Β. Σιαδήμας: «Χρήσιμος για το ΤΕΕ και τους συναδέλφους μου»

20.04.2024 / 11:00
SIADIMAS

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ είναι ο διδάκτωρ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος της ΜΟΔ ΑΕ και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος στην Πάτρα, Βασίλης Σιαδήμας, ο οποίος εκτιμά ότι «η ΔΚΜ Δυτικής Ελλάδας και ο Γιάννης Σελίμης μπορούν να φέρουν μια σημαντική ανανέωση που τόσο έχει ανάγκη το ΤΕΕ και η περιοχή μας για να αναπτυχθεί με ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο»

Εξηγήστε μας παρακαλώ ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο δράσης της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) της οποίας είστε πρόεδρος;

Η ΜΟΔ είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που ιδρύθηκε από κοινή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως βασική της αποστολή έχει την στήριξη και την ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης στην αποτελεσματική διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, παρέχοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία, πληροφοριακά συστήματα και υλικοτεχνική υποδομή σε όλες τις Ειδικές Υπηρεσίες του. Όλα τα παραπάνω, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις υψηλές επιδόσεις που σημειώνει η χώρα μας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Σε ό,τι αφορά τους Δήμους, η ΜΟΔ έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών, με έμφαση στις νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, που περιλαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη για την ωρίμανση έργων, εκπαίδευση, τεχνικά εργαλεία και οδηγούς καθώς και νομική υποστήριξη. Επιπλέον, η ΜΟΔ διαθέτει και Τεχνική Υπηρεσία. Έτσι, αδύναμοι δικαιούχοι, κυρίως ΟΤΑ, δηλαδή δήμοι που δεν διαθέτουν τεχνική υπηρεσία ή αυτή που έχουν είναι υποστελεχωμένη μπορούν να απευθύνονται σε εμάς για την ανάθεση, επίβλεψη και παραλαβή τεχνικών μελετών καθώς και τη δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή τεχνικών έργων. Η ΜΟΔ, δηλαδή, έχει έναν σπουδαίο και διττό ρόλο: Τη στήριξη των υπηρεσιών για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και των δικαιούχων. Σκεφτείτε ότι μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν 106 ενέργειες στήριξης για 78 δικαιούχους.  Ως πρόεδρος της ΜΟΔ εργάζομαι με μία εξαιρετική ομάδα που στελεχώνει την υπηρεσία και θέλω και μέσα από δω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θεωρούμε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η απορρόφηση και η βέλτιστη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Για να γίνει αυτό απαιτείται σωστή διαχείριση. Βρισκόμαστε στο πλευρό των δημόσιων φορέων και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

 Ως μηχανικός, είστε υποψήφιος για την κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, στις εκλογές της 19ης Μαΐου. Για ποιους λόγους;

Ως μηχανικός με πολυετή εμπειρία στον τομέα μου, επιθυμία μου είναι να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του κλάδου μας. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς από τη μία βελτιώνει τις ζωές μας αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέες μορφές κινδύνων-απειλών. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητος ο δυναμικός επανακαθορισμός του θεσμικού πλαισίου. Το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), τα μεγάλα δεδομένα (Βig Data), η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV-drones) και άλλα πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές στη ζωή μας. Για να δώσω ένα παράδειγμα: Ένα drone με ενσωματωμένη κάμερα μπορεί να αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική για την ασφάλεια ενός χώρου. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον κακοπροαίρετο ως ένας εύκολος τρόπος παραβίασης της ιδιωτικότητας ενός πολίτη. Γι’ αυτό, το ΤΕΕ θα πρέπει με βάση το ρόλο του ως επιστημονικός συνεργάτης του κράτους να συνεχίσει να δίνει στην πολιτεία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία την πληροφορία, την εμπειρία, τη γνώση για να μπορέσει η χώρα μας να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Το ΤΕΕ γιόρτασε φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι εμείς είμαστε οι διαμορφωτές του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Κάτι που συνδέεται ευθέως με την ευημερία τους. Γι’ αυτό με πλήρη επίγνωση του τόσο σημαντικού ρόλου του ΤΕΕ αλλά και με το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί είμαι εκ νέου υποψήφιος της ΔΚΜ με επικεφαλής τον απολύτως επιτυχημένο πρόεδρο Γιώργο Στασινό. Όντας εκλεγμένος στην κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ αλλά και έχοντας θητεύσει στη διοικούσα επιτροπή του, βλέπω την υποψηφιότητά μου ως ευκαιρία να συνεχίσω να είμαι χρήσιμος για το ΤΕΕ και τους συναδέλφους μου. Συνεπώς, την Κυριακή 19 Μαΐου ζητώ να ψηφίσετε ΔΚΜ, τον Γιώργο Στασινό και στο νούμερο 52 του ψηφοδελτίου τον Βασίλη Σιαδήμα!

Ιεραρχήστε μας τις σημαντικότερες επιτυχίες της παρούσας διοίκησης του ΤΕΕ, υπό τον κ. Στασινό, αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Είναι μία και για μένα η πιο βασική: Η δυσκολία εύρεσης μηχανικών για εργασία. Κι αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά είναι περιζήτητοι! Η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με τον κλάδο μας. Οι κατασκευές, οι νέες τεχνολογίες, η πληροφορική, η βιομηχανία, η αμυντική βιομηχανία και άλλοι τομείς αναζητούν μηχανικούς για να αναπτυχθούν. Και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Να μην υπάρχει κανένας άνεργος μηχανικός και με αποδοχές που να ανταποκρίνονται στην επιστημονική τους κατάρτιση!

Συνολικά, η παρούσα διοίκηση και ο πρόεδρος Γιώργος Στασινός έχουν διαγράψει αναμφίβολα μία επιτυχημένη πορεία. Στις επιτυχίες, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το σύστημα e-Άδειες, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας. 

Θεωρείτε πως στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας μπορεί να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών;

Καταρχάς, για το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας υπάρχει μια ιδιαιτερότητα καθώς απλώνεται διοικητικά στις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου. Μπορεί εύκολα κανείς να παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε εφαλτήριο για επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών. Αυτοί, όμως, που θα το κρίνουν είναι τα μέλη του ΤΕΕ και συγκεκριμένα οι μηχανικοί της Δυτικής Ελλάδας. Την προηγούμενη Κυριακή είχαμε εκλογές στον σύλλογο μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων, η ΔΚΜ σχεδόν τετραπλασίασε δυνάμεις και πήρε την πρώτη θέση με επικεφαλής τον Κώστα Σβούκα. Αυτό το γεγονός μας δίνει δύναμη και προσδοκία ότι ο τεχνικός κόσμος της Δυτικής Ελλάδας αναζητά νέα πρόσωπα και αλλαγή συσχετισμών στο ΤΕΕ της περιοχής μας. Καλώ και εγώ με τη σειρά μου όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις εκλογές στις 19 Μαΐου και να στηρίξουν την παράταξη και τον άνθρωπο που μπορεί να είναι σταθερά στο πλευρό τους. Εκτιμώ ότι η ΔΚΜ Δυτικής Ελλάδας και ο Γιάννης Σελίμης μπορούν να φέρουν μια σημαντική ανανέωση που τόσο έχει ανάγκη το ΤΕΕ και η περιοχή μας για να αναπτυχθεί με ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα