Παρασκευή, 19.08.2022, 5:19 πμ

Τα πρώτα «έξυπνα» σπίτια στην Ναύπακτο – Η ενεργειακή επανάσταση ξεκινάει από τη Δυτική Ελλάδα

15.12.2020 / 7:00
4

Του Δήμου Βερύκιου

Στην Ναύπακτο  υπάρχουν δέκα σπίτια που είναι πιο «έξυπνα» και πιο «καθαρά» από τα δικά μας ! Είναι «πράσινα» & «αυτόνομα» !   Παράγουν μόνα τους ηλιακή ενέργεια με τους “καθρέφτες” που έχουν στις ταράτσες και τις κεραμοσκεπές. 

Καταναλώνουν όση ενέργεια χρειάζονται και την υπόλοιπη την αποθηκεύουν (σε μπαταρία).

Έχουν “έξυπνους” διακόπτες & μια ηλεκτρονική ταμπλέτα που κάνει την σωστή διαχείρηση -κατανάλωση.

Και τώρα ετοιμάζονται να πουλάνε το περίσσευμα της πράσινης ενέργειας που παράγουν.

 Αυτό και εάν είναι η «επανάσταση του καναπέ». Από το σπιτι παραγωγοί, καταναλωτές και πωλητές ενέργειας ! 

  “Aftonomo” – “Αυτονομώ”, η νέα λέξη “κλειδί” που δυναμικά μπαίνει στην ζωή μας ως τεχνολογική συνέχεια στην Πράσινη Ενέργεια και έρχεται να κουμπώσει στο «Εξοικονομώ».  Είναι το νέο σύνθημα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που ο Κωστης Χατζιδάκης αναμένεται να παρουσιάσει ως «χριστουγεννιάτικο δώρο : «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Τα λαμπιόνια του πρώτου αυτόνομου ενεργειακού δέντρου

Και τα λαμπιόνια του πρώτου αυτόνομου ενεργειακού δέντρου θα ανάψουν στην Ναύπακτο ! Είναι η πρώτη ελληνική Πόλη που πειραματικά ξεκίνησε ήδη «σεμνά και ταπεινά» το πρόγραμμα “Aftonomo”  του ομίλου EEG.

  Επιλέχτηκε η Ναύπακτος ως Πόλη «πιλότος»  του Aftonomo διότι είναι ο τόπος καταγωγής του Γιώργου Καλαβρουζιώτη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Eunice Energy Group 

  Ας δούμε όμως στην πράξη τι είναι το Aftonomo / “Αυτονομώ”; Τί περιλαμβάνει ένα σύστημα “Aftonomo” ; Πώς συνδέεται με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» και ποια είναι τα οφέλη του;

   Σ´ ένα από τα «έξυπνα» σπίτια της Ναυπάκτου που λειτουργεί το σύστημα Aftonomo του ομίλου EEG, έχουν εγκατασταθεί :

  • Φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 3,3kW.

  • Μπαταρία λιθίου χωρητικότητας 5,8 kWh.

  • Ένας έξυπνος μετρητής για την καταγραφή της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Ένας έξυπνος διακόπτης για τον χειρισμό του ηλεκτρικού θερμοσίφωνου.

 Η ετήσια κατανάλωση έφτασε περίπου στις 4500kWh. Το κόστος για ηλεκτρική ενέργεια στη διάρκεια του έτους διαμορφώθηκε περίπου στα 25€!

  Για την ίδια κατανάλωση, χωρίς το σύστημα Aftonomo, ο χρήστης θα πλήρωνε το ποσό των 790€ (σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του βασικού παρόχου). Η μείωση επομένως που επιτεύχθηκε στο κόστος ηλεκτρισμού ανέρχεται στα επίπεδα του 96% !

  Τα οφέλη από το σύστημα “Aftonomo” εκτός από οικονομικά είναι και περιβαλλοντικά. Με το σύστημα “Αυτοπαραγωγής“  παράγεται όλη η αναγκαία πράσινη ενέργεια η οποία εξαλείφει τις ετήσιες εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της παραπάνω κατοικίας που διαφορετικά θα ήταν περίπου ίσες με 10 τόνους τον χρόνο.

   Πέραν των κατοικιών πιο δραστικά είναι τα οφέλη του “Aftonomo” σε επιχειρήσεις.

  Για μία επιχείρηση η οποία έχει ετήσια κατανάλωση περί τις 30000kWh, με το Aftonomo το οποίο περιλαμβάνει 20kW φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής με ποσοστό ταυτοχρονισμού παραγωγής-ζήτησης στο 70%, σχεδόν 25kWh αποθηκευτική ικανότητα, το σύστημα έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και μια σειρά από έξυπνες συσκευές, το κόστος της ενέργειας από 5850€ μειώνεται σε μόλις κάτι λιγότερο από 200 €/έτος ενώ από τις εκπομπές ρύπων εξοικονομούνται περισσότεροι από 50τόνοι ετησίως. 

  Επιπλέον υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του συστήματος Aftonomo σε σχέση με τα απλά συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού.

  Για την «έξυπνη» κατοικία  της Ναυπάκτου, αν είχε επιλεγεί ένα απλό σύστημα netmetering, χωρίς δηλαδή την μπαταριά και την έξυπνη ενεργειακή διαχείρισης το ετήσιο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα θα ήταν περίπου 150€, δηλαδή 6 φορές περισσότερο από το Aftonomo και χωρίς να παρέχει στον χρήστη καμία ανεξαρτησία από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και καμία προστασία από την μεταβολή των τιμολογίων του εκάστοτε προμηθευτή ενέργειας.

   Σε κάθε περίπτωση, με την εφαρμογή της ενεργειακής λύσης του Aftonomo γίνεται εμφανής η εξάλειψη του κόστους για ηλεκτροδότηση σε κατοικίες και επιχειρήσεις. 

  Επιπλέον, το ολοκληρωμένο σύστημα του Aftonomo περιλαμβάνει και έξυπνο φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης που θα επιλέξει ηλεκτρικό όχημα έχει την δυνατότητα να το επαναφορτίζει  δωρεάν και με πράσινη ενέργεια που ο ίδιος έχει παράξει στο σπίτι ή στην επιχείρηση και να μηδενίσει τα έξοδα μετακίνησης !

   Και έρχεται το επόμενο βημα του “Aftonomo”. Καθώς η αγορά ενέργειας εξελίσσεται και παρουσιάζονται νέες προοπτικές για την συμμετοχή των παραγωγών-καταναλωτών (prosumers)στις αγορές αυτές, το Aftonomo υποστηρίζει τις ανερχόμενες δυνατότητες και λειτουργίες (πώληση περίσσειας αποθηκευμένης ενέργειας της μπαταρίας, V2G κτλ.) και επιτρέπει έτσι την ενεργή συμμετοχή των χρηστών του στην αγορά ενέργειας, γεγονός που τους παρέχει την ευκαιρία για να αποκτήσουν χρηματικό κέρδος. Το μέλλον λοιπόν των Ναυπάκτιων prosumers είναι να παραγωγοί – καταναλωτές – πωλητές πράσινης ενέργειας ! Δηλαδή ενεργειακή επανάσταση που στην Ελλάδα ξεκινάει από την Ναύπακτο !

     Το Aftonomo είναι το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, αποτελεί το διάδοχο σχήμα των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», με ενισχυμένο προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 850 εκατ. Ευρώ, αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων.

   Από τα προγράμματα “Εξοικονομώ” της περιόδου 2007-2019 επωφελήθηκαν συνολικά περί τις 108.350 κατοικίες, υλοποιώντας παραδοσιακές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (θερμομόνωση κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων κτλ.). Παρεμβάσεις αναμφίβολα σημαντικές για τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, ωστόσο ανεπαρκείς στο να περιορίσουν καθοριστικά την κατανάλωση ενέργειας προερχόμενης από συμβατικά καύσιμα (υδρογονάνθρακες).

  Τα νούμερα είναι αδιάψευστος μάρτυς. Στον κτηριακό τομέα αντιστοιχεί το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, εκ του οποίου το 80% αποτελούν οι κατοικίες.

   Γίνεται λοιπόν σαφής η ανάγκη του “Aftonomo” για ενεργειακή λύση που ξεπερνά την συμβατική αντιμετώπιση των πραγμάτων, που εξασφαλίζει όχι μόνο εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και μεγιστοποίηση της χρήσης ενέργειας που παράγεται από  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ταυτόχρονα παρέχει στους πολίτες πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, μειώνουν δραστικά τα έξοδα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους και τους παρέχουν ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία.

 Το “Aftonomo”  έρχεται ως αναγκαιότητα και «γεννήθηκε» στην Γαυρολίμνη Ναυπακτίας, στο σπίτι που γεννήθηκε ο  Γ. Καλαβρουζιώτης ιδρυτής του ομίλου Eunice Energy Group.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

NetProsumer-Ιδιοκτήτης Επιχείρησης

«Ο ήλιος είναι πηγή ανεξάντλητης ενέργειας. Την ηλιακή ενέργεια αυτή, με τις κατάλληλες υποδομές, κατάφερα να τη μετατρέψω και να την αποθηκεύσω σε ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε να είναι προς όφελος του σπιτιού μου και της επιχείρησής μου

H πράσινη ενέργεια δεν είναι μόνο ωφέλιμη για το σπίτι μας και την επιχείρηση μας αλλά για τον πλανήτη ολόκληρο. Η πράσινη ενέργεια είναι πολιτισμός είναι το μέλλον μας.

Ο ήλιος τελικά μου έκανε ένα καλό, εξοικονόμησα εισόδημα και μπορώ να έχω τώρα έναν επιπλέον υπάλληλο στην επιχείρηση μου».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ

NetProsumer – Ιδιοκτήτης Κατοικίας

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρίκορφου Ναυπακτίας

«Μέσω μιας καινοτόμου εφαρμογής που υπάρχει, μπορώ να βλέπω τί κατανάλωση ρεύματος έχω, και, αναλόγως, να την κατανέμω στις ηλεκτρικές συσκευές που έχω μέσα στο σπίτι.

Με τα Φωτοβολταϊκά που έχω στην στέγη και την μπαταρία κάτω, αισθάνομαι πάντοτε ασφαλής και ότι δεν θα ξεμείνω από ρεύμα.

Ένα πολύ μεγάλο όφελος που είχα είναι όταν παλιότερα ερχόταν ο λογαριασμός του ρεύματος είχα μεγάλο άγχος πως θα τον πληρώσω γιατί πάντα ήταν υψηλός , αυτό το άγχος μου έχει πλέον  φύγει και είμαι  αρκετά ήρεμος.

Έχω υπολογίσει ότι αν μπορούσα να πουλήσω την περίσσεια της παραγόμενης ενέργειας θα είχα οικονομικό όφελος γύρω στα 600 ευρώ τον χρόνο».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

NetProsumer -Ιδιοκτήτης Κατοικίας

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρίκορφου Ναυπακτίας

«Με τη χρήση έξυπνων συσκευών και ένα smartphone, μπορώ να ελέγξω την ενέργεια από όπου και αν βρίσκομαι.

Εκείνο που έχω καταλάβει είναι ότι, είτε κάποιος ζει στην πόλη είτε στην επαρχία, το μέλλον της ενέργειας είναι η αυτονομία και η ανεξαρτησία. Το σύστημα ΑFTONOMO μου το εξασφαλίζει αυτό.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΑΣ

NetProsumer -Ιδιοκτήτης Κατοικίας

Δημοτικό Διαμέρισμα Αντιρρίου

«Με το καινοτόμο Σύστημα Αυτονομίας, είμαι ταυτόχρονα παραγωγός, καταναλωτής και μέρος του Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

To Σύστημα AFTONOMO δεν αφορά μόνο τα panels και τις μπαταρίες. Το πιο σημαντικό είναι το software που είναι η καρδιά του Συστήματος, δηλαδή το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την έξυπνη και σωστή διαχείριση της ενέργειας»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΓΑΝΗΣ

NetProsumer-Ιδιοκτήτης Κατοικίας

Δημοτικό Διαμέρισμα Άνω Βασιλικής

«Τα φωτοβολταϊκα που έχω στην στέγη του σπιτιού μου δεν παράγουν απλά ενέργεια προς κατανάλωση αλλά με το Σύστημα του AFTONOMO το οποίο συνδέεται με μπαταρία, μπορώ να αποθηκεύσω ενέργεια και με την χρήση των έξυπνων συσκευών να την διοχετεύσω εκεί που θέλω .

Ως παραγωγός και χρήστης του Συστήματος AFTONOMO ξέρω ότι μπορώ να μηδενίσω το κόστος μετακίνησης μου. Να φανταστείτε ότι έχω αποφασίσει, με βάση τις δυνατότητες που μου δίνει το ΑFTONOMO, να αγοράσω σύντομα ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα