Συνταγή για το απόλυτο Τσουρέκι που θυμίζει παιδικά χρόνια

06.04.2023 / 18:00
c13d6efe-IMG_0842-copy-copy-4

Συνταγή για το απόλυτο μαστιχωτό τσουρέκι που θυμίζει παιδικά χρόνια 

Από τα παιδικά μου χρόνια το τσουρέκι ήταν το αγαπημένο μου “ψωμί”.

Πάντα το τρώγαμε με διαφορετικές εκδοχές είτε απλά φρέσκο όπως είναι η φρυγανισμένο με βούτυρο μαρμελάδες ή μέλι, είτε σαν “French Toast” και με πολλές άλλες εκδοχές.

Πάντα θεωρούσα ότι είναι πολύ δύσκολο να το φτιάξεις μέχρι πριν μερικά χρόνια που κατάλαβα ότι απλά θέλει υπομονή και αγάπη.

Έχω φτιάξει αρκετές φορές και πάντα είναι το ίδιο μαγικό λαχταριστό και ευωδιαστό γεμάτο άρωμα και γεύση που αρέσει σε όλους.

Θα χρειαστείτε:

150 γρ αλεύρι για τσουρέκι

120 γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου

25 γρ μαγιά ξηρή

200 γρ. γάλα

100 γρ. βούτυρο

ξύσμα, από 1 πορτοκάλι

14 γρ. μαχλέπι

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 γρ. μαστίχα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

4 αβγά, μέτρια

1 πρέζα αλάτι

850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό

αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

Θα τα χωρίσετε σε 3 κατηγορίες και θα τα ανακατέψετε αν κατηγορία

Μείγμα Α

• 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

• 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

• 25 γρ. μαγιά ξηρή

Μείγμα Β

• 200 γρ. γάλα

• 100 γρ. βούτυρο

• ξύσμα, από 1 πορτοκάλι

• 14 γρ. μαχλέπι

• 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

• 3 γρ. μαστίχα

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 4 αβγά, μέτρια

• 1 πρέζα αλάτι

Μείγμα Γ

• 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

• 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη σύνθεση :

• 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό

• αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα

Οδηγίες :

Μείγμα Α

• Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

• Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μείγμα Β

• Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.

• Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.

• Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.

• Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.

• Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

• Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.

• Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

Μείγμα Γ

• Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.

• Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.

• Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.

• Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.

• Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

• Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.

• Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.

• Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.

• Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.

• Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.

• Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.

• Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.

• Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.

• Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

• Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα