Τα ποσά των προσαυξήσεων σε υγειονομικούς και πυροσβέστες

14.02.2023 / 8:16
katotatos-misthos

Στα 200 ευρώ αυξάνεται αναδρομικά από 1ης/1/2023 το ανώτατο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους απασχολούμενους στην Υγεία και τους πυροσβέστες, ενώ παράλληλα διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος.

Αυτά προβλέπουν οι πρώτες δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που υπεγράφησαν (για τον τομέα Υγείας) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και για στο Πυροσβεστικό Σώμα από τον αν. ΥΠΟΙΚ, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ για το χώρο της Υγείας, εκτός από την αύξηση του ανώτερου επιδόματος στα 200 ευρώ από 150 ευρώ μέχρι σήμερα, φέρνει και αύξηση στις ειδικότητες, και κατά συνέπεια στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος.

Με τις αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ, η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%).

Τεχνικό προσωπικό

Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται οι αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες θα καταβάλλεται επίδομα υψηλότερης κατηγορίας. Για παράδειγμα, στις ειδικότητες του τεχνικού προσωπικού το επίδομα της Γ’ κατηγορίας, στην οποία ανήκουν, αυξάνεται κατά 114%, στα 150 ευρώ, από 70 ευρώ σήμερα.

Επιπροσθέτως, με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ επιχειρείται διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζομένους που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο ΟΚΑΝΑ & το ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Μέχρι πρότινος, καταβαλλόταν το επίδομα της Α’ κατηγορίας (150€) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων.

Και εποχικοί

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ, στην κατηγορία Α’ (200€) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

α) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

β) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης – διάσωσης.

γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων.

δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μάχιμου πυροσβέστη.

Υπολογίζεται πως και για τις τέσσερις κατηγορίες ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 5.000.

Οι δύο αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα νέα κλιμάκια

Α’ Κατηγορία: 200€ (από 150€)

Β’ Κατηγορία: 165€ (από 105€)

Γ’ Κατηγορία: 150€ (από 70€)

Δ’ Κατηγορία: 105€ (από 35€)

Ε’ Κατηγορία: 70€ (από 30€)

Εξτρα ειδικότητες σε νοσοκομεία

ΕιδικότηταΠοσό
Φυσικοθεραπευτές150€
Εργοθεραπευτές150€
Φαρμακοποιοί150€
Βοηθ. Φαρμακοποιών150€
Οδοντοτεχνίτες150€
Επ. Δημόσιας Υγείας105€

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα