Συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στο «Νεολόγο»: «Όχι σε μετεκλογικό “αλισβερίσι”-Αύξηση ποσοστών στην Αχαΐα»

25.06.2022 / 11:15
1500

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

[email protected]

Απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, δηλώνει στο «Νεολόγο», ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ υποστηρίζει πως «τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις δεν είναι επαρκή».

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας, είπε «ότι δεν θα μπει στη διαδικασία για μετεκλογικό «αλισβερίσι», αφού για οποιαδήποτε συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία, με όρους και προϋποθέσεις, μετά από συζήτηση και όχι μετά τις κάλπες».

Σε ό,τι αφορά τέλος στον εκλογικό στόχο στην Αχαΐα, αλλά και στην Επικράτεια, τόνισε πως αυτός είναι «ή αύξηση των ποσοστών του κόμματός του, ως επιστέγασμα της προσπάθειας για τα συμφέροντα των πολλών».

Κύριε Βαρουφάκη, η Ελλάδα αναμένεται να απεμπλακεί από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τον προσεχή Αύγουστο, μετά από μία πολύχρονη οικονομική κρίση. Είστε αισιόδοξος;

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος είμαι. Και πώς θα μπορούσα να είμαι αισιόδοξος όταν το χρέος της χώρας σήμερα είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2010, με το οποίο και μπήκαμε στα μνημόνια, και την ίδια στιγμή το ΑΕΠ μας σήμερα είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2010. Πώς θα μπορούσα να είμαι αισιόδοξος όταν ο πρωθυπουργός από τη μια γιορτάζει μια υποτιθέμενη έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και από την άλλη ξεπουλά τα δημόσια αγαθά, απορρυθμίζει την εργασία, αφαιμάζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, χαρίζει την ακίνητη περιουσία τους στα funds μέσω του σχεδίου Ηρακλής. Τέλος, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, αν και τις συνέπειές της τις βλέπουμε ήδη στο παρόν και στους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δεν την έχουμε δει ακόμα στην πλήρη εξέλιξή της.

Προϊόντος του χρόνου, πόσο αποτελεσματικά κρίνετε τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων; Θα μπορούσε να πράξει κάτι άλλο;

Από την πρώτη στιγμή το ΜέΡΑ25 επισημάναμε ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν είναι επαρκή. Επειδή όμως, δεν αρκούμαστε στην κριτική προτείναμε τα μέτρα που θεωρούμε πως θα αναχαιτίσουν την ακρίβεια και θα ανακουφίσουν τους πολίτες. Τα μέτρα αυτά είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% και από το 13% στο 6%, η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών επιδομάτων και η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και εισαγωγή πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής κάθε μονάδας που εισάγεται στο σύστημα. Ωστόσο δεν έχουμε αυταπάτες. Η νέα λιτότητα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς ρήξη με την ολιγαρχία. Και ρήξη με την ολιγαρχία δεν είναι εφικτή όσο κυβερνούν τα κόμματα των μνημονίων. Οπότε στην ερώτηση αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να πράξει κάτι άλλο η απάντηση είναι σαφής: μια κυβέρνηση εθνικά κυρίαρχη ναι, θα μπορούσε. Μια κυβέρνηση υποτελής σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, όπως είναι η Μητσοτάκης Α.Ε. ούτε μπορεί ούτε και θέλει να πράξει κάτι άλλο.

Ποιος ο εκλογικός στόχος του κόμματός σας σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στην Αχαΐα; Θεωρείτε πως θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;

Στόχος του ΜέΡΑ25 τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η αύξηση των δυνάμεών μας, ως επιστέγασμα της προσπάθειας που κάναμε για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα των πολλών. Αυτή η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη και ο δρόμος δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα. Αντιμετωπίσαμε τον αποκλεισμό από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης – μέσα εξαπάτησης, τα αποκαλούμε εμείς στο ΜέΡΑ25 – και ταυτόχρονα έπρεπε στις συνθήκες εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία να φτάσουμε στους πολίτες, να στηρίξουμε τα κινήματα και ταυτόχρονα να ανταποκριθούμε στον τεράστιο όγκο νομοθετικού έργου που πέρασε η Μητσοτάκης Α.Ε., και να αναδείξουμε τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που κάθε νομοθέτημα εξυπηρετούσε.

Την ίδια ώρα συγκροτούσαμε το ΜέΡΑ25 από το μηδέν, υλοποιώντας το συνέδριό μας, το οποίο εξέλεξε όργανα, χάραξε τη στρατηγική και επεξεργάστηκε τις θέσεις μας για επιμέρους ζητήματα. Όσον αφορά τις εκλογές, εμείς θα είμαστε έτοιμοι όποτε κι αν προκηρυχθούν. Αλλά το πότε θα προκηρυχθούν ούτε ο κ. Μητσοτάκης δεν το ξέρει. Τέλος, αυτό που καταφέρνουν τα κόμματα εξουσίας με τις συνεχείς τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας είναι η περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Εμείς παραμένουμε υπέρμαχοι της απλής αναλογικής, του μόνου εκλογικού συστήματος που δεν νοθεύει την βούληση των πολιτών.

Με ποιον σχηματισμό θα συμμετείχατε σε κυβέρνηση συνεργασίας; Θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση και χωρίς το πρώτο κόμμα;

Οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις σύναψής της. Και για να προκύψει συμφωνία πρέπει να προηγηθεί συζήτηση. Εμείς θεωρούμε ότι μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει μετεκλογικά, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών και  υπό πίεση χρόνου. Μετεκλογικά το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι «αλισβερίσι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εμάς αυτό το αλισβερίσι δεν μας ενδιαφέρει, καθώς δεν μπήκαμε στην πολιτική για τα αξιώματα, αλλά για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο 7+1 τομές, που αποτελούν για εμάς sinequa non, και στη βάση των οποίων καλούμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να τοποθετηθούν. Εκτός από τα μέτρα για την ακρίβεια που αναφέρθηκαν παραπάνω, στις τομές αυτές περιλαμβάνεται η κατάργηση του «Ηρακλή», η ακύρωση των εξορύξεων, η κοινωνικοποίηση παιδείας, υγείας και  ενημέρωσης, η ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στον δανεισμό και τις συναλλαγές, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό και τη δημόσια περιουσία.

Τέλος, προϋπόθεση οποιασδήποτε συνεργασίας είναι η χάραξη και η υλοποίηση Ανεξάρτητης Αδέσμευτης Εξωτερικής πολιτικής. Με δεδομένο ότι κανένας σχηματισμός δεν έχει τοποθετηθεί επί αυτού του ελάχιστου προγράμματος συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει σχηματισμός που να θέλει να δεσμευτεί για τα παραπάνω. Κλείνοντας, όσον αφορά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό, ενώ το κρίσιμο σε αυτές τις εκλογές δεν θα είναι η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων, αλλά οι δυνάμεις που θα καταγράψουν τα μικρότερα κόμματα, που σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα