Τα γερμανικό υπ. Υγείας διαψεύδει τη Handelsblatt: Μπερδευτήκατε, δεν είπαμε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 8% στους άνω των 65

26.01.2021 / 14:47
emvolia-astrazeneca

Η γερμανική κυβέρνηση αντέκρουσε σήμερα τα δημοσιεύματα για χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα, επανέλαβε τις ανησυχίες της σχετικά με τις αναφορές των δεδομένων της φαρμακοβιομηχανίας.

Ένα άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση ανέμενε από την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού ΕΜΑ) να δείξει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca θα είναι μόνο 8% αποτελεσματικό άνω των 65 ετών, περιγράφοντάς το ως «οπισθοδρόμηση στην στρατηγική εμβολιασμού του Βερολίνου».

Η AstraZeneca έσπευσε να απορρίψει τα δημοσιεύματα, χθες το βράδυ, λέγοντας ότι το ποσοστό 8% είναι «εντελώς λανθασμένο». Ο Γερμανός υπουργός υγείας Γιενς Σπαν περιέγραψε σήμερα το πρωί το δημοσίευμα ως «κερδοσκοπία» και αρνήθηκε να σχολιάσει, την ώρα που η ανάλυση της ΕΜΑ για τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών της AstraZeneca συνεχίζεται.

Πώς μπερδεύτηκαν οι γερμανικές εφημερίδες με το 8%
Μια μεταγενέστερη δήλωση του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, ανέφερε πως το δημοσίευμα είχε μπερδέψει το ποσοστό αποτελεσματικότητας για τα άτομα άνω των 65 ετών με τον ποσοστό των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca.
«Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δύο πράγματα έχουν μπερδευτεί στα δημοσιεύματα» ανέφερε η δήλωση. «Περίπου το 8% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αποτελεσματικότητας της AstraZeneca ήταν ηλικία μεταξύ 56-69 ετών, με μόνο το 3 έως 4 % να είναι άνω των 70 ετών. Αυτπό δεν οδηγεί σε αποτελεσματικότητα μόνο 8% μεταξύ των ηλικιωμένων».

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα δεδομένα της AstraZeneca: «Είναι γνωστό από το φθινόπωρο ότι λιγότεροι ηλικιωμένοι συμπεριλήφθηκαν στις δοκιμές που έκανε η AstraZeneca σε σχέση με τις δοκιμές άλλων κατασκευαστών».

Το πλάνο που μελετά η Γερμανία για τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca
Σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF, ο Σπαν πρότεινε πως η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει τους νεότερους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, ως προτεραιότητα για το εμβόλιο της AstraZeneca, και όχι τους ηλικιωμένους.

«Με βάση τα επιστημονικά ευρήματα, θα αποφασίσουμε την επόμενη εβδομάδα ποιες ηλικιακές ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα με το εμβόλιο» δήλωσε ο Σπαν. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, έχουμε άτομα με υποκείμενα νοσήματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άτομα που περιμένουν απεγνωσμένα για ένα εμβόλιο. Μπορούμε σίγουρα να κάνουμε καλή χρήση του εμβολίου».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα