Τα νέα μέτρα κρίνονται από τον Τουρισμό- Όλα τα  σενάρια

22.06.2022 / 7:36
tourists-greece

Μέρα παρά μέρα θα μετρώνται τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών

«Με αυτά τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει ως τώρα παραμένουμε εντός των φετινών δημοσιονομικών στόχων», ανέφερε αρμόδια πηγή, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για το νέο γύρο επιδότησης των καυσίμων. Επί της ουσίας, αυτό το «πακέτο» ύψους 375 εκ. ευρώ απορροφά πλήρως την υπέρβαση των εσόδων που καταγράφηκε το Μάιο (1,162 δισ. ευρώ μείον 800 εκ. ευρώ από τις πρόωρες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ), επιβεβαιώνοντας έτσι τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών ότι οι όποιες υπερεισπράξεις θα επιστρέφουν στους πολίτες. Τι γίνεται, όμως, από εδώ και πέρα; Μια βιαστική απάντηση θα ήταν ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τουριστική σεζόν αντίστοιχη ή καλύτερη του 2019, τότε το οικονομικό επιτελείο δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζει για το πώς θα στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από το Φθινόπωρο και μετά. Αυτή είναι, όμως, η μισή αλήθεια. Το υπ’ αριθμόν ένα «βαρίδι» για τον Προϋπολογισμό παραμένει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε λειτουργία ο νέος Μηχανισμός, που «πατάει» σε δύο βάσεις: 1) στην εφαρμογή πλαφόν κατά κύριο λόγο στην τιμή του φυσικού αερίου 2) στην επιδότηση των τελικών λογαριασμών. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που θα βάλει «πλάτη». Το κακό νέο είναι ότι ακόμα κι έτσι ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να συμβάλλει με περίπου 150 εκ. ευρώ το μήνα ως το τέλος του χρόνου, δηλαδή συνολικά με τουλάχιστον 850 εκ. ευρώ.

Τα δύο «αγκάθια»

Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με την παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο β’ εξάμηνο του έτους δεν θα ξεπεράσει τα 225 ευρώ/MWh. Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι, όμως, αυτή η εκτίμηση τη στιγμή που η Gazprom έχει αρχίσει τα… κόλπα, ανεβάζοντας την τιμή του φυσικού αερίου στα 125 ευρώ; Στο α’ εξάμηνο του έτους, όπου θεωρητικά είδαμε τα χειρότερα, η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώθηκε στα 234 ευρώ, ωστόσο αν κρίνει κανείς από το συναγερμό που έχει σημάνει σε όλες τις κυβερνήσεις, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να πάμε σε ακραίες καταστάσεις βαδίζοντας προς το Φθινόπωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι προφανές ότι το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος των 150 εκ ευρώ πάει… περίπατο. Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου, που επιμένει να κινείται στα υψηλά 8ετίας. Είναι ενδεικτικό ότι η ανησυχία για τις ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά από το απαγορευτικό στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει υπερνικήσει το φόβο ότι η αύξηση επιτοκίων θα προκαλέσει ακόμα και ύφεση άρα και μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο. Τα μοντέλα της Trading Economics υπολογίζουν ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» σε ορίζοντα 12μήνου θα έχει αγγίξει τα 130 δολάρια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τιμές των καυσίμων και την ανάγκη συνέχισης των επιδοτήσεων.

Οι εισπράξεις από τον τουρισμό κρίνει τις επόμενες κινήσεις

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην άλλη μεριά της ζυγαριάς, στα προσδοκώμενα οφέλη από τον Τουρισμό. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι φετινές εισπράξεις θα είναι γύρω στα 14 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 80% του 2019. Το πιο αισιόδοξο σενάριο ανεβάζει τον πήχη στα 16 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 90% του 2019, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η φετινή σεζόν θα φτάσει στα ίδια επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 18-18,5 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 4 δισ. ευρώ από το βασικό σενάριο, με έναν πολλαπλασιαστή 2,65 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΣΕΤΕ), δίνει έναν «αέρα» σχεδόν 11 δισ. ευρώ στο σύνολο της οικονομίας. Με μέσο ΦΠΑ 15% σε αυτόν τον τζίρο, προκύπτει ένα «δώρο» 1,6 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία. Το πόσο εφικτό είναι αυτό θα φανεί στην πορεία…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα