Τα μέλη της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας σώζουν ζωές και είναι παρόντες σε όλα τα δύσκολα

27.02.2022 / 9:00
ΕΜΑΚ 1

Οι ήρωες της διπλανής πόρτας

Ο διοικητής Θεόδωρος Φιλιππόπουλος μιλάει στο «Ν» για τις δράσεις των Ομάδων και τις εμπειρίες τους και ξεκαθαρίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Είκοσι χρόνια κλείνει φέτος η 6η Ε.Μ.Α.Κ.Πάτρας, η Μονάδα η οποία επιχειρεί σε οποιοδήποτε περιστατικό χρειάζεται διάσωση, ανθρώπων, ζώων, περιουσιών και του περιβάλλοντος. Στο ενεργητικό της είναι καταγεγραμμένες εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Ο «Νεολόγος» μίλησε με τον Διοικητή της 6ης Ε.Μ.Α.Κ.Θεόδωρο Φιλιππόπουλο με αφορμή και το τραγικό περιστατικό στα Καλάβρυτα το Σαββατοκύριακο 5-6 Φεβρουαρίου με τον θάνατο των τριών ορειβατών και σας παρουσιάζει τη δομή και το επιχειρησιακό έργο της Μονάδας.

Πότε ξεκίνησε

Η 6η Ε.Μ.Α.Κ. Πάτρας όπως μας εξηγεί ο κ. Φιλιππόπουλος ξεκίνησε την λειτουργία της το 2002 και δημιουργήθηκε ως Μονάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως άλλωστε αποτελεί, με έδρα την Πάτρα και επιχειρησιακή δράση που επεκτείνεται σε όλη την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά χωρίς αυτό όπως να σημαίνει πως αν χρειαστεί η συνδρομή της δεν επιχειρεί και σε περιοχές εκτός αυτής της ζώνης. Αποτελείται από 34 άτομα και σύμφωνα με τον Διοικητή, στελέχη της Μονάδας έχουν επιχειρήσει σε πλημμύρες στην Άρτα, σε χιονοπτώσεις σε Γιάννενα και στο Μαίναλο καθώς και σε δασικές πυρκαγιές στο Άγιο Όρος, στη Χίο καθώς και άλλα σημεία.

Όπως μας λέει ο κ. Φιλιππόπουλος συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν συσταθεί οκτώ Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών, ωστόσο η Μονάδα της Πάτρας είναι μέσα στις τέσσερις που διαθέτει σε επιχειρησιακή λειτουργία και τις τέσσερις Ομάδες Διάσωσης και Έρευνας.

Οι Ομάδες

Η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών αποτελείται κυρίως από τέσσερις ομάδες, οι οποίες, έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε δύσκολη κατάσταση χρειαστεί και η καθεμία έχει υποομάδες και διαφορετική εκπαίδευση.

Υποβρύχια διάσωση ή «ΟΥΔ»

Το πρώτο τμήμα της ΕΜΑΚ και κατ’ επέκταση της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας είναι αυτό που ασχολείται με την διάσωση ανθρώπινης ζωής αλλά και αντικειμένων από πλημμύρες, ποτάμια που υπερχειλίζουν, λίμνες και εν γένει όπου υπάρχει το υδάτινο στοιχείο. Για παράδειγμα όπως μας λέει ο Διοικητής ακόμη και σε περίπτωση που ένα όχημα πέσει στη θάλασσα καλείται η ΟΥΔ της 6Ης ΕΜΑΚ για να διασώσει τον οδηγό όταν αυτός δεν έχει καταφέρει να απεγκλωβιστεί. Χαρακτηριστική επιχείρηση στην οποία συμμετείχε η Ομάδα Υποβρύχιας Διάσωσης πρόσφατα ήταν ο απεγκλωβισμός πλημμυροπαθών κατοίκων της Δυτική Αχαΐας τον Δεκέμβριο του 2021, όταν με τις σωσίβιες λέμβους της Ομάδας προσέγγισαν πλημμυρισμένα σπίτια και απομάκρυναν με ασφάλεια τους ενοίκους τους καθώς και ζώα που κινδύνευαν.

Παράλληλα, υποομάδα  της ΟΥΔ είναι η Ομάδα Ορμητικών Νερών η οποία είναι εξειδικευμένη σε συμβάντα υπερχείλισης ποταμών και χειμάρρων, όπως στην Αιτωλοακαρνανία επίσης τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Ομάδα διαθέτει σύγχρονο καταδυτικό εξοπλισμό, ειδικές στολές και καταδυτικό όχημα ώστε να μπορεί να επιχειρεί σε κάθε περιστατικό, ενώ σημαντική είναι και η συνδρομή του ερπυστριοφόρου οχήματος που διαθέτει η Ομάδα και το οποίο μπορεί να επιχειρεί και στα πιο δύσβατα σημεία καθώς επίσης και δύο σωσίβιες λέμβους.

Ορειβατικής Διάσωσης ή «ΟΟΕΔ»

Σκοπός αυτής της ομάδας είναι η διάσωση και ανάσυρση παγιδευμένων ατόμων από χαράδρες, γκρεμούς, βάραθρα και σπήλαια. Παράλληλα η ΟΟΕΔ αναζητεί και εξαφανισμένα άτομα στην ύπαιθρο, όπως άτομα με προβλήματα μνήμης ή που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Η Ορειβατική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης επιχειρεί επίσης, διάσωση – ανάσυρση ατόμων από χιονοστιβάδες και κατολισθητικά φαινόμενα.

Δεκατρία στελέχη αυτής την ομάδας συμμετείχαν άλλωστε και στην επιχείρηση εντοπισμού, διάσωσης και τελικά ανάσυρσης των τριών άτυχων ορειβατών που χάθηκαν στα Ύδατα της Στυγός στα Καλάβρυτα. Όπως μας εξιστορεί ο κ. Φιλιππόπουλος από τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεκατρία μέλη της ομάδας βρέθηκαν στο Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων και συμμετείχαν στην επιχείρηση η οποία κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας αφού τα στελέχη της Μονάδας ήταν επιφορτισμένα και με την επιχείρηση ανάσυρσης των σορών.

Όπως επισημαίνει ο Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, πρωταρχικός στόχος των διασωστών είναι ο εντοπισμός των πολιτών που κινδυνεύουν εν ζωή και γι’ αυτό η εκπαίδευση τους είναι καθημερινή ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Μάλιστα ο κ. Φιλιππόπουλος μας αποκαλύπτει ότι τέσσερις μέρες πριν το δυστύχημα στα Καλάβρυτα, στελέχη της ΟΟΕΔ, είχαν βρεθεί στην περιοχή για εκπαίδευση, η οποία, όμως δεν περιελάμβανε την πλευρά όπου χάθηκαν οι τρεις ορειβάτες αφού ήταν απαγορευτική λόγω της δυσβατότητας αλλά και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Η ομάδα επίσης διαθέτει ειδικά οχήματα εξοπλισμένα με εξειδικευμένο αναρριχητικό εξοπλισμό ενώ τα μέλη της χρησιμοποιούν ακόμη και το κτίριο της υπηρεσίας που βρίσκεται στην ΝΕΟ Αθηνών – Πατρών για την εκπαίδευση τους και για να τεστάρουν τα εργαλεία τους.

Ομάδα Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών και Τεχνολογικών Ατυχημάτων

Η τελευταία ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας αφορά σε διασώστες οι οποίοι επιχειρούν για παράδειγμα σε ατύχημα σε κάποιο εργοστάσιο από το οποίο υπάρχει, χημική  ή βιολογική απειλή ή έκλυση ραδιενέργειας, καθώς και σε τεχνολογικά ατυχήματα. Και αυτή η ομάδα διαθέτει ειδικές στολές και ειδικό όχημα απομόνωσης των επικίνδυνων υλικών.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Διοικητή της 6ης ΕΜΑΚ στις υποθέσεις των παγιδευμένων φακέλων με άνθρακα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν σοκάρει το πανελλήνιο καθώς παραλήπτες τους ήταν πολιτικοί αλλά και υπηρεσίες του κράτους, τα στελέχη της ΕΜΑΚ ήταν αυτά που αναλάμβαναν την ασφαλή παραλαβή, εξέταση και απομόνωσή τους.

Τα στελέχη της ομάδας έχουν αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες συνθήκες καθώς η κάθε επικίνδυνη ουσία έχει τους δικούς της κανόνες, όπως του πεδίου απομόνωσης το οποίο πρέπει να αποκλειστεί αλλά και το πώς πρέπει να συλλεχθεί και να απομονωθεί ώστε να μην υπάρχει διαρροή με συνέπεια να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, ζώα αλλά και το περιβάλλον.  

Σε διαρκή εγρήγορση

Όπως σημειώνει ο κ. Φιλιππόπουλος τα στελέχη της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας θα πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουν το κάθε περιστατικό του στην αρχή και πριν αυτό πάρει διαστάσεις. Μάλιστα όπως λέει ο ίδιος λίγα συνήθως περιστατικά γίνονται γνωστά καθώς τα περισσότερα προλαβαίνοντας έγκαιρα.

Πέρα από τις καθημερινές και επαναλαμβανόμενες εκπαιδεύσεις των στελεχών της Μονάδας συχνά διοργανώνονται και μεγάλες κεντρικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν και άλλες υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ καθώς και σε άλλες και οι οποίες πραγματοποιούν ώστε να δοκιμαστούν στην πράξη η επιχειρησιακή ετοιμότητα τους αλλά και να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και λάθη ώστε να διορθωθούν έγκαιρα.

Παράλληλα όπως μας ξεκαθαρίζει ο κ. Φιλιππόπουλος το κάθε περιστατικό στοιχειοθετετείται ως εξής: Πρώτα η διάσωση της ανθρώπινης ζωής, δεύτερον της περιουσίας του πολίτης και των ζώων και τέλους του περιβάλλοντος.

Δασικές πυρκαγιές

Η ΕΜΑΚ ως Μονάδα του Πυροσβεστικού Σώματος κάθε καλοκαίρι συμμετέχει και στην κατάσβεση των Δασικών πυρκαγιών κυρίως στον τομέα δράση της κάθε ΕΜΑΚ αλλά όχι μόνο. Το πεζοπόρο τμήμα αποτελείται από 130 άτομα εκ των οποίων 70-80  είναι εποχικοί πυροσβέστες και οι υπόλοιποι 50 στελεχώνονται από όλες τις υπηρεσίες. Μάλιστα σύμφωνα με τον Διοικητή τα μέλη της 6ης ΕΜΑΚ τα καλοκαίρια ξεκινούν από την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών ειδικά σε περιοχές που παρουσιάζονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, υψηλές θερμοκρασίες συν ισχυροί άνεμοι, καθώς πραγματοποιούν περιπολίες στις περιοχές που υπάρχει πρόβλεψη για κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς. Αυτά τα άτομα επίσης επανδρώνουν και πυροσβεστικά οχήματα τα οποία επιχειρούν στις φωτιές.

Απεγκλωβισμός σε τροχαία

Μιλώντας ο κ. Φιλιππόπουλος στον «Νεολόγο» εξηγεί πώς πολύ συχνά το διασωστικό όχημα της ΕΜΑΚ επεμβαίνει σε τροχαία συμβάντα όπου υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα και χρειάζονται διάσωση καθώς εντός των οχημάτων υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός

 Αγάπη και πάθος

Θέσαμε το ερώτημα στον Διοικητή της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, τί είναι αυτό που κινητοποιεί τους διασώστες πέρα από την σκληρή εκπαίδευση στο να σπεύσουν άμεσα να σώσουν όποιον έχει ανάγκη χωρίς να σκεφτούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να επιχειρήσουν. Ο κ. Φιλιππόπουλος μας απαντά με δυο λέξεις. Αγάπη και Πάθος. Αγάπη για αυτό που κάνουν χωρίς να σκέφτονται τι αφήνουν πίσω τους, χωρίς να υπεισέρχονται συναισθηματισμοί στο έργο τους, και πάθος για να βρουν όσους κινδυνεύουν ζωντανούς και να τους επιστρέψουν με ασφάλεια σε χώρο που δεν κινδυνεύουν.

Τέλος ο κ. Φιλιππόπουλος επισημαίνει πως τα στελέχη της ΕΜΑΚ δεν ζητούν καμία αναγνώριση και ανταπόδοση από αυτό που κάνουν.

Η παράκληση προς τους πολίτες και η κλιματική κρίση

Ο κ. Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας καταλήγοντας συνιστά στους πολίτες να προσέχουν ειδικά όταν επικρατούν ή αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρές βροχοπτώσεις ή υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι ώστε να μην κινδυνέψει η σωματική τους ακεραιότητα. Όπως τονίζει θα πρέπει να προσέχει ο καθένας μας τον εαυτό τους, τον δίπλα, το ζώο που δεν φταίει αλλά και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Παράλληλα τονίζει πως λόγω της κλιματικής αλλαγής τα καιρικά φαινόμενα αναμένονται πιο έντονα αλλά και πιο σύντομα χρονικά και γι’ αυτό αφενός οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και αφετέρου τα στελέχη της 6ης ΕΜΑΚ συνεχώς εντείνουν την εκπαίδευση τους ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι.

Κυνοφιλική Ομάδας Έρευνας – Διάσωσης ή «ΚΟΕΔ»

Στη «μάχη» και σκύλος/διασώστης

Ως γνωστόν η ΕΜΑΚ και η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διαθέτει και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους – διασώστες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση εγκλωβισμένους σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει από σεισμό ή άλλη αιτία.

Σήμερα στην 6η ΕΜΑΚ Πάτρας υπάρχει ένας επιχειρησιακός σκύλος/διασώστης ενώ ήδη εκπαιδεύεται ο δεύτερος ώστε να μπορεί να επιχειρεί από τις αρχές Μαρτίου ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ενταχθεί και τρίτος σκύλος στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππόπουλο και σε αυτή την Ομάδα οι εκπαιδεύσεις είναι καθημερινές του συνοδού με τον σκύλο αφού αποτελούν μια ενιαία ομάδα διάσωσης και θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να δράσουν. Ο Διοικητής της Μονάδας μας εξηγεί και τον τρόπο εντοπισμού των εγκλωβισμένων από τους σκύλους και αυτός είναι κυρίως μέσω της όσφρησης. Ωστόσο σε περίπτωση κατάρρευσης ενός κτιρίου το πιο σημαντικό είναι ο σκύλος να εντοπίσει τον ζώντα εγκλωβισμένο πρώτα και όχι τον αποθανών, ούτε για παράδειγμα, κάποιου ρούχου που θα έλεγε κανείς πως έχει την ίδια ή παρόμοια μυρωδιά και θα μπορούσε να μπερδευτεί ο σκύλος/διασώστης.

Όπως μας λέει ο Διοικητής οι ώρες μετά την κατάρρευση ενός κτιρίου είναι κρίσιμες και θα πρέπει οι ενέργειες των διασωστών να είναι άμεσες και ακριβής. Παράλληλα η Ομάδα διαθέτει ειδικές κάμερες οι οποίες εισέρχονται στα χαλάσματα καθώς και ειδικά γεωακουστικά ώστε να εντοπιστούν σημεία ζωής και να βοηθηθεί το έργο τους. Αυτά μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό βρίσκονται σε τρέιλερ το οποίο μεταφέρεται μέσω οχήματος και επεμβαίνει άμεσα.

Πρόσφατη διήμερη εκπαίδευση με σενάριο κατάρρευση κτιρίου μετά από σεισμό πραγματοποιήθηκε στις πρώην εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ στην παραλιακή περιοχή της Πάτρας με την συμμετοχή 30 διασωστών.

Η ΚΟΕΔ επεμβαίνει επίσης σε πυρκαγιές σε σπίτια όταν αυτά λόγω του θερμικού φορτίου έχουν υποστεί αλλοιώσεις καθώς και σε κατολισθητικά φαινόμενα.

Τέλος η ΚΟΕΔ επιχειρεί και στην αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων στην ύπαιθρο επίσης μέσω της όσφρησης. Μάλιστα τέτοια περιστατικά είναι και τα πιο συχνά αφού μπορεί να φτάσουν και τα 25 – 30 μέσα σε έναν χρόνο ενώ η ΚΟΕΔ σημειώνει και σημαντικά ποσοστά επιτυχίας στην αναζήτηση των εξαφανισμένων ατόμων.

Σε ότι αφορά στις ράτσες των σκύλων που επιλέγονται, πρόκειται για γερμανικούς ποιμενικούς – λύκους αλλά και Μαλινουά καθώς είναι ιδιαίτερα σκληροτράχηλα σκυλιά και μπορούν να επιχειρήσουν χωρίς προβλήματα σε κάθε επίπεδο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα