Συρία «Ώρα Μηδέν»

11.03.2021 / 14:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
r95jdi1580843759149

Του Δήμου Βερύκιου

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει πεθάνει ακόμα, οι Τζιχαντιστές από την Συρία και το Ιράν αποτελούν τις «πιο σημαντικές» απειλές για την αποστολή των ΗΠΑ στην Συρία. Στο μεταξύ η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διαφωνούν για τους Κούρδους.

Η τελευταία έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου για την Επιχείρηση Inherent Resolve, της διπλωματικής και στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ και τη Συρία, προειδοποιεί ότι :

• Οι συριακές και ιρανικές δυνάμεις που δρουν για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους αντιπροσωπεύουν μια από τις «σημαντικές απειλές» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο δεν διαγράφει την απειλή από το Ισλαμικό Κράτος (IS), αλλά η απειλή έχει εξελιχθεί και έχει αλλάξει τα τελευταία έξι χρόνια.

Η αμερικανική αποστολή έχει εισέλθει στην 4η και τελευταία φάση της. Το Ισλαμικό Κράτος (IS)  “εδαφικά”  χτυπιέται τόσο στο Ιράκ όσο και στην Συρία. Ο Δυτικός συνασπισμός με τις ΗΠΑ να ηγούνται επικέντρωσε τις προσπάθειες του να βοηθήσει τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που μάχονται κατά του IS.

Αλλά τώρα υπάρχει εμπόδιο στην πολιτική της Συρίας των ΗΠΑ, τόσο παλιά όσο και νέα: η τελευταία απειλή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επεκτείνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών δυνάμεων SDF που ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ.

Με βάση την επιτυχία

Εδώ είναι τα καλά νέα και αξίζει να επαναληφθεί:

Η Επιχείρηση Inherent Resolve κατά του Ισλαμικού Κράτους που ξεκίνησε επί Προεδρίας Ομπάμα το 2014 κρίνεται επιτυχής. Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ νίκησε εδαφικά το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο το 2014 διέθετε μεγάλα τμήματα  στο Ιράκ και την Συρία, τρομοκρατώντας τους πληθυσμούς που ήλεγχε.  Επρόκειτο για τις πιο σκοτεινές μέρες όταν το IS πήρε τη Raqqa και τη Mosul, και δολοφόνησαν, βίασαν, βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν άμαχο πληθυσμό.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο εγχειρίδιο. Υπήρχε σχεδόν άψογος πολιτικός και στρατιωτικός συντονισμός, τόσο εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον συνασπισμό, καθώς και με τοπικούς εταίρους διαφορετικών εθνοτήτων. 

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχοί τους είχαν ανακτήσει όλα τα εδάφη που κατείχε το IS.

Επί Τράμπ τον τελευταίο χρόνο οι  Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν την παρουσία τους στην Συρία από 3.000 σε 2.500 στρατιώτες.

Το ΝΑΤΟ είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει την παρουσία του στο Ιράκ σε 4.000 στρατιώτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία που λειτουργούν από μια βάση κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ακόμη. Παραμένει μια «συνεκτική οργάνωση», που λειτουργεί με χαμηλό επίπεδο εξέγερσης τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.  Διαθέτει 8.000 μαχητές στο Ιράκ και 16.000 μαχητές στη Συρία. Ενώ πέρυσι ήταν κατα πολύ περισσότεροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου.

 Η συνεργασία των ΗΠΑ με το Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ζωτικής σημασίας.  Παρόλο που το SDF “αποδείχθηκε πιο ικανό να υπερασπιστεί κρίσιμες υποδομές”, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών πεδίων σε περιοχές που ελέγχει, εξακολουθεί να εκτελεί τις περισσότερες επιχειρήσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις.  Το SDF δεν έχει δυνατότητες αέρα, αναγνώρισης ή επιτήρησης. Με άλλα λόγια, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, το SDF πιθανότατα να ήταν αναποτελεσματικό ενάντια στο IS και ευάλωτο στις μεγαλύτερη ποσότητα δυνάμεων που είναι εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων των Iσλαμικό Κράτος της Συρίας και των πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με το καθεστώς Άσαντ και, φυσικά, της Τουρκίας και των αντιπροσώπων της.

Στο τρισδιάστατο σκάκι της Συριακής κρίσης, η Τουρκία είναι ίσως ο πιο περίπλοκος παράγοντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση του Πενταγώνου είναι ως επί το πλείστον «σιωπηλή» για την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ που διαφωνεί πλήρως με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο  SDF, και γι αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ ή του συνασπισμού προς τη Συρία.

Για την Τουρκία, το Συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η ένοπλη πτέρυγα του, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) θεωρεί ότι είναι το Συριακό υποκατάστημα του PKK. Για την Τουρκία το πρόβλημα είναι ότι το YPG θεωρεί ότι αποτελεί τον πυρήνα του ευθυγραμμισμένου με τις ΗΠΑ SDF και ως εκ τούτου για την Άγκυρα αποτελεί πηγή ασυμβίβαστων διαφορών μεταξύ Ουάσιγκτον.

Για την Συριακή Κρίση η Τουρκία συζητάει ήδη με το Ιράν να αντιταχθεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ για το SDF στη βορειοανατολική Συρία.  Αν και οι δύο αυτές χώρες δεν βρίσκονται πάντα στην ίδια γραμμή, συνεχίζουν να μιλούν και με την Ρωσία για την εξεύρεση λύσεων σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Idlib. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να ελπίζει και να εργάζεται προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου οι Κούρδοι θα συμφωνήσουν σε κάποια μορφή αυτονομίας υπό κρατικό έλεγχο της Συρίας, αλλά όσο ο Ερντογάν όσο και ο Άσαντ δεν είναι ακόμη κοντά να «θάψουν» τα τσεκούρια…

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πριν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της περασμένης Παρασκευής στην Βόρεια Συρία κατά Ιαρανικών στόχων είχε διορίσει τον Robert Malley υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας ως ειδικό απεσταλμένο στο Ιράν ο οποίος θα εργαστεί υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken για επανεκκίνηση των προσπαθειών επίτευξης συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Απομένει ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου συμβούλου των ΗΠΑ και για τη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, πριν αποχωρήσει, ο Rayburn σύμβουλος του Προέδρου Τράμπ για την Συριακή κρίση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι μία από τις πιο «επικίνδυνες κρίσεις στον κόσμο τόσο από γεωστρατηγική όσο και από ανθρωπιστική άποψη».

Ο Sean O’Brien, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και διευθυντής χώρας στη Συρία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα, “Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ χειρότερη.”

Αυτό το μήνα, στην μαύρη αγορά η συριακή λίρα έφτασε στο χαμηλό σημείο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποδεκατίζεται η αξία των μισθών και να ανεβαίνει το κόστος των εισαγωγών.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν υπερδιπλασιαστεί το προηγούμενο έτος και το 60% του πληθυσμού της Συρίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας. 

Οι ελλείψεις ρεύματος είναι σταθερές, με ορισμένες περιοχές να λαμβάνουν μόνο λίγες ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα.  Οι περισσότεροι Σύριοι αφιερώνουν τώρα τις μέρες τους στο να βρουν καύσιμα για να μαγειρέψουν και να ζεστάνουν τα σπίτια τους, και υπάρχουν γυναίκες που πουλάνε τα μαλλιά τους για να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

 Όπως κυκλοφόρησε διεθνώς σε μια ιδιωτική συνάντηση, ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ρωτήθηκε για την οικονομική κρίση της χώρας, η οποία τώρα αποτελεί σημαντική απειλή για το καθεστώς του.  Δεν είχε συγκεκριμένες λύσεις να τους προτείνει , αλλά έριξε την ιδέα τα τηλεοπτικά κανάλια να ακυρώσουν τις εκπομπές μαγειρικής , ώστε να μην προκαλούν τους πεινασμένους Σύρους.

«Βατερλό» για τον Ερντογάν η επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων στο Βόρειο Ιράκ

Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση 35 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους στο όρος Gara. Η αποστολή ξεκίνησε για την επίτευξη πολλών στόχων.    

• 1ος στόχος το ξερίζωμα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) από το βορειοανατολικό Ιράκ. 

• 2ος στόχος η απόκτηση του ελέγχου του διαδρόμου που χρησιμοποιεί το PKK για να μεταφέρει τους μαχητές του από το βόρειο Ιράκ στη βόρεια Συρία.

• 3ος στόχος η απελευθέρωση περισσότερων από δώδεκα ομήρους που το PKK κρατούσε ως διαπραγματευτικό χαρτί σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει μερικά από τα μέλη του που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Οι Τούρκοι όμηροι απήχθησαν το 2015 και το 2016 και έκτοτε κρατούνταν από το PKK. Σε ορισμένους επέτρεπαν να αποστέλλουν

γράμματα στις οικογένειές τους, ζητώντας τους να ωθήσουν την τουρκική κυβέρνηση να κάνει κάτι για αυτούς.  Οι οικογένειες τους είχαν κατασκηνώσει στους διαδρόμους του τουρκικού κοινοβουλίου.  Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχτηκαν τους γονείς, άκουσαν τα παράπονά τους και χρησιμοποίησαν κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς για να υποβάλουν ερωτήσεις στους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά τίποτα δεν επιτεύχθηκε.

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση της 10ης Φεβρουαρίου 2021 αφού έλαβε πληροφορίες ότι ορισμένοι όμηροι είχαν μεταφερθεί σε μια σπηλιά στο όρος Gara που είχε μετατραπεί σε στρατιωτική έδρα από το PKK.  Αποφασίστηκε μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία περιελάμβανε 41 μαχητικά αεροσκάφη μαζί με εναέρια ταγκερ για ανεφοδιασμό στον αέρα, με αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, με επιθετικά ελικόπτερα. 

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν τόσο σίγουρος για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης που, λίγες μέρες πριν την έναρξης της δήλωνε δημόσια ότι σύντομα θα είχε καλά νέα που θα αποκαλυφθούν !

Η πολυπόθητη επιχείρηση ξεκίνησε στις 4.55 π.μ.  στις 10 Φεβρουαρίου. Μετά από έντονο βομβαρδισμό που διήρκεσε αρκετές ώρες, ο τουρκικός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή ήταν ασφαλής για χερσαία επιχείρηση, οπότε έκανε απόβαση με κομάντο από ελικόπτερα στην περιοχή γύρω από το σπήλαιο.  Όμως οι Τούρκοι επιτελείς με έκπληξη διαπίστωσαν ότι το PKK παρουσίασε έντονη αντίσταση. Ένας πιλότος της τουρκικής αεροπορίας στρατού, ένας υπολοχαγός και ένας λοχίας σκοτώθηκαν και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι ο τουρκικός στρατός θα έπρεπε να επανεκτιμήσει την κατάσταση σε αυτό το στάδιο και να θέσει στον εαυτό του το ερώτημα: Εάν οι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία με το PKK και να τους απελευθερώσουμε αβλαβείς σε αντάλλαγμα για κατάπαυση του πυρός.

Προφανώς η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διαπραγματευτεί με μια «τρομοκρατική οργάνωση» και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν έως ότου ο τουρκικός στρατός μπόρεσε να διεισδύσει στο κρησφύγετο και να ανακαλύψει τα πτώματα των ομήρων.

Είναι γεγονός ότι όλο το τουρκικό έθνος είναι θυμωμένο για την ψυχρή δολοφονία 13 ανυπεράσπιστων ομήρων.  Ο θυμός δεν έχει υποχωρήσει ακόμη πλήρως.

 Υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν κατά τις οποίες απελευθερώθηκαν όμηροι σε αντάλλαγμα για παραχωρήσεις.  Σε μια ελαφρώς διαφορετική υπόθεση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της επιχείρησης Gara, η Άγκυρα διαπραγματεύτηκε με Νιγηριανούς τρομοκράτες που είχαν απαγάγει 15 Τούρκους ναυτικούς από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής και εξασφάλισαν την απελευθέρωσή τους.

Στην Τουρκία γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αποτυχημένη επιχείρηση της 10ης Φεβρουαρίου στο βόρειο Ιράκ. Διατυπώνεται δε η άποψη ότι το κόστος της καταπολέμησης του ΡΚΚ θα πρέπει ίσως να ωθήσει την Τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει άλλες μεθόδους τερματισμού του κουρδικού ζητήματος που εξαντλεί τεράστιους πόρους από την Τουρκική οικονομία. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τα τελευταία 35 χρόνια ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων.  Και ο Numan Kurtulmus, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υπολόγισε ότι το οικονομικό κόστος για την καταπολέμηση του PKK έχει στοιχίσει στην Τουρκία πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2015, ο Ερντογάν ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «κουρδικό (ή δημοκρατικό) άνοιγμα».  Αλλά όταν το φιλοκουρδικό λαϊκό δημοκρατικό κόμμα κέρδισε 81 έδρες στις εκλογές του Ιουνίου 2015 και έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν έκανε πίσω και το «κουρδικό άνοιγμα» ξεχάστηκε για πάντα.

Εάν η Τουρκία τελικά αποφασίσει να πραγματοποιήσει και κυρίως να εφαρμόσει τις δημοκρατικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, όλες οι εθνικές ομάδες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων θα ωφεληθούν.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Τουλάχιστον 160 μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, καλούν τη διοίκηση Μπάιντεν να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «δημοκρατική οπισθοδρόμηση. “

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διαφωνούν για την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία που έχουν θέσει σε κίνδυνο την αλληλεγγύη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.  Οι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις στην Τουρκία τον περασμένο , ενώ διέκοψαν το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Το κογκρέσο απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken που του υπογραμμίζει ότι: «Τα στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική προσοχή στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία προκαλούν επίσης σημαντική ανησυχία».

Στην ίδια επιστολή τονίζεται επίσης ότι: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξής του έχουν χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις τους σχεδόν δύο δεκαετιών για να αποδυναμώσουν το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, να εγκαταστήσουν πολιτικούς συμμάχους σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις πληροφοριών, να καταργήσουν τον ελεύθερο λόγο και τον ελεύθερο τύπο και να φυλακίσουν εσφαλμένα πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες».

Έκρηξη σε πλοίο του Ισραήλ

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από έκρηξη σε πλοίο Εβραϊκών συμφερόντων. Ωστόσο ο Νετανιάχου επιμένει να δείχνει την Τεχεράνη.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν τη περασμένη Δευτέρα για έκρηξη σε ισραηλινό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν, αλλά το Ιράν απέρριψε την κατηγορία.

Το MV Helios Ray, ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων, χτυπήθηκε από πύραυλο. «Ήταν πράγματι επιχείρηση του Ιράν.  Αυτό είναι σαφές », είπε ο Netanyahu στο ραδιόφωνο του Kan. Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ σχεδιάζει

αντίποινα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις σχετικά με την αποφασιστικότητά του να αποτρέψει το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας και πρόσθεσε: «Το χτυπάμε (Ιράν) σε όλη την περιοχή».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες του Νετανιάχου ότι η Τεχεράνη ήταν πίσω από την επίθεση στο ισραηλινό πλοίο.  “Απορρίπτουμε σθεναρά αυτήν την κατηγορία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Σάιντιτ Κατιτζάντεχ.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα