Με περιουσία πάνω από 240 δις, ο Elon Musk, ή αλλιώς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, φυλάσσεται περισσότερο σαν αρχηγός κράτους, παρά σαν στέλεχος επιχείρησης.
Στον σημερινό κόσμο, η γραμμή μεταξύ μεγαλοεπιχειρηματία και διασημότητας φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη. Με τη φήμη, ωστόσο, έρχεται και ένα σημαντικό μειονέκτημα: οι απειλές για την ασφάλεια. Καθώς οι επιχειρηματίες γίνονται πλέον δημόσια πρόσωπα, συχνά προσελκύουν το είδος της προσοχής που απαιτεί ακραία μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Η «τάση» αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή σε ορισμένες από τις πλουσιότερες και πιο ισχυρές προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο Elon Musk, ο Jeff Bezos και ο Mark Zuckerberg, οι οποίοι έχουν ανάγει την ασφάλεια τους σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, λειτουργώντας με δεδομένα που μοιάζουν με εκείνα της προστασίας των ηγετών κρατών.
Οι New York Times αναφέρουν ότι οι εταιρείες Tesla και SpaceX έχουν πληρώσει εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την ασφάλειά του ιδιοκτήτη τους, μεταξύ άλλων στην εταιρεία ασφαλείας Gavin de Becker & Associates και σε άλλους, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Tesla. Ο λόγος είναι ότι ο Musk αντιμετωπίζει τακτικά καταδιώκτες και απειλές θανάτου, σύμφωνα με έγγραφα της αστυνομίας και εσωτερικά αρχεία της Tesla.
Ως λοιπόν, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και ένας από τους πιο προβεβλημένους επιχειρηματίες, οι ανάγκες ασφαλείας του Musk έχουν εξελιχθεί ώστε να μοιάζουν με εκείνες ενός αρχηγού κράτους. Οι αναφορές δείχνουν ότι η ομάδα ασφαλείας του λειτουργεί σαν μια μίνι μυστική υπηρεσία, με μια ολόκληρη φάλαγγα σωματοφυλάκων να τον προστατεύει ανά πάσα στιγμή. Οι απειλές για την ασφάλεια του έχουν αυξηθεί παράλληλα με τις επιτυχίες των επιχειρήσεών του και τον ευθύβολο χαρακτήρα του. Ο Musk είναι γνωστός για τα αφιλτράριστα σχόλιά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τις οικονομικές αποφάσεις του με υψηλό ρίσκο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές αντιδράσεις. Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, τα μέτρα ασφαλείας του Musk υπερβαίνουν τον κανόνα για ένα εταιρικό στέλεχος. Η ομάδα του φέρεται να χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές παρακολούθησης, θωρακισμένα οχήματα και ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη φούσκα ασφαλείας γύρω του.
Η πρόσφατη εξαγορά του Twitter (τώρα X) από τον Musk τον έβαλε επίσης στο στόχαστρο πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια. Η κατοικία, η προσωπική ζωή και η καθημερινή ρουτίνα του Musk αποτελούν αυστηρά φυλασσόμενα μυστικά και σπάνια τον βλέπει κανείς χωρίς σημαντική παρουσία ασφαλείας. Η ανάγκη του για τέτοια εκτεταμένα μέτρα αντικατοπτρίζει τόσο το κύρος του όσο και την αστάθεια της δημόσιας προσωπικότητάς του.
Ο Musk λοιπόν, ο οποίος κάποτε πλαισιωνόταν από δύο σωματοφύλακες, ταξιδεύει με έως και 20 επαγγελματίες ασφαλείας που εμφανίζονται για να ερευνήσουν τις οδούς διαφυγής ή να εκκενώσουν ένα δωμάτιο πριν εισέλθει. Συχνά φέρουν όπλα και έχουν μαζί τους έναν επαγγελματία ιατρό για τον ίδιο, ο οποίος, σύμφωνα με τους New York Times, έχει λάβει το κωδικό όνομα «Voyager» από την ομάδα ασφαλείας του.
Ο ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει επίσης λάβει έκτακτα μέτρα για να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Αφού το τηλέφωνο του Bezos φέρεται να παραβιάστηκε το 2018, από Σαουδάραβες πράκτορες, o ίδιος αύξησε τις δαπάνες για την προσωπική του ασφάλεια. Ο Bezos είναι γνωστό ότι απασχολεί πρώην προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού για να διαχειρίζεται την ασφάλειά του. Η στρατηγική ασφαλείας του είναι ένα μείγμα τεχνολογίας και φυσικής προστασίας. Για παράδειγμα, έχει επενδύσει σε διάφορα συστήματα παρακολούθησης και διαθέτει μια ειδική ομάδα που παρακολουθεί τις πιθανές απειλές 24 ώρες το 24ωρο. Η ομάδα ασφαλείας του είναι επίσης υπεύθυνη για τη διενέργεια ελέγχων ιστορικού για τα άτομα που ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν μαζί του και την ανίχνευση τοποθεσιών για πιθανά τρωτά σημεία.
Ως το δημόσιο πρόσωπο της Amazon, και δεδομένου του αμφιλεγόμενου ρόλου του στη διαμόρφωση του σύγχρονου τοπίου του λιανικού εμπορίου και της τεχνολογίας, οι ανησυχίες του Bezos για την ασφάλεια δεν είναι απλώς θεωρητικές. Έχει αντιμετωπίσει ποικίλες απειλές, που κυμαίνονται από παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής έως διαμαρτυρίες κατά των εργασιακών πρακτικών της Amazon, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια ευρεία και δυναμική προσέγγιση της ασφάλειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta (πρώην Facebook), Mark Zuckerberg, είναι άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της τεχνολογίας που έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσει την προσωπική του ασφάλεια. Το 2022, η Meta αποκάλυψε ότι είχε δαπανήσει περίπου 27 εκατομμύρια δολάρια για την προσωπική ασφάλεια του Zuckerberg και της οικογένειάς του. Το ποσό αυτό καλύπτει τα πάντα, από την ασφάλεια της κατοικίας μέχρι τα ταξίδια του, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.
Η ομάδα ασφαλείας του Zuckerberg, όπως και του Musk, λειτουργεί με στρατιωτική ακρίβεια. Η κατοικία του είναι εξοπλισμένη με αίθουσες πανικού και συνοδεύεται από μια προσωπική ομάδα που περιλαμβάνει πρώην πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Η στρατηγική ασφαλείας της Meta όμως περιλαμβάνει όχι μόνο τη φυσική προστασία αλλά και την ψηφιακή ασφάλεια. Δεδομένων των αντιπαραθέσεων σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων του Facebook και του ρόλου του στον πολιτικό διάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Zuckerberg αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις που απαιτούν μια σύνθετη και πολυεπίπεδη προσέγγιση ασφαλείας.
Οι επιπτώσεις τέτοιων μέτρων ασφαλείας
Ενώ αυτά τα εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας δικαιολογούνται σίγουρα από τις απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα, εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την κουλτούρα του πλούτου και της εξουσίας στον 21ο αιώνα. Το γεγονός ότι οι ιδιώτες χρειάζονται πλέον τόσο εκτεταμένη προστασία αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του ολοένα και πιο δημόσιου ρόλου που διαδραματίζουν αυτοί οι μεγιστάνες της τεχνολογίας στις παγκόσμιες υποθέσεις. Καθώς η επιρροή τους συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη για εξελιγμένους, καλά εξοπλισμένους μηχανισμούς ασφαλείας που λειτουργούν πέρα από αυτό που συνήθως παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό μας κάνει να κατανοούμε καλύτερα από ποτέ, ότι εταιρείες όπως η Tesla, η Amazon και η Meta δεν είναι απλώς επιχειρήσεις, αλλά οντότητες με παγκόσμια επιρροή, οι ηγέτες των οποίων αντιμετωπίζονται ως κρατικές μορφές.
newmoney.gr