ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρες «υπογείου» στην Αχαΐα

24.09.2023 / 9:00
syriza-2

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Τον Στέφανο Κασσελάκη θεωρεί φαβορί για νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία και των τοπικών στελεχών του κόμματος, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης την πρώτη Κυριακή, αλλά και των εξελίξεων που ακολούθησαν αυτής. Αν και οι κάλπες έως το πρωί της Κυριακής θα είναι άδειες, η στήριξη του κ. Παππά στον 36χρονο πολιτικό, μαζί με τη διαφορά του πρώτου γύρου έναντι της κ. Αχτσιόγλου, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως είναι ασφαλές πρόκριμα για την προσεχή αναμέτρηση. Θυμίζουμε ότι στην Αχαϊα ο κ. Κασσελάκης πρώτευσε πριν λίγες ημέρες, κάτι που αναμένεται να γίνει εκ νέου, σύμφωνα με εκτιμήσεις

«Αναντίστοιχος ο Κασσελάκης»

Πάρα ταύτα, η πρώην Υπουργός δεν «παραδίδει τα όπλα» και με την επιπλέον στήριξη της ομάδας Τσακαλώτου, νέων και εμπειρότερων στελεχών που ενεργοποιούνται και άλλων μελών του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η δική της πρόταση για την επόμενη μέρα στο κόμμα είναι εκτός από ρεαλιστική και η καλύτερη δυνατή, για την ενδυνάμωσή του και την μετεξέλιξή του εκ νέου σε κυβερνώσα παράταξη. Δεν είναι λίγα, δε, τα στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου τα οποία μιλούν για «αναντιστοιχία των λόγων του κ. Κασσελάκη με την πραγματικότητα, έλλειψη θέσεων σε πολλούς τομείς και αδυναμία του να δημιουργήσει έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, με στέρεες πολιτικές βάσεις πάνω στις αρχές της Αριστεράς, του προοδευτικού τόξου της πολιτικής και των κοινωνικών αγώνων του χώρου». Επίσης, η πρώην Υπουργός «αποτινάσει» από πάνω της τα περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία κύκλοι της έδειξαν πως εκπορεύονται από τον συνυποψήφιό της.

Δεν είναι δεδομένη η ενότητα

Από εκεί και πέρα, η ενότητα στο κόμμα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη την επόμενη ημέρα, μιας και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά της νέας ηγεσίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τις διαθέσεις που θα υπάρξουν και τη νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα που θα υπερισχύσει. Δεν περνά απαρατήρητη, στο πλαίσιο αυτό, η απάντηση της Αχαιής βουλευτού και πρώην Υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου, στον Max Fm, όπου είπε πως «όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση και τις διαθέσεις στελεχών και το αν υπάρχει τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους». Όπως και να έχει, στην περίπτωση που ηττηθεί η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σημειωτέον καλεί τον κ. Κασσελάκη να αποσαφηνίσει τις θέσεις του σε μία σειρά τομέων, με τον δεύτερο να αποφεύγει και το Debate, δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητη η εσωπαραταξιακή δυναμική της, με το ποσοστό που θα λάβει στον δεύτερο γύρο να εκτιμάται πάνω από το 40%.

Επιπροσθέτως, αναφορικά με την διάσπαση, ορισμένοι σημειώνουν ότι το υπάρχων κόμμα θα «σπάσει» στα δύο. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ο νέος ΣΥΡΙΖΑ με μετατόπιση προς το κέντρο, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και ο παλιός ριζοσπαστικός θα εκφράζει –με συγκλίσεις στην κεντροαριστερά- τον σημερινό, αλλά με αλλαγές σε πολλά επίπεδα και επικαιροποιημένο μανιφέστο.

Σκληρές αντιπαραθέσεις

Την ίδια ώρα οι αντιπαραθέσεις… υπογείου, μεταξύ στελεχών, από τη βάση έως τα ανώτερα κλιμάκια, σε προσκήνιο και παρασκήνιο, συνεχίζονται πυρετωδώς και μία ακόμη αφορμή ήταν η ψηφοφορία των παλαιών μελών που δεν ψήφισαν στην πρώτη διαδικασία. Ο αντιμαχίες, ιδιαιτέρως στα social media, αλλά και στα όργανα, είναι… ομηρικές, ενώ υπάρχουν και «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη. Άξιες αναφοράς είναι οι αναρτήσεις τοπικών στελεχών (μεταξύ χιλιάδων άλλων):

ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟΥ FB

 «Θέλετε να ψηφίσετε Κασσελακη; Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μία χαρά είναι. ΑΛΛΑ….

Σταματήστε αυτό το ηλίθιο αφήγημα ότι όλοι μέσα στο κόμμα ήταν υπονομευτες του Τσίπρα, ότι του έβαζαν τρικλοποδιές, ότι είναι βαρίδια, ότι ότι ότι. κτλ κτλ. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο γελοιότητας. Δεν είμαστε χθεσινοί, καταλαβαίνουμε την προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης και την κατασκευή ενός αφηγήματος πέρα από κάθε φαντασία… Αλλα κάποια πράγματα ξεπερνάνε τα όρια της αντιπαράθεσης και της στρατηγικής και θα τα βρούμε όλοι μαζί μπροστά μας στο τέλος. Γιατί στην τελική αν πραγματικά πιστεύετε ότι όλοι σε αυτό κόμμα είναι υπονομευτές και υποκριτές, θα είχατε φύγει.

Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis μάζεψε τους, η κατάσταση ξέφυγε….»

«Την Αχτσιόγλου, τον Σκουρλέτη, τον Φίλη, και τον Μπαλαούρα ποιος θα τους μαζέψει ρε;»

«Που και πότε βρήκε ο Κασσελάκης «τον κόσμο, το ρεύμα» που θα δημιουργήσει «τεχνητή πόλωση»; Δεν ξέρει και δεν τον ξέρει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, το ξεχάσαμε?

Μήπως υπονοείς πως ο Πολάκης ή ο Τσίπρας σιγοντάρουν υπόγεια σε τεχνητή πόλωση; Γιατί αυτό θα είχε κάποια βάση λογικής αν μιλούσαμε για άλλους, όμως μιλάμε για ακέραιους ανθρώπους απ όσο γνωρίζω».

«Τα fake, τα ψέματα και η λάσπη στη θέση της πολιτικής»

«Το τσόκαρο (συντρόφισσα) νομίζει πως έγινε γόβα»

Δυνατότητες ανάκαμψης, αλλά…

Από την άλλη, εάν αλλάξει το σκηνικό και υπάρξει ενότητα μεταξύ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, από την 25η Σεπτεμβρίου, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στη βάση, μετά τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, «ανοίγεται ο δρόμος για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ σε κομματικό επίπεδο και τη μετέπειτα προσπάθεια επιστροφής του σε υψηλότερα ποσοστά». Εξάλλου, δεν λείπουν οι… πασοκογενείς «φωνές», μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, που είναι υπέρμαχες ενιαίου κόμματος στην κεντροαριστερά, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην αντίπερα όμως όχθη, αρκετοί φοβούνται ότι ο κ. Κασσελάκης θα «ξεφουσκώσει» στην κοινωνία, εκτός από τη βάση του κόμματος, όταν δηλαδή αναγκαστεί να εξειδικεύσει τις θέσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή, αν και οι γνώστες των εκλογικών «μαχών» γνωρίζουν καλά ότι συχνά στη δεύτερη εκλογή καταγράφονται απώλειες σε σχέση με την πρώτη, αρκετοί θεωρούν ότι εάν ενεργοποιηθούν και κατέλθουν στην κάλπη παλιότερα στελέχη που απείχαν από την πρώτη διαδικασία, ίσως ξεπεραστεί ο αριθμός της 17ης Σεπτεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτή μπορεί να ενισχυθεί και από την κόντρα μεταξύ των δύο υποψήφιων, που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα