Τα Κέντρα Υγείας “τρέχουν” τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς – Αύξηση της ζήτησης στην Αχαϊα

19.01.2022 / 21:44
EMBOLIA 1 (1)

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί από τα τρία Κέντρα Υγείας που έχουν αναλάβει μέχρι ώρας τον κυριότερο όγκο της όλης διαδικασίας στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή.

Τα τρία αυτά Κέντρα Υγείας είναι:

-Το Κέντρο του Βόρειου Τομέα στον Άγιο Αλέξιο που έχει αναλάβει τα ραντεβού που κλείνονται για τους κατοίκους της περιοχής που εκτείνεται από την Ελευθερίου Βενιζέλου έως στον Ψαθόπυργο.

– Το Κέντρο Υγείας της Χαλανδρίτσας που έχει αναλάβει τους κατοίκους της Χαλανδρίτσας, των χωριών του δήμου Ερυμάνθου, αλλά και φτάνοντας στις περιοχές της Καλλιθέας, της Οβρυάς και της Μεσσάτιδας, σχεδόν έως στο ύψος του Γλαύκου.

– Το Κέντρο Υγείας της Κάτω Αχαΐας που έχει αναλάβει τους κατοίκους των χωρών της Δυτικής Αχαΐας, παραθαλάσσιων και ορεινών, φτάνοντας έως και τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ωλενίας.

Ποιους αφορά ο κατ’ οίκον εμβολιασμός

Πρόκειται για το πρόγραμμα που ξεκίνησε ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και που αφορά τον εμβολιασμό κατ’ οίκον για τα άτομα που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους και να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο.

Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν κυρίως με αρρώστιες, με αναπηρίες, με  άτομα που είναι κατάκοιτα στο κρεβάτι, με υπερήλικες και ηλικιωμένους, αλλά και με άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Προτεραιότητα στις πρώτες δόσεις εμβολίου

Είναι άτομα δηλαδή που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες από πλευράς υγείας, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να εμβολιαστούν και που χωρίς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο τους.

Για τον σκοπό αυτό η προτεραιότητα των ανθρώπων που στελεχώνουν το πρόγραμμα του κατ΄οίκον εμβολιασμού, όπως μας εξηγούν οι διευθυντές των τριών Κέντρων Υγείας, ήταν να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία στα άτομα που δεν είχαν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αυτό σε μεγάλο ποσοστό επιτεύχθηκε τους περασμένους μήνες, ειδικότερα για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας του Βορείου Τομέα που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της Πάτρας.

Κέντρο Αγίου Αλεξίου – 24 εμβόλια την ημέρα

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας του Βορείου Τομέα Χαράλαμπο Μπακόπουλο, τα εμβόλια από την ομάδα των οκτώ γιατρών του κέντρου που στελεχώνουν το πρόγραμμα γίνονται με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιούνται 24 κατά μέσο όρο εμβόλια την ημέρα, με τους γιατρούς να «οργώνουν» την Πάτρα και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι.

Ο μέσος όρος αναμονής από τη στιγμή που ο ενδιαφερόμενος κάνει την αίτηση, είτε στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε με τηλεφωνική επικοινωνία, είναι λιγότερο από μία εβδομάδα.

Οι δυσκολίες στην Περιφέρεια

Το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γρηγόρη Αλόκριο, έχει κάνει μέχρι ώρας από τότε που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, κοντά στα 200 εμβόλια.

Όμως στην περίπτωση του συγκεκριμένου κέντρου υπάρχει μία επιπλέον δυσκολία αφού τα χωριά στον δήμο Ερυμάνθου είναι δεκάδες, οι αποστάσεις μεταξύ τους μεγάλες και οι γιατροί θα πρέπει για να κάνουν ένα εμβόλιο και να πάνε στο επόμενο ραντεβού να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα.

Από χωριό σε χωριό

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο καλύπτει όλη την περιοχή της Τριταίας και τα γύρω χωριά της, την περιοχή του Φαραί και φτάνει στη Ρακίτα, στο Λέοντιο και στα πιο απομακρυσμένα χωριά του Παναχαϊκού, αλλά και του Ερυμάνθου.

Τα ίδια πάνω κάτω, σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας Τάσος Γιακουμής,  ισχύουν και για την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Οι γιατροί του κέντρου έχουν κάνει περισσότερες από 200 επισκέψεις σε σπίτια για να εμβολιάσουν ενδιαφερόμενους και δίνουν και αυτοί από την πλευρά τους σε καθημερινή βάση τον δικό τους αγώνα.

Στη μάχη θα μπει και ο Νότιος Τομέας

Η διαδικασία βέβαια για να οριστικοποιηθεί η επίσκεψη των γιατρών των κέντρων σε ένα σπίτι δεν είναι τόσο εύκολη, χρειάζεται ένας συντονισμός και ο βασικός στόχος είναι να μην χαθεί κανένα εμβόλιο.

Παρά  τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, η ζήτηση είναι μεγάλη και το γεγονός αυτό είναι από μόνο του ένα κίνητρο για τους γιατρούς των κέντρων υγείας για να συνεχίζουν την υπέρ – προσπάθεια αυτή  που έχουν ξεκινήσει.

Μάλιστα,  σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και ο διοικητής της Γιάννης Καρβέλης, πρόκειται να βάλει στην διαδικασία του κατ΄οίκον εμβολιασμού και το Κέντρο Υγείας του Νότιου Τομέα στα Ζαρουχλέικα, προκειμένου να ενισχύσει το πρόγραμμα ακόμα περισσότερο και να καλύψει τις ανάγκες.

Τα Κέντρα Υγείας "τρέχουν" τους κατ' οίκον εμβολιασμούς - Αύξηση της ζήτησης στην Αχαϊα 2

Ο Ιατρικός Σύλλογος και η «Βοήθεια στο Σπίτι»

Εκτός των τριών Κέντρων Υγείας δεν θα πρέπει να παραμελήσουμε και τη σημαντική συνεισφορά στο πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του Κοινωνικού Οργανισμού.

Οι τρεις γιατροί, μέλη του ιατρικού συλλόγου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν κάνει από την αρχή της όλης διαδικασίας περισσότερα από 200 εμβόλια σε δημότες της Πάτρας που βρίσκονται καθηλωμένοι στο κρεβάτι τους.

Η συνεργασία μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι άψογη, δεν έχουν χαθεί εμβόλια και υπάρχει ένας πολύ καλός προγραμματισμός πάνω σε αυτό, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής των ενδιαφερομένων είναι κοντά στις δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, τα κατ’ οίκον εμβόλια μέσω του ιατρικού συλλόγου έχουν προσωρινά παγώσει αφού στο τέλος του χρόνου έληξε το νομοθετικό πλαίσιο που τα κατοχύρωνε και χρειάζεται να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες για την παράτασή του. Κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα και μάλιστα θα υπάρξει ενίσχυση του προγράμματος με περισσότερους γιατρούς μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν σε αυτό.

ΚΑΠ.

(από την εφημερίδα Νεολόγος)

Διαβάστε ακόμα

Πάτρα: Στο νοσοκομείο του Ρίου η υπουργός Μίνα Γκάγκα (pics, video)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα