ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ
Μικρογραφία του Πανελλαδικού εσωκομματικού σκηνικού, στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ο νομός Αχαΐας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες εκλογής αρχηγού, την ώρα που έχουν βγει για τα καλά τα «μαχαίρια», όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Ειδικότερα, φαίνεται –βάσει κλίματος- πως προηγούνται στην κούρσα διαδοχής οι Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης, αν και για τον δεύτερο υπάρχουν αρκετοί «αστερίσκοι», με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσπαθεί να μπει «σφήνα» και το Νίκο Παππά να αποδυναμώνεται μετά την κάθοδο Κασσελάκη. Ο Στέφανος Τζουμάκας, όπως από την αρχή πολλοί έλεγαν, θα καταγράψει μια αξιοπρεπή αλλά χαμηλότερου βεληνεκούς «πτήση».
Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την πρώην Υπουργό στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου και ο Συντονιστής της Ν.Ε. Μιχάλης Σιδηρόπουλος. Τον κ. Κασσελάκη ενισχύουν, ο υποψήφιος βουλευτής, Γιώργος Κυριακόπουλος και ο Ηλίας Γρηγόρης, ενώ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι πρώην βουλευτές Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης. Σε ότι αφορά τον κ. Παππά, δίπλα του είναι ο βουλευτής Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Ελένη Συμεωνίδου.
Η δυναμική των «5»
Σε σχέση τώρα με τη δυναμική των υποψήφιων αρχηγών, μέχρι την κάθοδο του Στέφανου Κασσελάκη φαβορί έμοιαζε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία συγκέντρωνε μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών, τόσο από την αριστερή πτέρυγα, όσο και από το Προεδρικό μπλοκ. Πλέον η «τράπουλα έχει ανακατευτεί», ωστόσο οι απόψεις για τον δεύτερο γύρο διαφέρουν. Για παράδειγμα, από τη μία είναι αρκετοί αυτοί που προκρίνουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη, τον οποίο θα υποστηρίξει μερίδα πολιτών που μέχρι πρότινος δεν θα ασχολούταν με τις εκλογές, άρα όσο υψηλότερη είναι η συμμετοχή στη διαδικασία, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό Κασσελάκη. Από την άλλη όμως, για να κάνουμε τη σύνδεση με τους «αστερίσκους» που γράψαμε πιο πάνω, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα έχει πλέον «ξεφουσκώσει» και αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη, «εκεί όπου τα σκεπτόμενα μέλη της Αριστεράς θα αποτυπώσουν την αναντιστοιχία του υποψήφιου –ο οποίος δεν είναι τέκνο κοινωνικών και πολιτικών αγώνων του χώρου- με τις βασικές θέσεις της παράταξης». Θα επισφραγιστεί δηλαδή, όπως ισχυρίζονται, «η διαφορετικότητα των θέσεων του κ. Κασσελάκη με τον ρεαλισμό και τη σοβαρότητα που θα πρέπει το κόμμα από εδώ και στο εξής να έχει και να προβάλλει, στον δρόμο για να γίνει εκ νέου εν δυνάμει κυβερνώσα δύναμη».
«Βλέπουν» διαφορετικό αποτέλεσμα
Από τα παραπάνω πρόσωπα, υποστηρίζεται ακόμη ότι «ο χρόνος που τελικά δόθηκε στους υποψήφιους –ήταν περισσότερος από όσο αρχικά πίστευε ο κ. Κασσελάκης- για να επικοινωνήσουν το πρόγραμμά τους λειτούργησε ανασταλτικά για εκείνον, αφού φάνηκαν περισσότερο οι αδυναμίες του σε μία σειρά ζητημάτων, τα οποία επιζητούν ωριμότερες λύσεις». Ακόμη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «οι θλιβερές εξελίξεις στη Θεσσαλία «σκέπασαν» επικοινωνιακά την καμπάνια του, αφού μετέφεραν ολοκληρωτικά άλλου το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και όχι γύρω από το πρόσωπό του, κάτι που επίσης θα έχει εκλογική επίπτωση».
Ως εκ τούτων, με βάση αυτή τη συλλογιστική και άλλες παρόμοιες, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου οι συσχετισμοί μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που κάποιοι τώρα θέλουν να προβάλλουν ή θεωρούν πως υπάρχουν, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή τον Νίκο Παππά να περνούν (ο ένας από τους δύο) στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου αφήνοντας εκτός τον Στέφανο Κασσελάκη.
Η συμμετοχή
Όπως και να έχει, είναι προφανές πως η υποψηφιότητα του 36χρονου προσελκύει περισσότερους ψηφοφόρους (που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεν γνώριζαν για τη διαδικασία). Αυτούς δηλαδή που θέλουν να εκλεγεί και κάποιους που θέλουν να χάσει –εκτός εκείνων που στηρίζουν τις άλλες υποψηφιότητες- και υπό αυτή την έννοια θα κατέλθουν να ψηφίσουν.
Από εκεί και πέρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίζονται αισιόδοξα για τη συμμετοχή, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούν ότι θα προσεγγίσει τις 170.000 της πρόσφατης επανεκλογής Τσίπρα, χωρίς να λείπουν και οι πολύ απαισιόδοξοι, οι οποίοι μιλούν και για τον φόβο της σύγκρισης με την αντίστοιχη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι, τοπικά, το 2022 είχαν ψηφίσει περίπου 4.200 μέλη. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την κάλπη της Κυριακής είναι οι ψηφοφόροι να φτάσουν τις 2.500-3.000.
Ποιοι ψηφίζουν
• Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της προσεχούς Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
• Πρόεδρος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο όποια ή όποιος λάβει 50%+1 ψήφο.
• Εάν χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία, αυτή θα διεξαχθεί μια εβδομάδα μετά, στις 24 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο υποψήφιο.
• Ψηφίζουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι γραφτούν τη μέρα της ψηφοφορίας, πληρώνοντας 2 ευρώ.
• Στην επαναληπτική διαδικασία δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στην πρώτη κάλπη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*