ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Βήμα… γοργό προς τη διάσπαση

01.10.2023 / 9:00
3344633

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

Κλίμα διχασμού και έντασης επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, το οποίο δύσκολα μπορεί να αλλάξει, με το κόμμα να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και στο φόντο να φαίνεται η διάσπαση, λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου αρχηγού. Αυτό είναι το σκηνικό του «σκληρού ροκ» που επικρατεί σε όλες τις οργανώσεις της χώρας, ενώ κορυφαία στελέχη επιδίδονται σε ένα αγώνα επιθέσεων και σκληρών ανακοινώσεων.

Στην Αχαΐα, ήδη έχουν παραιτηθεί αρκετά στελέχη, εκ των οποίων δύο είναι σημαίνοντα, ενώ όπως προκύπτει ακολουθεί… βροχή φυγής. Προσφάτως αποχώρησαν ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΠΑ, Νίκος Κοντοές και ο αυτοδιοικητικός, Γιάννης Λάμπρου, με τον πρώτο να σημειώνει πως ο κ. Κασσελάκης «δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά» και ο δεύτερος ότι διακρίνει «έλλειμμα πολιτικής, συλλογικής διεργασίας και συντροφικότητας».

Άμεσα οι αποφάσεις των διαφωνούντων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», η κατάσταση μοιάζει με «μπαρούτι που είναι έτοιμο να εκραγεί» καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, από στελέχη που δεν στήριξαν το νέο πρόεδρο, «είναι έντονη η τιμωρητική διάθεση απέναντί μας, όπως και οι πρακτικές ρεβανσισμού κάποιων που δεν επιδιώκουν, όπως λένε, την ενότητα, αλλά τη διχόνοια και την εκδίκηση απέναντι σε εκείνους που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την τελευταία στιγμή». Κατά τις ίδιες πηγές, εκτός της δημόσιας αντιπαράθεσης, στα όργανα και στα social media, δεν λείπουν οι προσωπικές πολιτικές απειλές κι ένα βαρύ υβρεολόγιο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει μάλιστα ο «Νεολόγος», ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη «ζυμώσεις» μεταξύ προσώπων της εσωκομματικής πλευράς που ενίσχυσε την Έφη Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τα οποία αναμένουν το έκτακτο συνέδριο για να δημοσιοποιήσουν συντεταγμένα τις προθέσεις τους. Εάν αυτό πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, χωρίς να αποκλείεται η διάσπαση –σενάριο που μοιάζει ως πιθανότερο-, στο ενδεχόμενο που πολλά από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με το νέο πολιτικό σχέδιο, προβάλλοντας την αναντιστοιχία της πρόσφατης κάλπης με τις πάγιες πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματος και της Αριστεράς. Στην περίπτωση που το συνέδριο μετατεθεί για αργότερα, οι εξελίξεις δεν θα περιμένουν, με την απέναντι από τον κ. Κασσελάκη πλευρά να… ξετυλίγει το κουβάρι των αποφάσεων της στο άμεσο μέλλον. Επιπροσθέτως, κομματικοί που στήριξαν την πρώην Υπουργό –είναι πιο ισχυρή πλέον η δύναμή της στο κόμμα- υποστηρίζουν ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει σαφή σχεδιασμό, δεν μιλά για την Αριστερά και επιχειρεί «αλλαγή σε όλα, δηλαδή της ταυτότητας του Σύριζα, του πολιτικού προγράμματος και των προσώπων που το επικοινωνούν».

«Με τη λαϊκή βούληση»

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αρνούνται δημόσια κάθε σενάριο εκδικητικής συμπεριφοράς, καυτηριάζοντας τον «πόλεμο» μεταξύ μελών στο διαδίκτυο,  τονίζοντας πάρα ταύτα πως «όταν κάποιος δεν εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος και τις πολιτικές που επέλεξε η βάση του, τότε και ο ίδιος λέει πως δεν ανήκει σε αυτό το κόμμα».

«Δύο ΣΥΡΙΖΑ»

Στην ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία κομβική συνθήκη. Μπορεί να γίνει ξανά μεγαλύτερο κόμμα, αφού ισχυροποίησε τη βάση του, αλλά με «χάρτινα» πόδια, λόγω διαφωνιών, τις οποίες όμως μπορεί να διαχειριστεί στο παρόν; Ή διαλύεται τώρα και… τραβά ο καθένας τον δρόμο του, με τις εξελίξεις που αυτό συνεπάγεται στην κεντροαριστερά; Και στη μία και στην άλλη περίπτωση υπάρχει κοινή συνισταμένη, σύμφωνα με γνώστες του χώρου: «Υπάρχουν δύο ΣΥΡΙΖΑ και είναι θέμα χρόνου να συμβεί το κακό». Την εν λόγω άποψη αξίζει να τονιστεί βέβαια πως δε την ασπάζονται όλοι.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μπροστά του και νομαρχιακές εκλογές, οι οποίες λόγω των εθνικών καλπών έμειναν πίσω χρονικά, αφού ήταν να πραγματοποιηθούν την περασμένη άνοιξη. Έχει δηλαδή έναν ακόμη κάβο στον οποίο θα προκύψουν συσχετισμοί, συμφέροντα και αντιμαχίες, κατά τόπους, αλλά με σαφείς κεντρικές προεκτάσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα