«Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

11.12.2023 / 8:09
Τα-Μυστικά-του-Θησαυροφυλακίου

Της Καλυψούς Κανελλοπούλου

Μια πολύτιμη ευκαιρία να δουν σπάνια ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά, θα έχουν μέχρι τον Μάρτιο, όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Με τίτλο «Τα Μυστικά του Θησαυροφυλακίου», η έκθεση αυτή που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, θα αφήσει κυριολεκτικά «πλουσιότερο» όποιον την εξερευνήσει. Αν λάβουμε υπόψη ότι η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και ότι κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνει ξενάγηση από κάποιον εκ των επιμελητών της έκθεσης, αποτελεί την ιδανική πολιτιστική απόδραση για τους Αχαιούς κάθε ηλικίας.

Για πρώτη φορά

Η σημασία της έκθεσης αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ευρήματα από ανασκαφές στην Αχαΐα, στα οποία πρώτη φορά μπορεί να έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό, που αγαπά την ιστορία και θέλει να γνωρίζει περισσότερα για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής όσων κατοικούσαν στα ίδια εδάφη, τόσους αιώνες πριν. Ο τίτλος «Τα μυστικά του Θησαυροφυλακίου» έχει κυριολεκτική βάση: Πράγματι, τα όσα εκτίθενται βρίσκονταν έως τώρα στον «άβατο» χώρο του Θησαυροφυλακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Σε δύο άξονες

Η περιοδική αυτή έκθεση διαρθρώνεται σε δύο άξονες, καθώς παρουσιάζονται αφενός κοσμήματα και αφετέρου νομίσματα. Πρόκειται για υψηλής αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας κοσμήματα, χρυσής ή ασημένιας κατασκευής, τα οποία φέρνουν στο προσκήνιο την οικονομική ευμάρεια της αχαϊκής αριστοκρατίας και μια σειρά πολιτισμικών και τεχνογνωστικών αλληλεπιδράσεων των προγόνων μας, που φτάνει ως τα βάθη της Ανατολής. Ιστορικά, τοποθετούνται στην προ- ρωμαϊκής αποικίας εποχή στην Πάτρα.

Όσον αφορά τα νομίσματα, καθίστανται χρυσοί και ασημένιοι θησαυροί από τις ιστορικές περιόδους της Αχαϊκής Συμπολιτείας, της ρωμαϊκής και βυζαντινής αυτοκρατορίας, των δόγηδων της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και της Οθωμανοκρατίας.

Δωρεάν είσοδος- δωρεάν ξεναγήσεις

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν ακριβώς προ μίας εβδομάδας, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. Με συνολική διάρκεια περίπου πέντε μηνών (θα κρατήσει έως τα τέλη του Μάρτη) και είσοδο που δεν προαπαιτεί κανένα χρηματικό αντίτιμο, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει οικονομική ή χρονική «δικαιολογία» για να μην περιηγηθούν οι Αχαιοί, και όχι μόνο, στα «Μυστικά του Θησαυροφυλακίου». Αν μάλιστα, θέλουν να τους αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερο τα μυστικά αυτά, δεν έχουν παρά να κανονίσουν εκ των προτέρων να συνδυαστεί η περιήγηση αυτή με μια εξειδικευμένη ξενάγηση. Αυτή την αναλαμβάνουν οι επιμελητές της έκθεσης, Ιωάννης Μόσχος και η Δρ Έλενα Παρτίδα, που κατόπιν συνεννόησης μπορούν να βοηθήσουν το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τα πολύτιμα αυτά ευρήματα. Μάλιστα, προάγοντας τον ιστορικό τουρισμό, πραγματοποιούν ξεναγήσεις και στην αγγλική γλώσσα.

Ο άνθρωπος πίσω τον θησαυρό

Η Δρ Αναστασία Κουμούση, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, μιλώντας στο Lepanto για την έκθεση αυτή, εξήγησε: «Είναι πολύ σημαντική η έκθεση γιατί για πρώτη φορά βγάλαμε από το θησαυροφυλάκιο της Εφορείας πολύτιμα και βαρύτιμα κοσμήματα και θησαυρούς ασημένιων και χρυσών κοσμημάτων που εκτίθενται στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση έχει δύο ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα κοσμήματα. Βαρύτιμα κοσμήματα που είναι ταφικά ευρήματα της δεκαετίας του ’70 και του ’80, παλιών ανασκαφών, που είτε φορούσαν εν ζωή οι ενταφιασμένοι είτε είναι ειδικά κατασκευασμένα με λεπτά ελάσματα, χρυσά για να συνοδεύσουν τους νεκρούς στον κάτω κόσμο. Μόνο και μόνο βλέποντας αυτά τα κοσμήματα, τα δαχτυλίδια, τα βραχιόλια, τις περόνες, καταλαβαίνει κανείς όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων κυρίως της ελληνιστικής περιόδου. Γιατί η έκπληξη για εμάς ήταν πως δεν είναι μόνο η Πάτρα της Ρωμαϊκής περιόδου που είχε φτάσει σε ένα απόγειο δόξας και οικονομικής δύναμης, αλλά και η ελληνιστική. Αυτό καταλάβαμε εμείς οι Αρχαιολόγοι από αυτή την έκθεση. Όσο για τους θησαυρούς, είναι κρυμμένες περιουσίες σε ταραγμένες περιόδους της ιστορίας της πόλης ή της ευρύτερης Αχαΐας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα