Συνέντευξη Ζαΐμη στο «Νεολόγο»: «Περιφέρεια ευρωπαϊκών προδιαγραφών»

31.12.2022 / 9:15
1200

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Για το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών του 2023, το οποίο είναι, μεταξύ άλλων, «να ολοκληρωθούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα τα πρωτοφανή για τη Δυτική Ελλάδα μεγάλα έργα και η Περιφέρεια συνεχώς να ανεβαίνει επίπεδο», μιλά στο «Νεολόγο των Πατρών», ο Φωκίων Ζαΐμης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, παραχωρεί συνέντευξη, σε συνέχεια αυτών σε Max Fm, Achaia TV και Dete.gr, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των έως ώρας δράσεών του, σημειώνοντας και τους επόμενους στόχους του.

Κύριε Ζαΐμη, φτάσαμε στο τέταρτο έτος της θητείας σας. Θα αλλάζατε κάτι

στον σχεδιασμό και στην πολιτική σας αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω;

Ξεπεράσαμε αθόρυβα πολλά εμπόδια με τεχνοκρατική αντίληψη και πολιτική πίεση για το καλό του τόπου μας. Τα προβλήματα ήταν σύνθετα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν παραλάβαμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό με σύγχρονα εργαλεία διοίκησης, συνεπώς έπρεπε να βρούμε με τις υπηρεσίες και την ομάδα μου τα βήματά μας και να ξεκινήσουμε να επιλύουμε ένα – ένα τα θέματα. Είμαι ικανοποιημένος και περήφανος που τα καταφέραμε, παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την αναπάντεχη υγειονομική κρίση. Πάντα γίνονται αστοχίες και παραλείψεις, αλλά μέσα από αυτά μαθαίνεις. Το ζητούμενο είναι γρήγορα να ανταποκρίνεσαι και να βελτιώνεσαι. Το μόνο που θα άλλαζα, εάν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, ήταν να είχα βοηθήσει μέσα από προγράμματα και δράσεις ακόμα περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, διότι πιστεύω ότι το μέλλον ανήκει στους ανθρώπους που επιχειρούν, καινοτομούν και προσφέρουν στην αγορά εργασία και νέα προϊόντα. Η επιχειρηματικότητα ξεκινά από τον νούμερο ένα εργαζόμενο και φθάνει σε χιλιάδες αλλά όλοι είναι χρήσιμοι στην αλυσίδα παραγωγής.

Σας ζητώ να μας ιεραρχήσετε τα τρία σημαντικότερα θέματα που

τοποθετείτε στην κορυφή της ατζέντας σας. Από όσα υλοποιήθηκαν και από

αυτά που σχεδιάζετε.

Είναι μεγάλη επιτυχία που προχώρησαν και εγκρίθηκαν και από το ελεγκτικό συνέδριο οι σχετικοί διαγωνισμοί για την εγκατάσταση των δεξαμενών φυσικού αεριού στη ΒΙΠΕ Πάτρας, στο Αγρίνιο και στον Πύργο. Ταυτόχρονα, προχωράει και ο σχεδιασμός για το δεύτερο έργο με το μεγάλο αγωγό που θα ξεκινά από Μεγαλόπολη και θα φθάνει μέχρι τη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, ένα έργο 100 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός σχεδιάζεται όχι μόνον για φυσικό αέριο αλλά και για βιοαέρια και για υδρογόνο, ώστε να εντάσσεται και στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης αλλά και για να είμαστε ένα βήμα μπροστά και από τις άλλες περιφέρειες της χώρας μας σε υποδομές ενέργειας.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που «έτρεξα» και χαίρομαι που υλοποιήθηκε ήταν η ενίσχυση της Αστυνομίας – Πυροσβεστικής και Λιμενικού με σύγχρονα συστήματα πρόληψης διάσωσης και επιτήρησης με αιχμή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με παράλληλη αδειοδότηση του αεροδρομίου μας στο Επιτάλιο για γενική αεροπορία.

Παράλληλα, προχωράμε σε ενέργειες έτσι ώστε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις για το καλό του τόπου μας και της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της επερχόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (industry 4.0). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση της Περιφέρειας για το Περιφέρεια 4.0 που θα εκσυγχρονίσει την Π.Δ.Ε. και αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την χώρα.

Ταυτόχρονα πιστεύω πολύ στη συνεργασία Περιφέρειας – Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων, κάτι το οποίο προσπαθώ μέσα από τις δράσεις μου να επιτύχω με σημαντικό βαθμό επιτυχίας. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ΥΠΑΤΙΑ με το Πανεπιστήμιο Πατρών και όλους τους ακαδημαϊκούς φορείς είναι στην σωστή κατεύθυνση και ήδη κατέθεσα πρόταση διαλόγου για ζώνη καινοτομίας στην περιοχή μας. Η ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου με ινστιτούτα αγροδιατροφής, ιατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής είναι επίσης μια εμβληματική πρωτοβουλία μας όπως και η εκπροσώπηση της χώρας μας στο ερευνητικό ινστιτούτο Von Karman με παράλληλη χρηματοδότησή μεταπτυχιακών υποτροφιών Ελλήνων ερευνητών.

H ευρωπαϊκή και διεθνής εικόνα της περιφέρειας μας έχει σημαντικά αναβαθμιστεί και με την ενεργή μας συμμετοχή στην μεσογειακή επιτροπή της CPMR όπου εξελέγην αντιπρόεδρος, με την εγγραφή μας στον διεθνή φορέα αεροδρομίων της τοπικής αυτοδιοίκησης Airports Regions Council αλλά κυρίως με τα δεκάδες ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα που διεκδικήσαμε και συμμετέχουμε ως εταίρος μαζί με την ακαδημαϊκή μας κοινότητα.

Πως είναι η συνεργασία σας με τον κ. Φαρμάκη, αλλά και τους

αντιπεριφερειάρχες;

Ο Νεκτάριος είναι ένας νέος πολιτικός με γνώσεις και όρεξη για προσφορά. Μας συνδέει η κοινή αντίληψη των πραγμάτων, η αγάπη μας για τη Δυτική Ελλάδα. Η συνεργασία μας από την πρώτη ημέρα που τον ακολούθησα ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος μέχρι σήμερα, που μου ανέθεσε τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, διέπεται από εμπιστοσύνη, σεβασμό και πολλές ώρες εργασίας για το κοινωνικό σύνολο της Περιφέρειά μας. Ο Νεκτάριος ως επικεφαλής της παράταξης, αφού μας ακούσει όλους, αποφασίζει συνθετικά και όλοι πλέον αργαζόμαστε σε μία κοινή κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών για τη

Δυτική Ελλάδα;

Το διακύβευμα είναι ένα. Να ολοκληρωθούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα τα πρωτοφανή για την Π.Δ.Ε. μεγάλα έργα που ξεκινήσαμε μετά από πολλές προσπάθειες, πιέσεις στην κυβέρνηση και μελέτες με ανθρώπους υπεύθυνους στον τομέα τους. Να ξεκολλήσει η Π.Δ.Ε. από την τελευταία θέση αναμεταξύ των 13 περιφερειών στην χώρα γεγονός που ήδη έγινε σε μια σειρά δεικτών, όπως η ανεργία, όπου παρουσιάσαμε την μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης από κάθε άλλη ελληνική περιφέρεια. Επίσης να γίνουμε μια περιφέρεια ευρωπαϊκών προδιαγραφών με πρωταγωνιστικό ρόλο στην χώρα μας και με σημαίνοντα ρόλο στην Ευρώπη. Πρωτοβουλίες μας για την μακροπεριφερεια Μεσογείου και το παρατηρητήριο Δημιουργικής Βιομηχανίας στην Ν.Α. Ευρώπη και Μεσόγειο ήδη δρομολογούνται σε στέρεες βάσεις και με συνεργασίες σε ευρύτερα πολιτικά όργανα και θεσμούς.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα