Παρασκευή, 12.08.2022, 10:09 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτυχία στην Σύνοδο Κορυφής έχει υπογραφή «Κυριάκος Μητσοτάκης»

14.12.2020 / 19:11
γκο 1

Σκληρή κριτική στα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ασκεί, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποστηρίζει ότι “με τόσες αντιφάσεις και παλινωδίες, είναι πια ολοφάνερο γιατί η αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής έχει υπογραφή «Κυριάκος Μητσοτάκης».

Κατ΄ αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «με περισσό θράσος όχι μόνο δεν προβαίνει σε καμία αυτοκριτική για τα τραγικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν αναζητά νέα εθνική στρατηγική για προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επανεκκίνηση των διερευνητικών, αλλά πραγματοποιεί επικίνδυνες για τη χώρα, λεκτικές ακροβασίες για να δικαιολογήσει τις αντιφάσεις της». Στην ανάλυσή του επισημαίνει:

Στα ευρωτουρκικά: Το δόγμα της «απομονωμένης Τουρκίας» έγινε το αφήγημα της «μικρομεσαίας Ελλάδας» που δεν μπορεί παρά να κάνει υπομονή, περιμένοντας την «αργή ΕΕ». Ούτε λόγος για την παντελή απουσία της Ελλάδας από τον ευρωτουρκικό διάλογο την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου ή για τους 8 μήνες που άργησε να θέσει θέμα κυρώσεων.

Στο Αιγαίο: Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκινούσε τον διάλογο για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η ΝΔ διύλιζε τον κώνωπα, διαμαρτυρόταν και μετά τις εκλογές δεν έκανε για μήνες τίποτα για να τον συνεχίσει. Σήμερα βγαίνει (ως λαγός;) ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και λίγα 24ωρα μετά από νέες navtex που απαιτούν αποστρατιωτικοποίηση νήσων του Αιγαίου καταπίνει την κάμηλο και μας λέει ότι «πράγματι» οι τουρκικές θέσεις έχουν νομική βάση σε αυτό το ζήτημα.

Προσθέτει, δε, ότι δεν υπήρξε αναφορά στο Αιγαίο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (όπως το 2018-2019), διότι οι τουρκικές παραβιάσεις εστιάζουν, τελευταία, στην Ανατολική Μεσόγειο!

Στην Ανατολική Μεσόγειο: Η κυβέρνηση επιχαίρει διότι δήθεν η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χώρος για επιβολή κυρώσεων. Παραλείπει να πει ότι οι κυρώσεις θα αφορούν αποκλειστικά «γεωτρήσεις» και αν…, δίνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να προβαίνει σε “έρευνες”.

Παραλείπει ότι ακόμα και οι γεωτρήσεις θεωρούνται με υπογραφή Μητσοτάκη «μη εξουσιοδοτημένες» αντί για «παράνομες”.

Σε σχέση με την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο: Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ που δεν έχουν διαψευστεί, η Ελλάδα προέβη σε διαβήματα στα κράτη-μέλη ΕΕ τονίζοντας ότι θα συναινέσει στην πραγματοποίηση της Διάσκεψης μόνο αν τερματιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Εν τέλει ρωτά: «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προχωρήσει η Διάσκεψη χωρίς όρους και εγγυήσεις;».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα