Αυτή την εποχή θα βρεις τα πιο νόστιμα και ζουμερά αχλάδια με τα οποία μπορείς να φτιάξεις τέλεια κομπόστα, εύκολα και γρήγορα.
Συστατικά
4 κιλά μέτρια αχλάδια
5-6 κ.σ. λευκή ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
χυμό από 2 λεμόνια
6 καρφάκια γαρίφαλου
Τρόπος Μαγειρέματος
Καθαρίζεις τα αχλάδια, τα κόβεις στη μέση και αφαιρείς τα κουκούτσια από το κέντρο τους
Γεμίζεις μια μικρή λεκάνη με νερό, ρίχνεις το χυμό από τα λεμόνια και προσθέτεις τα αχλάδια για να μην μαυρίσουν
Τα αφαιρείς από το νερό και τα μοιράζεις σε βάζα που σφραγίζουν καλά
Ρίχνεις 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού σε κάθε βάζο και 2 γαρίφαλα
Γεμίζουμε τα βάζα με νερό αφήνοντας ένα εκατοστό περίπου κενό
Προσθέτεις σε κάθε βάζο 2 κ.σ. ζάχαρη και ένα μέρος από τη βανίλια
Σφραγίζεις τα βάζα, τυλίγεις το καθένα ξεχωριστά με μια πετσέτα και τα τοποθετείς σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα
Ρίχνεις νερό στην κατσαρόλα έτσι ώστε να καλύπτονται τα βάζα και τα βράζεις σε δυνατή φωτιά για 5-20 λεπτά
Χαμηλώνεις τη φωτιά και τα αφήνεις να βράσουν για 1 ώρα περίπου
Προσθέτεις νερό αν χρειαστεί καλύπτοντας πάντα τα βάζα
Τα αφαιρείς με προσοχή γιατί καίνε και τα τοποθετείς ανάποδα μέχρι να κρυώσουν
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου πριν το άνοιγμα και στο ψυγείο στη συνέχεια