Παρασκευή, 24.09.2021, 5:52 μμ

Τα πιστοποιητικά

05.07.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vgenopoulos_fanis

Του Φάνη Βγενόπουλου

Το καλοκαίρι του 1989, από την υψικάμινο της Ελευσίνας έβγαινε ο καπνός της «εθνικής συμφιλίωσης». Εκείνη την ημέρα, 30 Αυγούστου ήταν, παραδόθηκαν στην πυρά πάνω από 17 εκατομμύρια κρατικά έγγραφα, στα οποία ο «εθνικόφρονων» κρατικός μηχανισμός  κατέγραφε, λεπτομερώς, κάθε κίνηση των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων τους, όπως χαρακτηρίζονταν, τότε, όσοι Έλληνες λοξοκοιτούσαν προς την Αριστερά. Ήταν οι περίφημοι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων, εμπνεύσεως της δικτατορίας Μεταξά, βάσει των οποίων εκδίδονταν τα περίφημα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

Το πιστοποιητικό ήταν απαραίτητο για κάθε, σχεδόν, δοσοληψία του πολίτη με το κράτος. Για τον διορισμό στον δημόσιο τομέα, για εισαγωγή σε πανεπιστήμια, για έκδοση άδειας οδήγησης, ακόμη και για άδεια πώλησης προϊόντων στη λαϊκή αγορά.

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, οι αρχές ασφαλείας να ερευνήσουν τον ατομικό φάκελο του αιτούντα, αλλά και του συγγενικού του περιβάλλοντος. Έτσι, δεν αρκούσε μόνο να είσαι «εθνικόφρονων» ο ίδιος, αλλά και οι γονείς σου, τα αδέλφια σου, οι θείοι σου, τα ξαδέλφια σου, κτλ.

Βάσει λοιπόν, της οικογενειακής ευθύνης, πολλές αιτήσεις για το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων απορρίπτονταν, λόγω «ύποπτης» πολιτικής δραστηριότητας συγγενών του αιτούντος.  

Στον φάκελο του κάθε «ύποπτου» πολίτη, καταγράφονταν τα πάντα, χάρη σε ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών οι οποίοι ήταν έμμισθοι ή και άμισθοι. 

Οι φάκελοι καταργήθηκαν επισήμως το 1981, αν και υπάρχουν μαρτυρίες πως κάποιοι από τον κρατικό μηχανισμό εξακολουθούσαν να τους ενημερώνουν, ωστόσο δεν καταστράφηκαν, αλλά παρέμειναν στα υπόγεια των υπηρεσιών ασφαλείας. Πολλά, έχουν γραφτεί για το εάν έπρεπε, τότε, η συγκυβέρνηση ΝΔ – Συνασπισμού (με το ΚΚΕ), υπό τη «σκέπη» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, να προχωρήσει στην καταστροφή των φακέλων, οι οποίοι αποτελούσαν ένα ιστορικό τεκμήριο για το αυταρχικό καθεστώς που βίωσε, επί δεκαετίες, η χώρα. Όπως και να έχει, εκείνη την περίοδο των κοσμοϊστορικών αλλαγών με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η αλήθεια είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, είτε σιώπησε, είτε αδιαφόρησε για το θέμα.

Προτιμήσαμε, ως λαός, τη λήθη, κουρασμένοι από τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος, που δίχασαν τους Έλληνες.

Στο σήμερα, μια νέα εκδοχή πιστοποιητικών έρχεται να ταράξει τα νερά: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία κατέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του νέου κορωνοϊού, τα οποία έρχονται να δημιουργήσουν έναν νέο διχασμό. Όσο και εάν ο εμβολιασμός, αποτελεί μια αυτονόητη πράξη προστασίας  του εαυτού μας και των γύρω μας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα