ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή νέου προέδρου 10 και 16 Σεπτεμβρίου -Ένταση στην ΚΕ

17.07.2023 / 7:48
syriza-ke

Ένταση υπήρξε κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή (16/7).

Μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασε έντονα, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι στην αίθουσα υπήρχαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν όμως μέλη της ΚΕ.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, το προεδρείο αποφάσισε να βγουν τα μη μέλη του οργάνου και η ψηφοφορία διεξήχθη ονομαστικά από τον κατάλογο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου, τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία δύο προτάσεις. Η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου, εισηγήθηκε την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τροποποιημένη (πρόκειται για μικρή χρονική μετάθεση του χρονοδιαγράμματος κατά μια εβδομάδα) και προβλέπει: Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.

Η δεύτερη πρόταση που κατατέθηκε (από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, συντονιστή του τμήματος ΜμΕ του κόμματος), προέβλεπε έως τις 31 Αυγούστου να έχει ληφθεί απόφαση από την ΚΕ για το είδος του συνεδρίου που πρέπει να διεξαχθεί (διαρκές ή έκτακτο), διεξαγωγή του συνεδρίου στις 27-29 Οκτωβρίου και στις 26 Νοεμβρίου εκλογή προέδρου.

Σε σύνολο 252 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης της κυρίας Σβίγκου ψήφισαν 160 (63,5% επί των ψηφισάντων) και υπέρ της δεύτερης πρότασης 88, ενώ καταγράφηκαν 2 παρών και 2 λευκά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι ψήφισαν για εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο
Ρένα Δούρου, Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέας, Θάνος Μωραΐτης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Νίκος Παππάς ψήφισαν υπέρ της πρότασης για εκλογή προέδρου τον Νοέμβριο.

Ο Νίκος Παππάς, παρά το γεγονός ότι η η Κεντρική Επιτροπή στην εισήγησή της υιοθέτησε τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει, δικαιολόγησε τη στάση του, λέγοντας ότι δεν ήθελε να αποκλείσει κανέναν υποψήφιο από τη διαδικασία.

Από την πλευρά τους, οι Διονύσης Τεμπονέρας και Παύλος Πολάκης είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέβουν εάν άλλαζε ο οδικός χάρτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση
Υπενθυμίζεται ότι η συμβιβαστική πρόταση προέβλεπε πως οι δύο γύροι των εκλογών να διενεργηθούν στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας στο να έχουν τελειώσει οι σχετικές διαδικασίες και το κόμμα να «προλάβει» τη ΔΕΘ, έχοντας ήδη νέο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα συμβιβαστική πρόταση προβλέπει:

3 Σεπτεμβρίου: διαρκές συνέδριο
10 Σεπτεμβρίου: Α’ γύρος εκλογών
16 Σεπτεμβρίου: Β’ γύρος εκλογών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα