ΣΥΡΙΖΑ: Σε… κρίση ταυτότητας και συμμετοχής

27.08.2023 / 12:00
AXTSIOGLOY

Σε δύσκολη συνθήκη συνεχίζει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που τα χωρισμένα σε… στρατόπεδα υποψήφιων αρχηγών στελέχη του, προσπαθούν να πείσουν μέλη και φίλους του κόμματος για συμμετοχή στις εσωτερικές διαδικασίες της 10ης Σεπτεμβρίου.

Όπως φαίνεται, από τις περιοδείες των υποψήφιων για την ηγεσία σε όλη τη χώρα, η συμμετοχή δεν είναι υψηλή, «γεγονός που αποθαρρύνει όχι μόνο τους επίδοξους αρχηγούς, αλλά και τη βάση», σύμφωνα με στελέχη του χώρου. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οι μικρού βεληνεκούς συγκεντρώσεις και στην Πάτρα, τόσο του κ. Τσακαλώτου, όσο και της κ. Αχτσιόγλου (του κ. Παππά δεν είχε πραγματοποιηθεί όταν γράφονταν το ρεπορτάζ, το μεσημέρι της Πέμπτης), σε σύγκριση πάντοτε με παρόμοιες διαδικασίες άλλων κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα αίτια

Οι λόγοι; Πιο απλοί από όσα θα μπορούσαν να πραγματεύονται πολιτικά σενάρια και αναλύσεις. Πρώτα από όλα, εκτός του ότι είναι καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέρχεται από μία συντριπτική και στρατηγική ήττα στις πρόσφατες εκλογές. Δεν έχασε παραμένοντας εν δυνάμει κόμμα εξουσίας. Καταποντίστηκε, στην ουσία, χάνοντας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, στα επαγγέλματα και στις ηλικίες που παλιότερα τον στήριζαν.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αύξησε δυνάμεις και θα επιχειρήσει να είναι -στο γενικό σύνολο- δεύτερο κόμμα στις αυτοδιοικητικές κάλπες, με φόντο τις ευρωεκλογές, χρονικό σημείο που αισιοδοξεί ότι θα προσπεράσει το κόμμα της Κουμουνδούρου και θα θέσει τις βάσεις για ολική επιστροφή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να απολέσει και την ηγεμονία στην κεντροαριστερά.

Επιπροσθέτως, της ήττας των εθνικών εκλογών ακολούθησε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, του πολιτικού άνδρα που «γιγάντωσε» των ΣΥΡΙΖΑ και που αρκετοί πιστεύουν ότι «χωρίς εκείνον το κόμμα δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά σε υψηλά ποσοστά».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αναλυτές και έμπειρα πολιτικά στελέχη, είναι το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να ζωντανέψει από τη βάση. Να κινητοποιήσει οργανωτικά τα μέλη του και να προσελκύσει νέα ή και φίλους, όχι μόνο για να ψηφίσουν και στις εσωκομματικές εκλογές αλλά και για να συμμετέχουν καθημερινά στα δρώμενα. Πέραν, δηλαδή, του ότι δεν ενδυναμώθηκε τα προηγούμενα χρόνια ο κομματικός οργανισμός, δεν υπήρξε παραγωγή νέων στελεχών στη βάση και στην ιεραρχία και δεν στήθηκαν οι οργανώσεις σε όλη τη χώρα με τρόπο και συμμετοχή τέτοια που να μπορούν να επανέλθουν μετά από μία ήττα, να ‘’σηκώσουν στις πλάτες’’ τους το κόμμα και να το ‘’αναγεννήσουν από τις στάχτες’’ του».

«Χωρίς απόθεμα σε βάση και κοινωνία»

Προφανώς, δεν μπορούν να συμβούν τα παραπάνω καθώς δεν υπάρχει πλέον δυναμική σε πρόσωπα, στην κοινωνία. Κατά τα ίδια πρόσωπα, που προέρχονται και από τον ίδιο πολιτικό χώρο, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να θετικοποιήσει τις ψήφους που αρνούνταν το συστημικό κατεστημένο και ήθελαν αλλαγή κατεύθυνσης στη χώρα. Δεν κατάφερε να ομογενοποιήσει τη βάση των ψηφοφόρων του, η οποία περιείχε αντίρροπες πολιτικές δυνάμεις διαμαρτυρίας διάφορων πολιτικών χώρων και να την πείσει –με διάρκεια- με συγκεκριμένο διακύβευμα για τη χώρα».

Παράλληλα, όπως προστίθεται, «η συνεχής, στείρα άρνηση σε όλα τα επίπεδα και οι επιθέσεις κατά πάντων, χωρίς ταυτόχρονα να δίδονται πειστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας.»

Τα ερωτηματικά και τα δεδομένα

Ως εκ τούτων, «χωρίς απόθεμα στην κοινωνία, ενεργοποιημένη βάση και με δεδομένο το ότι θα χρειαστεί χρόνος για να βρει το κόμμα την πολιτική του ταυτότητα, το μέλλον δεν προμηνύεται ευοίωνο». Σε αυτά προστίθενται, αφενός, τα ερωτηματικά για τις συμμαχίες και τις συγκλίσεις της επομένης των εσωκομματικών, το αν το κόμμα θα βγει αλώβητο και αν θα έχει συντεταγμένη πορεία το επόμενο διάστημα και αφετέρου η δεδομένη εικόνα της δυναμικής ΝΔ και του ανερχόμενου ΠΑΣΟΚ, που ίσως δεν αφήνει ρεαλιστικά περιθώρια κέρδους στον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο κοινωνίας.

Πάντως και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, προσπαθούν να δίνουν το 100% των δυνάμεών τους στη συζήτηση με τη βάση, μιλώντας για το πώς φαντάζονται το νέο κόμμα, για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει και την ομάδα που θα αποτελεί την ηγεσία του. Στελέχη που βρίσκονται πέριξ αυτών αισιοδοξούν για αύξηση της συμμετοχής, με την επιστροφή όλων από τη θερινή ραστώνη.

Αποτύπωμα στις Περιφέρειες

Εν κατακλείδι, μόνο με… πολιτικό θαύμα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακάμψει κι αν αυτό γίνει ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα είναι ευρύς και δύσκολος. Οι συνέπειες όλων αυτών αναμένεται να αποτυπωθούν και στην αυτοδιοίκηση. Ειδικά στον δεύτερο βαθμό που είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την κεντρική πολιτική σκηνή και πολύ λιγότερο στους Δήμους που υπερισχύουν τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε, ακόμη κι όταν το κόμμα είχε υψηλότερα ποσοστά η διεισδυτικότητά του στις Περιφέρειες ήταν πολύ μικρή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα