Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν

15.02.2021 / 9:51
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Τα εφιαλτικά σενάρια ακόμα και για διπλασιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος από 7 στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον πολύ κοντά ως πρόβλεψη

Σοβαρά τραυματισμένη είναι η κυβέρνηση από την απόφαση για τρίτο σκληρό λοκ ντάουν στην Αττική, μέσα σε ένα λοκ ντάουν που υπάρχει ήδη από τις 7 Νοεμβρίου, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές, όπως η Αχαΐα.

Το νέο λοκ ντάουν, μάλιστα, θα κρατήσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ το επόμενο δίμηνο η βεντάλια των περιορισμών για Μάρτη και Απρίλη θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Διψήφια ύφεση

Είναι σαφές πως η οικονομία θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο και η κοινωνία θα γεμίσει με περισσότερα ερείπια όταν η πανδημία αρχίσει να μας αφήνει πίσω.

Ήδη, το νέο λοκ ντάουν προκαλεί βαθιά διψήφια ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η μείωση του ΑΕΠ το συγκεκριμένο διάστημα αναμένεται να περιοριστεί σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ από 45,9 δισεκατομμύρια του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι, ενώ, ταυτόχρονα ξεφεύγει και ο λογαριασμός που αφορά τα νέα μέτρα στήριξης.

Τα εφιαλτικά σενάρια ακόμα και για διπλασιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος από 7 στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πλέον πολύ κοντά ως πρόβλεψη, ενώ το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί πλέον με τα σημερινά δεδομένα στα 350 δισεκατομμύρια, έναντι 346 δισεκατομμυρίων που υπολογιζόταν έως το τρίτο λοκ ντάουν.

Και όλα αυτά ενώ είναι αβέβαιο τι θα γίνει με τον τουρισμό, καθώς οι προβλέψεις για 50% σε σχέση με το 2019 αποτελεί σενάριο που ήδη αποσύρεται από το τραπέζι – ούτως ή άλλως είμαστε συνηθισμένοι πια από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που διαψεύδονται σχεδόν όλες – με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η απογοήτευση και συνεπώς και αμφισβήτηση για τους θεσμούς στην κοινωνία.

Το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις Βρυξέλλες. Όχι μόνο για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κυρίως για το τι είδους πολιτική θα επιλέξουν για τα δημοσιονομικά και το χρέος, ώστε να φανεί το τι περιθώρια άσκησης πολιτικής θα αφήνει η οι Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση. Δημοσιονομική χαλάρωση, βεβαίως, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει και το 2022, το ερώτημα είναι τι είδους χαλάρωση θα επιτραπεί, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις αυτές θα εξαρτηθούν πιθανότατα και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Θα εξαρτηθούν δηλαδή οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για την εξάντληση ή όχι της τετραετίας και η προσφυγή ή όχι σε πρόωρες κάλπες, εφόσον βεβαίως οι εξελίξεις το επιτρέπουν.

Το στοίχημα του πρωθυπουργού

Ούτως ή άλλως, το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά και το τρίτο λοκ ντάουν είναι μεγάλο και σε ένα βαθμό και προσωπικό, καθώς θα κριθεί και ο ίδιος στις πολύ μεγάλες εξελίξεις που έρχονται, μετά τον εμβολιασμό και το άνοιγμα της οικονομίας.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, άλλωστε, το τρίτο λοκ ντάουν έφερε κερδισμένους και χαμένους, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και γύρω από την υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Σκληρό καρύδι» ο Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας απέδειξε τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, πως δεν είναι τυχαία δημοφιλέστερος υπουργός σε σειρά δημοσκοπήσεων, αλλά και ότι αποτελεί σκληρό καρύδι για εκείνους στο Μέγαρο Μαξίμου που θέλουν να τον κοντύνουν!

Ο υπουργός Υγείας, λαμβάνοντας τη Δευτέρα την ενημέρωση για τις υγειονομικές προοπτικές από τον Σωτήρη Τσιόδρα, αποφάσισε να δράσει: Βγήκε στο Open το πρωί της Τρίτης και δήλωσε πως θα… εισηγηθεί (ναι, θα …εισηγηθεί) στην υγειονομική επιτροπή σκληρό λοκ ντάουν στην Αττική. Στο Μαξίμου υποδέχτηκαν με μεγάλη δυσαρέσκεια τη δήλωση αυτή του Βασίλη Κικίλια, καθώς τη θεώρησαν – και σωστά – ως κίνηση που θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να προσχωρήσει σε σκληρή γραμμή στην υγειονομική κρίση. Και η αλήθεια είναι πως ο υπουργός Υγείας (που κάποιοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι ετοιμάζεται και για τη «μετα-μητσοτάκη εποχή», όποτε και αν αυτή προκύψει) πέτυχε το σκοπό του.

Η ήττα της Κεραμέως

Αντιθέτως ήττα υπέστη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που έδωσε σκληρή μάχη μέχρι το τέλος, προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Η Νίκη Κεραμέως, μάλιστα, για κάποιο χρονικό διάστημα είχε χαρακτηρίσει «προσωπικό της στοίχημα» το να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, αφήνοντας ανοιχτό το τι θα έπραττε σε διαφορετική περίπτωση. Ο «προσωπικός της στρατός», άλλωστε, ακόμα και αν ακόμα «είναι μικρός» – όπως λένε κάποιοι υποστηρικτές της – υποστήριζε με κάθε τρόπο πως «ο ιός δεν κολλάει στα παιδιά», κάτι που φυσικά αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει. Τα σχολεία τελικά κλείνουν και η υπουργός Παιδείας θα πρέπει πλέον να εργαστεί ώστε να μην πάει εντελώς χαμένη η σχολική χρονιά που διανύουμε.

«Χαμένος» και ο Άδωνις

Με αρνητικό ισοζύγιο εξέρχεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο η στήλη, κόντρα σε πολλούς, αναγνωρίζει πως έδωσε πραγματική μάχη για τα συμφέροντα του λιανεμπορίου αλλά και άλλων κλάδων και σε αυτά που περνούσαν από το χέρι του βοήθησε. Σε αυτόν, όμως, χρεώνεται η αμετροέπεια με τη δήλωση για την «παράδοση των κλειδιών» από τους μαγαζάτορες, κάτι που συνέβη σε συμβολικό επίπεδο το πρωί της Τετάρτης, ενώ συνολικότερα το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να το περιθωριοποιήσει, κάτι που το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Είναι χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού του για την αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση στο θέμα του σκληρού λοκ ντάουν το πρωί της Τρίτη, που από τηλεοράσεως δήλωσε «θα περιμένω να δω τι θα πει αυτό το γενικό και σκληρό λοκ ντάουν, τι θα πει στην πράξη».

Σε δύσκολη θέση ο Τσιόδρας

Σε δύσκολη θέση, πάντως, πρέπει να βρίσκεται και η επιτροπή των υγειονομικών του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Αφού την Παρασκευή πιέστηκε να μην λάβει απόφαση για αυστηρό λοκ ντάουν, την Τρίτη την έλαβε και μάλιστα με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά. Φανταζόμαστε πως ο καθένας από τα μέλη της κατανοεί τι ζημιά έκανε αυτό το πίσω μπρος τόσο στην εικόνα και αξιοπιστία της επιτροπής συνολικά όσο και του κάθε μέλους της ξεχωριστά…

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα