Τα’ Αγιαντρεός! Στρώνουμε για γιορτές!

28.11.2020 / 15:43
Kontogiannis

Γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης

Το τριήμερο του Αγ. Ανδρέου σηματοδοτούσε στο παρελθόν την κορύφωση των χειμερινών προετοιμασιών του σπιτιού για τις γιορτές! Οι νοικοκυρές στην Πάτρα στρώνουν το σπίτι συνήθως παραμονές του Αγιαντρεός που λέμε, για ν είναι καθαρό και τα Χριστούγεννα με λίγη καλή θέληση. Κάποιοι που έχουν και μικρά παιδιά στολίζουν από τώρα και για τα Χριστούγεννα το σπίτι αν και δεν είναι σίγουρο πως αντέχει ένα στολισμένο σπίτι χωρίς απώλειες τόσες μέρες, όταν τρέχουν γύρω του πιτσιρίκια πέντε χρονών!

Μέχρι πέρυσι κάπως έτσι ήταν τα πράγματα, γιατί ο κορωνοϊος μας ήρθε στη χώρα τέλος Φλεβάρη, οπότε είχαμε ξεμπερδέψει απ’ τις γιορτές και καλό είναι να έχουμε στο νου κάποιες χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της φετινής εορταστικής περιόδου. Κατ’ αρχήν τα χαλιά! Τηλεφωνείστε στο καθαριστήριο και κλείστε ραντεβού τι ώρα και μέρα θα τα φέρουν. Μη χαίρεστε ότι θα ξαναδείτε και φέτος το νεαρό που τα μεταφέρει και σας εντυπωσίασε πέρυσι. Αν δεν είναι σε αναστολή, θα φορεί μάσκα, οπότε πρέπει να σταθείτε δύο μέτρα μακριά το λιγότερο. Αν σας πει: « Κυρία ήφερα τη χαλιά απ’ τη καθαριστήριε» καλό είναι να του ζητήσετε τεστ κορωνοϊού αρνητικό 72 ώρες πριν, είτε απ’την Κακαβιά είτε απ’ την Κρυσταλλοπηγή κι από Ελληνικό ιατρικό κέντρο.

 Εκτός και μένει στην Ελλάδα από χρόνια, οπότε ότι «βρέξει ας κατεβάσει» που λένε! Δε δίνετε μπουρμπουάρ σε κανένα γιατί έχει καταργηθεί λόγω γενικής αφραγκίας! Ύστερα πρέπει να ασχοληθείτε με το στρώσιμο των χαλιών. Αν έχετε οικογένεια μη κάνετε την ανόητη ερώτηση «ποιος θα βοηθήσει να στρώσουμε» γιατί θα λάβετε απαντήσεις που θα σας παραπέμπουν στο χαριτωμένο εκείνο ωδικό πτηνό που λαλεί το ξημέρωμα και λέγεται γκιώνης! Ξεκινήστε μόνος ή μόνη και σιγά σιγά θα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο για χέρι βοηθείας! Είναι τόση η αναστάτωση που θα κάνετε σπρώχνοντας έπιπλα ή ξετυλίγοντας τις σακούλες του καθαριστηρίου, που θέλοντας ή μη, θα τρέχουν να σας βοηθήσουν γιατί αφ’ ενός θα κάνετε θόρυβο, αφ’ ετέρου το σπίτι θα είναι σαν δρόμος που μόλις πριν τελείωσε η λαϊκή αγορά. Έτσι η μαγική διαδικασία του στρωσίματος των χαλιών θα σας κάνει ήρωες γιατί τότε μόνο θα ακούσετε: «Δεν φώναζες να σου δώσουμε ένα χεράκι βρε παιδί μου; Θα σου κοπεί η μέση!» Για να γλιτώσουν την πολύ αναστάτωση. Όταν στρωθεί το σπίτι μπορείτε άφοβα να πείτε τις γνωστές φράσεις–έθιμα του ελληνικού νοικοκυριού! « Όχι τώρα που στρώσαμε να το βρωμίσετε! Δεν μπορώ να καθαρίζω όλη μέρα! Να διατηρηθεί για τις γιορτές!» Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο βέβαια θα ‘χει γίνει σχεδόν αχούρι! Αν δεν έχετε οικογένεια και μένετε μόνοι σας, «βρομίστε» το εσείς να έχετε κάτι να κάνετε στην καραντίνα…Έτσι θα τηρήσετε το εποχικό «έθιμο» του στρωσίματος των χαλιών. Να πείτε βέβαια «και του χρόνου» και να παρακαλέσετε και τον Αγιαντρέα να γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό. Αυτονόητο είναι πως αν συμμετέχουν στο στρώσιμο πάνω από δύο άτομα πρέπει να φοράτε μάσκα και να στρώσετε την ώρα του δελτίου ειδήσεων στην τηλεόραση γιατί θα χρειαστείτε και ένα Ζαναξ…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα