Παρασκευή, 30.07.2021, 3:19 μμ

Σύνοδος ΕΕ: Ικανοποίηση στην Αθήνα από το κείμενο συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

24.06.2021 / 22:03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ta 23

Oι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καθώς όπως είπε «αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στο κείμενο συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί αναφορές που επιθυμούσε η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση. Ενδεικτικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει αναφορά σε τελωνειακή ένωση με ισχύ προς όλα τα κράτη μέλη (η Άγκυρα δεν δέχεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία), θα χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και θα προειδοποιεί ότι «πρέπι να είναι διαρκής», θα καταδικάζει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για πολιτικούς λόγους και θα επαναλαμβάνει την απόλυτη δέσμευση της ΕΕ σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι εν λόγω αναφορές αναμένεται να είναι οι εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια από τρίτα κράτη να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους».

«Το Συμβούλιο καλωσορίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021» «Τελωνειακή Ένωση με ισχύ προς όλα τα κράτη μέλη».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα