Τα έθιμα της Αναλήψεως, τα τραγούδια και οι χοροί και τα μονοπάτια που λόγγοσαν!

25.05.2023 / 12:02
ka 80

*Του Κώστα Μπουρδούλη

«Σήμερα, «Πέμπτη της Αναλήψεως», κλείνει ο κύκλος του Πάσχα. Χθες ήταν η τελευταία ημέρα που ψάλθηκε το «Χριστός Ανέστη» στις εκκλησίες.

Έθιμα της «Αναλήψεως», που το ξεκίνημά τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, σβήνουν και χάνονται τώρα, μαζί με τα επαγγέλματα και τους ανθρώπους των ορεινών περιοχών μας, κτυπημένα κυρίως από την αδιαφορία της πολιτείας.

Ταξιδεύοντας στο χρόνο, «βλέπω» τον παπά-Γιώργη, να τελειώνει άρον άρον τη λειτουργία στο ξωκλήσι της «Ανάληψης», να καβαλάει το φοράδα του και να φεύγει για τη γιορτή των τσοπαναραίων, στις βουνίσιες στάνες. Εκεί, μετά την ευλογία του φαγητού, άρχιζε πρώτος το τραγούδι με την «Παπαλάμπραινα» και ακολουθούσε το μεγάλο γλέντι.

Σχετικά πρόσφατα, πριν έξη χρόνια, σαν σήμερα γιορτή της «ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ», βρέθηκα στο μεγάλο γλέντι των τσοπαναραίων του Παναχαϊκού μας. Στις “ρίζες” μου.

Πυκνό Ελατόδασος, Φανταστική Θέα, Τραγούδια, Χοροί, Γέλια……. Στο βουνίσιο γρέκι του μπάρμπα Χρήστου, αχνιστό ψωμί, πατσάς και εντόσθια στον τέντζερη, βραστό και σούπα στο καζάνι, ψητό στο φούρνο και στην τσερέπα, βουνίσια φέτα, πίττες ψημένες σε φωτιά από ελατόφλουδες, κατακόκκινο ντόπιο κρασί.

ΣΗΜΕΡΑ «ΕΡΜΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΓΙΟΜΑΤΑ ΛΥΚΟΥΣ»

Ο μπάρμπα Νίκος «έφυγε», ο μπάρμπα Χρήστος μεγάλωσε και τα «χάλασε», ο μπάρμπα Αρίστος, που ανέβαινε πρώτος στο βουνό, μεγάλος και αυτός, απέμεινε με 5-6 μαρτίνια και είναι ακόμα στα παλιά χειμαδιά του.

Τα μονοπάτια λόγγοσαν, ο δρόμος αδιάβατος, (σε πλήρη εγκατάλειψη, γεμάτος κοτρόνες, ούτε 4Χ4 δεν περνάει)…………

Μένουν μόνο οι αναμνήσεις μας, που σε λίγο, μαζί με εμάς, θα χαθούν και αυτές.

«Πάνε τα έθιμά μας πάνε» και μαζί «πάει το βουνό μας πάει»…………».

  • Ο Κώστας Μπουρδούλης είναι ο διαχειριστής της σελίδας, “Πάτρα, η πόλη της καρδιάς μας”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα