Παρασκευή, 30.09.2022, 8:09 μμ

Τα φυτά εντός του σπιτιού κάνουν καλό στη ψυχική υγεία μες στο lockdown

25.01.2021 / 23:56
γκο 37

 ΤΑ φυτά μπορεί να ομορφαίνουν το σπίτι μας, βελτιώνουν όμως και την ψυχολογία μας και ειδικά σε αγχωτικές καταστάσεις όπως είναι το lockdown.

Αυτό ισχυρίζεται μια παγκόσμια έρευνα συντονισμένη από την ερευνητική ομάδα της Σχολής Μηχανικών Αστικής Φύσης και Βιοσυστημάτων του Πανεπιστημίου της Σεβίλης. Στην έρευνα και ερευνητές από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αλλά και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pernambuco της Βραζιλίας και το Πανεπιστήμιο της Γένοβας στην Ιταλία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Urban Forestry and Urban Greening και εξέτασε το κατά πόσο τα φυτά επηρέασαν την ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Στην έρευνα πήραν μέρος 4.200 συμμετέχοντες από 46 χώρες ανά τον κόσμο, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Το 74% των συμμετεχόντων επιβεβαίωσαν ότι η παρουσία των φυτών στο σπίτι βελτίωσε την ψυχολογία τους, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς (55.8%) δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερα φυτά στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν καθόλου φυτά στα σπίτια τους ένιωθαν πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα. Τέλος, όσοι κατοικούσαν σε μικρά ή κακώς φωτισμένα διαμερίσματα και εκείνοι που δεν επισκεπτόντουσαν χώρους πρασίνου πριν το lockdown είχαν επίσης καταιγισμό από αρνητικά συναισθήματα.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (52%) δήλωσαν ότι αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των φυτών κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και περίπου τα δύο τρίτα (62,5%) εξέφρασαν την επιθυμία να το κάνουν όταν τα πράγματα επανέλθουν στην κανονικότητα. Συμπερασματικά, το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να έχουν περισσότερα φυτά στο σπίτι στο μέλλον.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα