Τα γεράκια έκαναν απόβαση στην Πάτρα -Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες ωδικών πτηνών από τις επιθέσεις

19.01.2021 / 7:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1200

Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι ιδιοκτήτες ωδικών πτηνών της Πάτρας, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων σε φτερωτά κατοικίδια στο κέντρο της πόλης, από γεράκι – ξεφτέρι. Το θέμα ανάδειξε την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό site dete.gr και μάλιστα η είδηση έκανε το γύρο της Ελλάδας, καθώς πολλά άλλα sites την αναπαρήγαγαν, μαζί με τις φωτογραφίες που είχε εξασφαλίσει το dete.gr από την επίθεση του γερακιού σε ένα περιστέρι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν το γεράκι ή τα γεράκια έχουν βρει καταφύγιο στο Δασύλλιο της Πάτρας και από εκεί εφορμούν στο κέντρο της πόλης για να βρουν την τροφή τους, που είναι τα πάμπολλα κοτσύφια που υπάρχουν στην περιοχή και τα περιστέρια.

Και δεν κινδυνεύουν μόνο τα ωδικά πτηνά, αλλά και οι παπαγάλοι, ακόμη και τα χάμστερ ή ακόμη και τα μικρά κουνέλια.

Μάλιστα, πρόσφατα, οι πατρινοί είδαν με τα ίδια τους τα μάτια ένα γεράκι να σκοτώνει και να τρώει ένα περιστέρι στην πλατεία Όλγας, ενώ ένα ξεφτέρι επιτέθηκε στο «μούλο» ονόματι Μάκη, πίσω από το γραφείο της Γούναρη και Κανακάρη, στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Plus Media.

Βασική αιτία της επιδρομής των άγριων πτηνών στο κέντρο της πόλης είναι η έλλειψη τροφής στα δάση, η οποία έχει προκληθεί από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον τόπο μας.

Αντώνης Αγγιούς: Οι ιδιοκτήτες πουλιών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί

Τις μαρτυρίες για την δράση των αρπακτικών πτηνών επιβεβαιώνει στην εφημερίδα και ο Αντώνης Αγγιούς,  ο οποίος ασχολείται από μικρό παιδί με τα ωδικά πτηνά και τα τελευταία χρόνια διατηρεί σχετικά είδη. Ο Αντώνης Αγγιούς εκτιμά ότι στην περιοχή δρουν περί τα 4  με 5 γεράκια ξεφτέρια.

Όπως λέει: «Τα ξεφτέρια, συνήθως, κυνηγούν κοτσύφια, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στον αστικό ιστό της πόλης. Ωστόσο, όταν δεν καταφέρουν να φάνε ικανή ποσότητα κοτσυφιών, τότε στρέφονται στα περιστέρια και στα ωδικά πτηνά που ζουν στα κλουβιά, σε μπαλκόνια και αυλές. Αρχικά τρομοκρατούν τα πουλιά και αφού τα ακινητοποιήσουν μέσα στο κλουβί, τα αρπάζουν με το πόδι τους, τα βγάζουν έξω και τα τρώνε. Μάλιστα, ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των παπαγάλων που έχουν χαθεί στην Πάτρα. Ακόμα, θύματα των ξεφτεριών είναι τα οικόσιτα κουνέλια και χάμστερ».

Για το λόγο αυτό ο κ. Αγγιούς καλεί τους ιδιοκτήτες ωδικών πτηνών να πάρουν μέτρα προστασίας, τοποθετώντας ειδικά προστατευτικά στα κλουβιά, τα οποία μπορούν είτε να τα κατασκευάσουν μόνοι του, είτε να τα αγοράσουν.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο, τα γεράκια πρόκειται να ξεχειμωνιάσουν στην Πάτρα και να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Κατά συνέπεια, όλοι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω κατοικιδίων, θα πρέπει την επόμενη περίοδο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα γεράκια, καθώς είναι ιδιαίτερα επιθετικά.

Γκιώκας Σίνος: Κατεβαίνουν για να βρουν τροφή

Σύμφωνα με όσα είπε στον  «Κόσμο» ο καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γκιώκας Σίνος: «Το γεράκι – ξεφτέρι είναι είδος μη γνήσιου γερακιού, το οποίο συναντάται και στον ελλαδικό χώρο. Μοιάζει με γεράκι με χαρακτηριστικό ξανθό χρώμα στα φτερά των ποδιών. Ακόμη, είναι τόσο γρήγορο σε σημείο να μπορεί να συλλαμβάνει μικρά πουλιά στον αέρα. Τα ξεφτέρια ζουν στο βουνό, όμως εμφανίζονται στην πόλη προκειμένου να βρουν τροφή. Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε ξεφτέρια στην Πάτρα, δεν συμβαίνει πρώτη φορά».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα