ΣΥΡΙΖΑ -Έξαλλοι οι νεοπροεδρικοί με Κασσελάκη: «Παρέδωσε το κόμμα στον Παππά» -«Ριγμένος» και ο Πολάκης

11.12.2023 / 18:17
kasselakis-pappas

Έντονη δυσφορία και αναταράξεις στο εσωτερικό των «νεοπροεδρικών» έχει προκαλέσει η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για τη σύνθεση της ΚΟΕΣ, όπου ο Νίκος Παππάς απέκτησε την ευρύτατη πλειοψηφία.

«Δίνει τα κλειδιά στο κόμμα στον Νίκο Παππά» λένε χαρακτηριστικά πολλοί εκ των 30 που στήριξαν εξαρχής τον Στ. Κασσελάκη και βλέπουν να μην έχουν θέση στο κορυφαίο όργανο ενόψει συνεδρίου.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 30 που στήριξαν τον Σεπτέμβριο την υποψηφιότητα Κασσελάκη (κάποιοι μάλιστα κάτω από αφόρητες πιέσεις) αποτελούσαν (μετά τις αποχωρήσεις «Ομπρέλας» και «6+6») σχεδόν το 20% της ΚΕ που απέμεινε. Κι όμως, στις νέες θέσεις πήραν μόλις 5, έναντι 23 που κατέλαβαν ο τρίτος στις εσωκομματικές εκλογές Ν. Παππάς και οι συν αυτώ. Ριγμένος θεωρείται και ο εξ απορρήτων Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης.

Νεοπροεδρικοί κάνουν λόγο για «επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής της ωραίας Κουμουνδούρου στον Ν. Παππά», και εκφράζουν «πολλές απορίες για την ”αμερικανική” αριστερά και τον τρόπο λειτουργίας της…».

Κομματικοί (Παππάς) 23 – «Βοσκοί» (Πολάκης) 5
Στα δύο όργανα (ΚΟΕΣ και Επιτροπή Θέσεων), τα οποία απαρτίζουν σχεδόν 60 άτομα που αποφασίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή, οι πιο αιθεροβάμονες από τους νεοπροεδρικούς πίστευαν ότι δικαιούνταν τους 30, ως πλειοψηφήσαντες προσφάτως (56%). Όμως οι πιο έμπειροι ξεχνούσαν τους θριάμβους της διπλής κάλπης και εστίαζαν στους υφιστάμενους συσχετισμούς στα υπαρκτά «κολοβά» όργανα, οπότε περίμεναν ότι θα εκπροσωπούνται σίγουρα με μικρότερο, αλλά διψήφιο αριθμό.

«Ακόμη κι αν ξεχνιόταν η βούληση των 150.000 μελών, ακόμη κι αν δεν μας ευνοούσε το… Αμερικανάκι μας, τουλάχιστον δεν θα επέτρεπε να μας ”ρίξουν” λόγω αυτής της λάθος προτίμησής μας προς τον νικητή», λένε με πίκρα.

Και αυτό γιατί στην ΚΟΕΣ το σκορ είναι… 23-5 υπέρ των κομματικών και εις βάρος των νεοπροεδρικών.

Η πλήρης επικράτηση των «κομματικών» του Ν. Παππά επί των «βοσκών» (όπως αποκαλούνται στην εσωκομματική αργκό οι υποστηρικτές Πολάκη) με 23-5 φαίνεται να συνδέεται με την εντεινόμενη ψυχρότητα στις σχέσεις της Νέας Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα, όπως υπογράμμισε και η βεβιασμένη δήλωση του Αλέξη Χαρίτση περί «αναπαλαίωσης».

«Θα ήταν αχαρακτήριστο μετά την ολόψυχη παράδοση του Κασσελάκη στους ”κομματικούς”, ο τέως πρόεδρος να δείξει ότι ξενοκοιτάει» λένε με νόημα πολλοί από τους νεοπροεδρικούς.

Αναλυτικά, στην ΚΟΕΣ θα συμμετέχουν, εκ των 30 μελών της ΚΕ που συνυπέγραψαν την αρχική αίτηση Κασσελάκη, μόνο τρεις κυρίες. Πρόκειται για τις Ελένη Γιακουμάκη, Χρύσα Καραγιάννη και Θεοδώρα Τζάκρη.

Στην Επιτροπή Απόφασης και Θέσεων, εκ των 30 που υπέγραψαν την αρχική αίτηση Κασσελάκη, θα συμμετέχουν μόλις δύο, ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας.

Οι υπόλοιποι 25 που δεν θεωρήθηκαν ικανοί για κάποια θέση, και δεν αισθάνονται βεβαίως ευτυχείς από όλα αυτά, είναι οι εξής:

Χαρίτου Δημήτρης
Μπέτυ Σκούφα
Αυλωνίτου Ελένη
Ντζιμάνης Γιώργος
Θανάσης Οικονόμου
Κλειώ Αγγουράκη
Γιώργος Αδαμίδης
Ιωάννης Βάθης
Αναστασία Δαούση
Μαρία Καλουδιώτη
Χρυσάνθη Κισκίρα
Σοφία Λάγιου
Αγγελική Λεβέντη
Κατερίνα Λουκάκη
Κορνηλία Μακρή
Κατερίνα Μαλακού
Ρίτσα Μέμτσα
Λάμπρος Μοσκαχλαϊδής-Λαμπρόπουλος
Λεωνίδας Μπεχράκης
Γεωργία Ρανέλα
Αγγελική Σμυρνάκη
Μαύρα Σαραντοπούλου
Αγγελική Ταυλαρίου
Ψιμόπουλος Δημήτρης
Κώστας Ταφλανίδης
Αντιθέτως, τουλάχιστον 23 από όσους ανταμείφθηκαν θεωρούνται έμπιστοι άνθρωποι του πρώην υπουργού Νίκου Παππά -αλλά και του Χρήστου Σπίρτζη, που επανέκαμψε- και οι οποίοι παρέμειναν πιστοί ακόμη και στο ισχνό 8%:

Πρόκειται για τους εξής:

Νίκος Παππάς
Λευτέρης Κρέτσος
Γιάννης Μπαλάφας
Γιάννης Μπουρνούς
Γιώργος Βασιλειάδης
Κατερίνα Νοτοπούλου
Χρήστος Σπίρτζης
Μενέλαος Γκίβαλος
Τάκης Κορμάς
Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Ζωή Καρκούλια
Νίκος Μαδεμλής
Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος
Αναστασία Σαπουνά
Γιάννης Σαρακιώτης
Χρήστος Δουίτσης
Νίκος Καραντιλιόν
Δημήτρης Καρβούνης
Μάριος Κάτσης
Γιώτα Μπελώνη
Ελένη Συμεωνίδου
Ολυμπία Τελιγιορίδου
Αλέξης Χριστόπουλος
«Παπάδες, δάσκαλοι, χωροφυλάκοι και όλοι όσοι θέλουμε νόμο και τάξη»
Έτσι, στις τάξεις των νεοπροεδρικών επικρατεί αναβρασμός, καθώς κάνουν λόγο για πλήρη παράδοση του κόμματος στον Νίκο Παππά.

«Τελικά, ποιος είχε πάρει στις εκλογές το 45% και ποιος το 8%;» διερωτώνται, και υποστηρίζουν ότι οι «”παππάδες” αποδείχθηκαν και ”δάσκαλοι” στην ίντριγκα». Άλλοι πάλι ενοχοποιούν το γραμματειακό δίδυμο ότι διέπρεψε σε καθήκοντα… «χωροφυλάκων».

«Σε κάθε περίπτωση, ”παππάδες”, δάσκαλοι και χωροφυλάκοι βρίσκουν και τα κάνουν. Κι αυτό που βρίσκουν είναι μια ηγεσία εμφανώς άσχετη, αμήχανη και ολίγη. Αυτή είναι η είδηση κι όχι παραδοσιακή λειτουργία των παραγονταραίων της Κουμουνδούρου. Αυτοί παραμένουν αιώνιοι συριζαίοι! Συμπεριφέρονται σαν να μην πέρασε μια μέρα από το τελευταίο συνέδριό τους, αυτό που οδήγησε σε τόσες αλησμόνητες… επιτυχίες», σχολιάζουν αιχμηρά νεοπροεδρικοί.

Κι έτσι, όπως λέει και ένα σημαδιακό κείμενο της Αριστεράς της Ρόζας Λούξεμπουργκ: «Η τάξη βασιλεύει πλέον πάνω από το Βερολίνο»!

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι γνωρίζουν ήδη και τον επόμενο αρχηγό. Σαν πολλοί αρχηγοί όμως δεν μαζεύτηκαν;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα