Τα διλήμματα του Μητσοτάκη

27.04.2021 / 8:21
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Η απομάκρυνση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον για φέτος, φέρνουν στο προσκήνιο τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Αποκλείονται οι κάλπες για φέτος: Ακόμα πλέον και η αντιπολίτευση, που ανησυχούσε μήπως στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, έχει πειστεί πως τουλάχιστον για το 2021, κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν στη χώρα. Ο πρωθυπουργός, που φλέρταρε με την ιδέα το περασμένο καλοκαίρι και που δέχτηκε και σχετικές εισηγήσεις αρχές του έτους, όταν στην κυβέρνηση πίστευαν ότι η πανδημία έχει υποχωρήσει, αποκλείει με τέτοιο κατηγορηματικό τρόπο στις δημόσιες τις πρόωρες εκλογές, που αν τυχόν το έπραττε, θα επέτρεπε στην αντιπολίτευση να τον κατηγορήσει πειστικά ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα» και  έχει ως στόχο την επιβολή νέων μνημονίων.

Γιατί ο πρωθυπουργός έχει λογούς πλέον να εξαντλήσει την τετραετία: Πρώτον, γιατί τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, έστω και αν τα χρήματα αυτά δεν θα αφορούν ευθέως το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά πολύ μικρό μέρος τους. Δεύτερον, επειδή οι δημοσιονομικοί περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μεγάλο βαθμό, δεν θα ισχύσουν ούτε το 2022 -και υπό προϋποθέσεις, ούτε το 2023 – γεγονός που αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για μια συνέχιση σε κάποιο βαθμό μιας μη αυστηρής οικονομικής πολιτικής. Και τρίτον, επειδή δεν βλέπει – τουλάχιστον ακόμα – την αντιπολίτευση να τον απειλεί, γεγονός που του επιτρέπει να σχεδιάζει παραμονή στην εξουσία για 4+4 χρόνια, αντί για 2+4, αν γινόταν ακόμα πρόωρες κάλπες. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να  θεωρεί πως με νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της τετραετίας, μέσα μάλιστα από διπλές εκλογές, θα επιτύχει στρατηγική νίκη επί του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίση, ακόμα και σε θέμα ηγεσίας.

Γιατί εξετάζει θέμα νέου ανασχηματισμού: Η εμμονή της πανδημίας, παράλληλα με την αποτυχία της κυβέρνησης να χειριστεί την κατάσταση, επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις και οδηγεί σε απομάκρυνση της πρόωρης κάλπης για την παρούσα χρονιά και, ίσως, να δικαιώνει στην πράξη τον πρωθυπουργό που με κατηγορηματικό τρόπο επιμένει για εξάντληση της τετραετίας. Η απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών, πάντως, φέρνει σύμφωνα με τις πληροφορίες πιο κοντά τον ανασχηματισμό. Έναν «θερινό ανασχηματισμό», που θα πραγματοποιηθεί πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο, ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με νέα κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, φέρεται να εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2020 δεν ήταν και ο πλέον επιτυχημένος, καθώς ήδη έχει παραιτηθεί ο Χρήστος Ταραντίλης που ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος – με την Αριστοτελία Πελώνη να καταλαμβάνει τη θέση του – δεν ήταν επιτυχής στο βαθμό που επιθυμούσε, ενώ δεν έλυσε με αποφασιστικό τρόπο τα προβλήματα που το Μαξίμου θεωρεί ότι υπάρχουν σε διάφορα υπουργεία. Δεν είναι τυχαίο δε πως με εξαίρεση ίσως το υπουργείο Εξωτερικών, όπου η κυριαρχία του Νίκου Δένδια είναι απόλυτη, σε πολλά υπουργεία υπάρχει μια ιδιότυπη διαρχία, με ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού να έχει περισσότερη ισχύ και από τον υπουργό. Χαρακτηριστικότερα, ίσως, παραδείγματα το υπουργείο Υγείας ή και αυτό το υπουργείο Οικονομικών. Οι δε πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως πρόσωπα που «γλύτωσαν» την καρέκλα τους την τελευταία στιγμή στον ανασχηματισμό του Ιουλίου του 2020 πολύ δύσκολα – και μόνο μέσω καραμπόλας-  θα τη σώσουν και το φετινό καλοκαίρι, εφόσον πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός.

Το στίγμα τυχόν ανασχηματισμού: Με τυχόν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει το στίγμα της «μεταπανδημίας εποχής», με τις νέες προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνησή του, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία. Για αυτό και οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως κάποια από τα υπουργεία πρώτης γραμμής στους συγκεκριμένους τομείς, οι επικεφαλής των οποίων – όπως ο πρωθυπουργός κρίνει – δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρά τη «δεύτερη ευκαιρία» που πιστεύει ότι τους έδωσε στον προηγούμενο ανασχηματισμό, αφήνοντάς τους στις θέσεις τους. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος «βράζει», γεγονός που μάλλον θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρησιμοποίηση βουλευτών για τις κυβερνητικές θέσεις και θα σταματήσει ή θα περιορίσει τη χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Ο ανασχηματισμός αυτός, πάντως, εάν γίνει, δεν θα είναι ο τελικός πριν τις εκλογές, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ θα αποτελέσει και την αφορμή για διορθωτικές κινήσεις και σε ένα μέρος του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς θεωρείται πολύ πιθανή η μετακίνηση ενός τουλάχιστον συνεργάτη του σε αυτόνομο υπουργείο. Όσον αφορά στα μέλη της κυβέρνησης που απομακρύνθηκαν στον τελευταίο ανασχηματισμό, με εξαίρεση ίσως τον Τάκη Θεοδωρικάκο, πολύ δύσκολα θα επανέλθουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αναλόγως και της πορείας της πανδημίας, των εμβολιασμών και των αποτελεσμάτων του τουρισμού, αλλά και του πολιτικού κλίματος που θα δημιουργείται…

(από την εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα