Τα πληρώματα μπορούν να μείνουν στον ΑΣΟ – Μια πρόταση στον «Ν» από τον καρναβαλιστή Θανάση Κούστα

27.06.2021 / 11:43
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
95835717_10157442748955945_3572700719054061568_n

Ζητούμενο παραμένει η στέγαση των καρναβαλιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ στη Λεύκα της Πάτρας, ως εργαστήριο για τις ευφάνταστες καρναβαλικές δημιουργίες των αρμάτων τους.

Η αποχώρηση των καρναβαλιστών από το χώρο, κρίθηκε επιβεβλημένη, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης του ακινήτου – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της δημοτικής Αρχής Πελετίδη, σε έναν πολυχώρο αθλητισμού και πολιτισμού, ο οποίος θα αναβαθμίσει τις νότιες συνοικίες της πόλης. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν κατ’ ευχήν.

Ο εργολάβος του έργου, με πρόσχημα την καθυστέρηση εκκένωσης του χώρου προχώρησε στη διάλυση της σύμβασης, ζητώντας από τον δήμο αποζημιώσεις. Ο δεύτερος ανάδοχος από τον διαγωνισμό αρνήθηκε να αναλάβει το έργο, ενώ από την πλευρά του ο τρίτος πρόβαλλε το δικαιολογητικό του αυξημένου φόρτου εργασίας, κάτι που θα τον δυσκόλευε στο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του χρονοδιαγράμματος.

Το «κλειδί» των αρνήσεων αυτών, σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος, βρίσκεται στα φύλλα αμιάντου που υπάρχουν σε ένα σημείο της στέγης του κτιριακού συγκροτήματος το οποίο απαιτεί ειδικές εργασίες για να μαζευτεί (είναι καρκινογόνο), κατά συνέπεια ένα μεγαλύτερο κόστος.

Ορατό το αδιέξοδο

Αποτέλεσμα, της κατάστασης αυτής, είναι και το έργο να μην έχει ξεκινήσει και οι καρναβαλιστές να παραμένουν άστεγοι, από τον Μάιο του 2020, καθώς κάποια ακίνητα που εξετάστηκαν ως πιθανοί χώροι φιλοξενίας, δεν πληρούν τις προδιαγραφές στέγασης των εργαστηρίων των καρναβαλιστών.

Το αδιέξοδο αυτό, φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση, που είχαν οι εκπρόσωποι των πληρωμάτων με τον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων (ΚΕΔΗΠ) Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου που θα καλύπτει τις προδιαγραφές δημιουργίας του καρναβαλικού εργαστηρίου, θα συνεχιστεί.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Για το θέμα, ο «Νεολόγος» των Πατρών, απευθύνθηκε στον γνωστό καρναβαλιστή και δραστήριο μέλος των «στρατηγών» του πατρινού καρναβαλιού Θανάση Κούστα, ο οποίος αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 2001, με απόφαση του τότε Υπουργείου Γεωργίας, μεταβιβάστηκαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα περιουσιακά στοιχεία του Α.Σ.Ο., μεταξύ αυτών και το κτιριακό συγκρότημα στην θέση Ιτεών Λεύκας Πατρών στον Δήμο Πατρέων.

Τρία χρόνια αργότερα, η τότε Δημοτική Αρχή, αξιολογώντας την προσφορά των  πληρωμάτων που στηρίζουν και αναδεικνύουν το Πατρινό Καρναβάλι, παραχώρησε μέρος των αποθηκών, ώστε να εγκατασταθούν, όσοι το επιθυμούσαν και να έχουν στεγασμένο χώρο για να έχουν τα εργαστήριά τους, τα εργαλεία τους και να κατασκευάζουν τις δημιουργίες τους.

Παράλληλα δε, ένα μεγάλο μέρος των αποθηκών, χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκες υλικών του Δήμου, που σημαίνει πως επί 20 χρόνια παραβιάσθηκαν οι όροι της παραχώρησης».

Οι συνθήκες

Στον χώρο του ΑΣΟ, όπως αναφέρει ο Θανάσης Κούστας:  «Τα στελέχη των πληρωμάτων αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα όπως συχνές διακοπές ρεύματος, υγρασία, σπασμένα τζάμια, κλοπές από περιθωριακά άτομα κ.λ.π.. Όμως ενισχύθηκαν οι  γνωριμίες, οι συνεργασίες, οι παρέες και  αναπτύχθηκε η φιλία αλλά και η άμιλλα μεταξύ των πληρωμάτων, που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την καλλιτεχνική δημιουργία.

Αυτό είχε ως συνέπεια την βελτίωση της ποιότητας και κάθε χρόνο ήταν φανερή η πρόοδος και η καινοτομία, στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού. Η συστέγαση, παρά τα προβλήματα, που ανέφερα, δημιούργησε μια νέα τάξη Καρναβαλιστών, τα πληρώματα του ΑΣΟ.

Μέσα στον χώρο αυτό γεννήθηκαν τεχνίτες, προέκυψαν σημαντικοί καλλιτέχνες  και δημιουργήθηκε μια ομάδα Πατρινών που λατρεύουν το Καρναβάλι, το υποστηρίζουν, παράγουν ποιότητα και πολιτισμό. Αυτά τα πληρώματα, μαζί με τα άλλα που είναι γνωστά για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αποτελούν τον κορμό των παρελάσεων και διαφημίζουν το Καρναβάλι μας, ώστε να κρατάει τα σκήπτρα στο Πανελλήνιο.

Κι επειδή, τελευταία, η Δημοτική αρχή αναφέρεται στον λαϊκό χαρακτήρα του Καρναβαλιού, να πω ότι αυτοί που βάζουν τις φόρμες εργασίας επί δίμηνο τουλάχιστον και σχεδιάζουν,  σκαλίζουν, κολλάνε, κόβουν, ζωγραφίζουν, στολίζουν κ.λ.π. μαζί με τις παρέες τους είναι συμπολίτες μας που είναι εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.λ.π.                    

Συνεπώς, κατά την γνώμη μου η Δημοτική αρχή, θα έπρεπε να είχε σαν προτεραιότητα, την προστασία και την ενίσχυση αυτών των συμπολιτών. Αλλά και θα ικανοποιούσε και την ουσία της μεταβίβασης, που έγινε για πολιτιστικούς σκοπούς.   

Η πρόταση

Η Δημοτική αρχή αποφάσισε  – και πολύ σωστά – όπως σημειώνει ο κ. Κούστας  να ανακαινίσει τους χώρους των αποθηκών ΑΣΟ και να τους μετατρέψει σε χώρο που θα περιλαμβάνει πολιτιστικούς, αθλητικούς, εκθεσιακούς και χώρους ψυχαγωγίας, καθώς και συμπληρωματικές βοηθητικές χρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Σύμφωνα δε, με την προκήρυξη για τη σύμβαση του έργου, η μελέτη προβλέπει χώρο θεατρικών εκδηλώσεων, χώρους εκθέσεων και χώρους ψυχαγωγίας.

«Συνολικά οι χώροι που έχουν προβλεφθεί ως ανωτέρω, για την υλοποίηση του έργου, είναι 3836 τ.μ», σημειώνει ο κ. Κούστας και συνεχίζει με τα εξής:

«Το κτιριακό συγκρότημα συνολικά είναι περίπου 7000  τ.μ. που σημαίνει πως αφού η μελέτη του έργου είναι για χρήση των 3836 τ.μ., περισσεύουν περίπου 3000 τ.μ..

Τα πληρώματα χρησιμοποιούσαν ένα χώρο 2000 τ.μ. το μέγιστο.

Συνεπώς οι πολιτιστικές δράσεις θα μπορούσαν να συνυπάρξουν με μεγιστοποίηση των ωφελειών από όλες τις πλευρές. Ακόμη και να γίνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια για εκπαίδευση  νέων σε θέματα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών κ.λ.π. και αυτό λέγεται Δημιουργική Πολιτιστική Βιομηχανία».

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα