ΣΥΡΙΖΑ: Υψηλοί τόνοι για πυρκαγιές και απόδημους

24.07.2023 / 8:08
5925581

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής επιστρέφει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ , καθώς ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων που περνά σε τελική πλέον φάση, επιστρέφοντας στους συνήθεις αντιπολιτευτικούς ρυθμούς.

Ήδη, από χθες η Κουμουνδούρου εξακόντισε τα βέλη της κατά της κυβέρνησης με φόντο την μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, επισημαίνοντας πως «οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει». Παράλληλα, «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει εκφράσει την στήριξη του σε όσους δοκιμάζονται και δίνουν τη μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς και την ανησυχία του για την εξέλιξή τους» ανέφερε σχετικά η Κουμουνδούρου, ζητώντας να στηθεί «ένας μηχανισμός αλληλεγγύης με κεντρικό συντονισμό, καταγραφή και δικτύωση για τους άστεγους και τους εκτοπισμένους κατοίκους και τουρίστες». Ταυτόχρονα, τόσο το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και η ηγεσία του παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη των μετώπων, με τον κ. Φάμελλο να ζητά προχθές αναλυτική ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, Βασίλη Κικίλια.

Την ίδια ώρα, καθώς η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου δεν εξελίσσεται σε νεκρό πολιτικά χρόνο, θέση μπροστά στο ζήτημα των πυρκαγιών έλαβαν χθες οι περισσότεροι από τους διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ψέγοντας το Μέγαρο Μαξίμου για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

Αχτσιόγλου: Σχέδιο και βαθιές τομές

«Η ενημέρωση και οι εικόνες από τη Ρόδο παραπέμπουν σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Είναι μια καταστροφή εν εξελίξει που απαιτεί τον μέγιστο συντονισμό και επιχειρησιακή επάρκεια. Η διάρκεια και η έκταση της καταστροφής φανερώνουν ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει κατάλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη, τον κρατικό μηχανισμό για τις πυρκαγιές. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης, ούτε σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού, ούτε σε επίπεδο μέσων και προσωπικού» τόνισε σε δήλωσή της η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

«Κάθε στιγμή που περνάει οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε το προφανές: η πολιτική αντιμετώπισης των κρίσεων δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακών τεχνασμάτων» επισήμανε η κυρία Αχτσιόγλου, καταλήγοντας πως «απαιτεί σχέδιο και βαθιές τομές. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για την πρόληψη, για την αλλαγή ενός παραγωγικού μοντέλου που υποτιμά την αξία της φύσης στο όνομα του εύκολου κέρδους».

Τσακαλώτος: Αντιπυρικός σχεδιασμός την Άνοιξη

«Οι εικόνες που έρχονται από τη Ρόδο δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Ακόμα μια φορά, είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή και τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που καταστράφηκαν ή κινδυνεύουν να καταστραφούν οι περιουσίες τους και τα χωριά τους. Το να πούμε ότι η σκέψη μας είναι μαζί τους είναι λίγο. Το να πούμε ότι είμαστε διαθέσιμοι για κάθε βοήθεια είναι αυτονόητο» τόνισε, από πλευράς του ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όμως, οι πολιτικοί δεν είμαστε απλά για να διαπιστώνουμε. Είμαστε πρωτίστως για να δίνουμε λύσεις. Για να εκφέρουμε και να υλοποιούμε πολιτικές», όπως είπε ο πρώην Υπουργός και πρόσθεσε: «πολιτικές που πρέπει να σχεδιάζονται σωστά και έγκαιρα. Πολιτικές που δεν περιορίζονται στην “καθιερωμένη” πια δήλωση κάθε Ιουνίου ότι “είμαστε πανέτοιμοι”».

Καταθέτοντας και σχετική πρόταση, «και επειδή η πρόληψη πρέπει να είναι βασικός στόχος κάθε στρατηγικης, θεωρώ ότι η πρόταση – μεταξύ άλλων – για κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή κάθε ανοιξη του αντιπυρικου σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι αναγκαία. Για να ξέρουμε όλοι και όλες, έγκαιρα και έγκυρα, τι σχεδιασμός υπάρχει και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ την κάθε λογής υποστήριξη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Παππάς: Απουσιάζει το επιτελικό κράτος

Εν τω μεταξύ, δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για τα μέτωπα των πυρκαγιών εξαπέλυσε και ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς το βράδυ του Σαββάτου κι ενώ προηγουμένως είχε περιοδεύσει στην Μάνδρα και το Λουτράκι, που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τις φλόγες.

«Εδώ και πέντε μέρες η Ρόδος καίγεται. Το νησί ζει μια κόλαση. Χιλιάδες πολίτες (ντόπιοι και επισκέπτες), ζώα, περιβάλλον, μοναστήρια, σπίτια, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, περιουσίες βρίσκονται στο έλεος. Όσες συγγνώμες και αν προβάρει ο κ. Μητσοτάκης, όσο ταλαιπωρημένος -αν και δήθεν μάχιμος- και αν θέλει να δείχνει, οι ευθύνες του δεν κρύβονται» ανέφερε ο κ.Παππάς.

Ο ίδιος παρατήρησε πως «το (δήθεν) επιτελικό του κράτος είναι ένα κράτος που απουσιάζει. Το βλέπουμε, το ζούμε. Είτε το δείχνει η τηλεόραση είτε όχι». «Τι τον εμποδίζει, τελικά, να ενισχύσει

την «άμυνα» της χώρας και την προστασία της κοινωνίας απέναντι στις φωτιές; Πόσες απευθείας αναθέσεις πρέπει να κάνει και πόσα δις πρέπει να αυξήσει το δημόσιο χρέος για να ρίξει, επιτέλους, μια ματιά και στην ενίσχυση των δυνάμεων και των μέσων πυρόσβεσης;» διερωτήθηκε ακόμη ο κ. Παππάς.

«Ποσό ακόμα θα αφήνει τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο; Πόσο θα αφήνει να ζημιώνεται ο ήδη πληττόμενος ελληνικός τουρισμός;» σχολίασε και κατέληξε με την ευχή «ειλικρινά, να σταματήσει αυτό το δράμα στη Ρόδο το συντομότερο δυνατό. Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους πολίτες που αγωνιούν και στους άνδρες και στις γυναίκες της Πυροσβεστικής, στις δυνάμεις τους στρατού, στους εθελοντές που επιχειρούν για μια ακόμα βραδιά».

Περιοδείες με φειδώ

Με τις θερμοκρασίες να έχουν «σπάσει» κάθε ρεκόρ, οι κλιματολογικές συνθήκες δείχνουν προς την κατεύθυνση των συνεντεύξεων για την πλειοψηφία των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των πρωτοφανών για την εποχή θερμοκρασιών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν σήμερα αρκετοί εξ’ αυτών, με δεδομένο ότι οι πολλαπλές πυρκαγιές έχουν μεταβάλλει άρδην το πρόγραμμα των περιοδειών των επιτελείων τους, ακυρώνοντας εμφανίσεις και κατά τόπους επισκέψεις.

Από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, ξεκινά την περιοδεία της στη Βόρεια Ελλάδα την Τετάρτη η Έφη Αχτσιογλου, η οποία θα πραγματοποιήσει ομιλία στην συμπρωτεύουσα και ακολούθως θα επισκεφθεί τη γενέτειρα της, τα Γιαννιτσά, για να συνεχίσει την περιοδεία της προς βορρά. Στην Πελοπόννησο βρέθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Νίκος Παππάς, ενώ η περιφέρεια της Ηπείρου αναμένεται να αποτελέσει από τους πρώτους σταθμούς της περιοδείας του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αφενός για να επικυρώσει τις αποφάσεις της συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων με την Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, όπου ορίστηκαν τεχνικά ζητήματα επί της διαδοχής, αλλά και για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες για τους κεντρικούς δήμους και τις 13 Περιφέρειες, λόγω και της εκπνοής της προθεσμίας υποβολής συνδυασμών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα