βρίσκονται, κάτω από τα ερείπια, παρέχοντας στους διασωθέντες την πολύτιμη ευκαιρία για επιβίωση. Οι ηρωικές αυτές προσπάθειες δεν περιορίζονται μόνο σε φυσικές καταστροφές. Η εκπαίδευση αυτών των σκύλων ενισχύεται με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, όπως κάμερες και αισθητήρες, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης. Οι σκύλοι αυτοί εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό και των ζωντανών και των νεκρών ατόμων. Η συνεργασία τους με τις δυνάμεις ανθρώπινης διάσωσης ενισχύει τη δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων. Επιπλέον, οι σκύλοι της Ε.Μ.Α.Κ. συμβάλλουν στην ψυχολογική υποστήριξη των εμπλεκομένων στην κατάσταση. Η παρουσία ενός εκπαιδευμένου σκύλου μπορεί να προσφέρει άνεση και στήριξη στα άτομα που βρίσκονται υπό άγχος ή έχουν πέσει θύματα καταστροφής.

Η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης και η αποστολή της

Αποστολή της ΚΟΕΔ είναι ο εντοπισμός παγιδευμένων ατόμων σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει από σεισμό ή άλλη αιτία. Ο εντοπισμός καταπλακωμένων ατόμων από κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις κ.λπ.. Ο εντοπισμός κινδυνευόντων ατόμων σε υπαίθριους χώρους. Η αναζήτηση και ο εντοπισμός θανόντων ατόμων. Κάθε άλλη περίπτωση που έχει σχέση με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος. Η εκπαίδευση των συνοδών σκύλων έρευνας – διάσωσης πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Ε.Μ.Α.Κ. και σε κατάλληλα επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους (π.χ. ερείπια, ανοιχτό έδαφος, υδάτινες περιοχές) καθώς και σε σχολεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού και περιλαμβάνει γενικές γνώσεις περί σκύλων, υπακοή σκύλων, ανίχνευση – ανεύρεση ατόμων, γενικές κτηνιατρικές γνώσεις, γενικές γνώσεις.

Οι τετράποδοι ήρωες της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. Πατρών

Ο «Νεολόγος» των Πατρών παρουσιάζει τους δικούς μας τετράποδους ήρωες, τα δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. Πατρών. Οι Κυνοφιλικές Ομάδες Έρευνας Διάσωσης όλων των Ε.Μ.Α.Κ. έχουν 21 σκύλους έρευνας -διάσωσης, οι δυο από αυτούς επιχειρούν στην 6η Ε.Μ.Α.Κ. Πατρών. Ο μεν πρώτος είναι ο Βέλγικος ποιμενικός λύκος Μαλινουά, ακούει στο όνομα Jordan και είναι πέντε ετών, εν ενεργεία από τον Ιούνιο του 2020. Ο δεύτερος είναι Γερμανικός ποιμενικός λύκος και το όνομα αυτού Δούκας μόλις 3,5 ετών και ξεκίνησε την ενεργό δράση στην υπηρεσία από τον Απρίλιο του 2022. Τα σκυλιά αξιολογούνται κάθε έξι μήνες από εκπαιδευτές του Σώματος. Σύμφωνα με την έρευνα του «Ν» η ομάδα ΚΟΕΔ της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. Πατρών έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 65 αποστολές έως σήμερα με αυτούς τους δυο σκύλους έρευνας διάσωσης. Συνολικά έχουν βρει εννέα άτομα θανόντες και πέντε εν ζωή. Η ομάδα ΚΟΕΔ της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. Πατρών έχει τα περισσότερα συμβάντα και επιτυχίες και αυτό είναι τόσο λόγω της εκπαίδευσης όσο και λόγω του δεσίματος συνοδού-σκύλου. Ο σκύλος έρευνας-διάσωσης άλλωστε για τους ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες της Πυροσβεστικής είναι συνάδελφος και μέλος της οικογένειας του εκάστοτε συνοδού. Αξίζει να θυμίσουμε πως ένα από τα τελευταία σοβαρά συμβάντα όπου συνέδραμε στις έρευνες σκύλος της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. Πατρών, ήταν η κατάρρευση της γέφυρας της περιμετρικής της Πάτρας στην οδό Διοδώρου.

Η εκπαίδευση σκύλων έρευνας – διάσωσης

Η εκπαίδευση των σκύλων έρευνας – διάσωσης διακρίνεται σε βασική, εκπαίδευση συντήρησης και επανεκπαίδευση. Η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει τρία στάδια διάρκειας έκαστου από δύο έως τρεις εβδομάδες μεταξύ των οποίων απαιτείται διακοπή ενός έως δύο μηνών, ενώ η συνολική της διάρκεια δεν δύναται να υπερβαίνει τους επτά μήνες. Η εκπαίδευση συντήρησης γίνεται συνέχεια και με επιμέλεια, επί τέσσερις ώρες την εβδομάδα, στον τόπο εργασίας και μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο. Η εκπαίδευση συντήρησης γίνεται και εκτός του τόπου εργασίας των συνοδών και σκύλων τουλάχιστον δεκατέσσερις 14 ώρες κάθε μήνα και σε χώρους που προσομοιάζουν με αυτούς των πραγματικών συμβάντων. Η επανεκπαίδευση ενεργείται στις περιπτώσεις αλλαγής συνοδού – χειριστή ή μείωσης της αποδοτικότητας αυτού ή του σκύλου, για οποιονδήποτε λόγο.

Ήρωες στην υπηρεσία της κοινωνίας

Είναι σαφές πως αυτά τα σκυλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας για ανθρωπιστική βοήθεια και διάσωση. Οι εκπαιδευτές τους επιμένουν στην ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και εξάσκησης, προκειμένου να διατηρήσουν τις υψηλές ικανότητές τους και να παραμείνουν έτοιμα για κάθε πρόκληση που ενδέχεται να εμφανιστεί. Ως πηγή έμπνευσης και ελπίδας, τα ειδικά αυτά σκυλιά αποδεικνύουν ότι η σχέση ανθρώπου και ζώου μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της καθημερινότητας. Είναι καθήκον μας να τιμήσουμε αυτούς τους αφοσιωμένους συντρόφους και να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους, προκειμένου να συνεχίζουν να φέρνουν το φως της ελπίδας σε κάθε σκοτεινή στιγμή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα