Tα Robogirls είναι cool, δεν είναι nerds | dete

Tα Robogirls είναι cool, δεν είναι nerds

Tα κορίτσια που φτιάχνουν ρομπότ είναι cool. Πάνε σχολείο. Έχουν φίλες. Λατρεύουν το χορό. Έχουν ευαισθησία, πάθος, δημιουργικότητα, φαντασία. Χρησιμοποιούν το μυαλό τους, για να αλλάξουν τον κόσμο. Αγκαλιάζουν καθετί καινούργιο. Δεν τα παρατάνε στα δύσκολα. Ζητάνε βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Και δεν κλαίνε ποτέ. 

Ένα τέτοιο κορίτσι, πρωταγωνιστεί στο φιλμ "Robogirls" μια ταινία μυθοπλασίας για την εκπαιδευτική ρομποτική. Γραμμένο με χιούμορ και ευαισθησία, το σενάριο που υπογράφει η ταλαντούχα Μυρτώ Κοντοβά (σ.σ. η σκηνοθεσία είναι του Βαρδή Μαρινάκη) εστιάζει στις περιπέτειες μιας νεαρής μαθήτριας του γυμνασίου η οποία – αν και δεν έχει καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες – αναγκάζεται, από τις περιστάσεις, να μπει στον κόσμο της ρομποτικής. Εκεί, γνωρίζει την αξία του παιχνιδιού, της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας. Μαθαίνει να δείχνει επιμονή, να ανασυγκροτείται μετά από μια αποτυχία. Και γοητεύεται από τη μαγεία της δημιουργίας. Το φιλμ, κάνει πρεμιέρα στο YouTube κανάλι της COSMOTE, στις 18 Δεκεμβρίου 2018.

Η Ελένη, η Κυριακή, η Μαρίλια θα δουν σίγουρα την ταινία – άλλωστε είναι όλες τους Robogirls και θα βρουν σημεία ταύτισης με την ηρωίδα της ταινίας. H 19χρονη Ελένη Κουγιουμτζή (πρώην μαθήτρια του Ράλλειου Γυμνασίου και Λυκείου στον Πειραιά και σήμερα φοιτήτρια της Πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ) ασχολείται με την ρομποτική από τα 13 της και έχει στο «παλμαρέ» της, σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες και στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Αλλά δεν υπήρξε ποτέ nerd.

«Πάντα μου άρεσε η τεχνολογία, όπως αρέσει σε όλα τα νέα παιδιά - ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Δεν τρελαινόμουν για τους υπολογιστές, ούτε καθόμουν με τις ώρες, να γράφω προγράμματα. Για την ακρίβεια, πριν ξεκινήσω την Ρομποτική δεν είχα ιδέα για προγραμματισμό. Πήγα στην ομάδα, διδάχτηκα 2-3 βασικές αρχές, και στην πορεία - με την διαρκή ενασχόληση και την εμπειρία – εξελίχθηκα. Τόσο, που τελικά αποφάσισα να στραφώ στην Πληροφορική ως επιλογή σπουδών», αναφέρει η Ελένη Κουγιουμ.

Tα κορίτσια δεν είναι ηρωίδες σε ιστορίες από σελιλόιντ – ζουν στον αληθινό κόσμο, στην Αθήνα, στο Γαλάτσι, στον Πειραιά. Σε αυτό τον κόσμο η ρομποτική - δηλαδή ο κλάδος της τεχνολογίας που αφορά τη σχεδίαση και την ανάπτυξη ρομποτικών αφορά χιλιάδες παιδιά. Αγόρια και κορίτσια. Τα περισσότερα, μετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διοργανώνει ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote. 

Πρόσφατα μάλιστα επισκέφτηκαν το εργαστήριο καινοτομίας της COSMOTE, που ειδικεύεται στο πώς εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά μας. Εκεί, «συνάντησαν» τον DINNO, το ρομπότ που αποτελεί το νέο μέλος της ομάδας IT Digitalization & Innovation, και εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής να μιλάει ελληνικά και να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους.

«Οι δοκιμασίες για τον διαγωνισμό, που διεξάγεται κάθε Ιούνιο, ανακοινώνονται λίγο μετά τα Χριστούγεννα, οπότε έχουμε μπροστά μας σχεδόν έξι μήνες προετοιμασίας», εξηγεί η Ελένη. «Προπονούμαστε διαρκώς, γιατί ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος. Λίγο πριν τον διαγωνισμό, δε, οι προπονήσεις γίνονται πιο εντατικές.

Τις τελευταίες εβδομάδες ή μέρες, μπορεί να είμαστε και κάθε μέρα, όλη μέρα, στην Ρομποτική. Οι δικοί μου γονείς, επειδή, ακριβώς, ήξεραν και ξέρουν πως παθιάζομαι με την ρομποτική και περνάω καλά, δεν μου έφεραν ποτέ κανένα εμπόδιο. Και με τα μαθήματα μπορείς να τα βολέψεις – χρειάζεται, απλώς, μια καλή διαχείριση χρόνου. Εγώ και βόλεϊ πήγαινα και Ρομποτική και προλάβαινα να βγαίνω με τις φίλες μου».

«Όταν προπονούμασταν για την Ολυμπιάδα, βρισκόμασταν σχεδόν κάθε μέρα, επί 3-4 ώρες, κάθε μέρα», θυμάται η Κυριακή. «Ήταν πολλές ώρες, οπότε έπρεπε να «κλέψω» λίγο χρόνο από τις άλλες δραστηριότητές μου, τα αγγλικά, το ταε κβον ντο. Έβγαινα κιόλας, αλλά τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μου, τον αφιέρωνα στην κατασκευή ρομπότ. Ούτε εγώ είχα κανένα πρόβλημα με τους γονείς μου. Από την αρχή, στήριξαν την επιλογή μου και με ενθάρρυναν».